Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Έρχεται το τέλος του κοινοβουλευτισμού στην χώρα μας;

Σαν ιστολόγιο είναι σαφέστατο ότι μας αρέσει οι αναρτήσεις μας να διαβάζονται  και να διαδίδονται από πολλούς - αν δεν μας ενδιέφερε αυτό δε θα το δημιουργούσαμε εξαρχής. Γι' αυτό πολλές φορές ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, όταν θα πρέπει να επιμείνουμε σε ζητήματα και θέματα τα οποία είναι "δύσκολα", "αντιδημοφιλή" ή ακόμα και "περιορισμένου ενδιαφέροντος". Ένα τέτοιο θέμα είναι και το σημερινό - αυτό της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Η Βουλή έχει απαξιωθεί, εσκεμμένα, εδώ και καιρό. Οι "προσεκτικές" κινήσεις των κυβερνώντων εδώ και πολλά χρόνια, τα πολιτικά σκάνδαλα και η βιομηχανία παραγωγής νομοσχεδίων προς όφελος ορισμένων, εξυπηρέτησε εν πολλοίς, αυτό το στόχο. Έτσι σιγά-σιγά φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο μόνος της ρόλος είναι η ψήφιση Μνημονίων και "διεθνών" συνθηκών - για όλα τα υπόλοιπα αρκούν οι υπογραφές των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Το θέμα βέβαια παραείναι σοβαρό. Όταν σε μια δημοκρατία που δοκιμάζεται οι παρακάμψεις στο νομοθετικό έργο αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, αυτό πρέπει ν' αποτελέσει λόγο όχι μόνο προβληματισμού αλλά και εξέγερσης (ειρηνικής πάντα για να μην παρεξηγούμαστε). Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως κοινωνία στην ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κυβέρνηση, να αγνοεί επιδεικτικά το κοινοβούλιο και το Σύνταγμα.

Για να φτάσουμε στο σήμερα και να τα έχουμε και τα δύο χύθηκε πολύ αίμα και χάθηκαν πολλοί άνθρωποι. Γι' αυτό επιβάλλεται να τα υπερασπιστούμε...Το θέμα βέβαια παρότι υπαρκτό είναι ενοχλητικό για όλους. Για όλους εμάς, γιατί μας επιτάσσει να κάνουμε κάτι. Για την κυβέρνηση γιατί της υπενθυμίζει το πως ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργούν τα πράγματα. Και τα ΜΜΕ γιατί τα υποχρεώνει να λειτουργήσουν ως "ελεγκτές" της εξουσίας.

Έτσι όλοι (μας) προτιμούν να το παρακάμπτουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν "ανέμελα", με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σ' αυτές ανήκουν οι εφημερίδες "Real News" και "Εφημερίδα των Συντακτών" που ασχολήθηκαν με το θέμα και από τις οποίες αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα...Δε διαφέρουν πολύ τα όσα αναφέρονται, αλλά αξίζει να διαβαστούν...(για καλύτερη ανάγνωση μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ πάνω στις φωτογραφίες και "Αποθήκευση ως..." στην τοποθεσία που σκληρού που επιθυμείτε ν' αποθηκευτούν τ' αρχεία).



Πάντως και όσο αφορά το Σύνταγμα, υπάρχει και η άποψη ότι τα πράγματα ήταν στραβά εξ' αρχής...(απόσπασμα από την θεατρική παράσταση "Το Μεγάλο μας Τσίρκο").

Δεν υπάρχουν σχόλια: