Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το Μνημόνιο προς ψήφιση στην Βουλή - παρασκήνιο και σχόλια / Μειώσεις στις αποζημιώσεις και τους μισθούς / Άραγε θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο;

Να λοιπόν που φτάσαμε προ της ψήφισης του 3ου κατά σειρά Μνημονίου, το οποίο θα δώσει το ολοκληρωτικό χτύπημα στην ελληνική κοινωνία και θα παραδώσει την χώρα και τους κατοίκους της στους δανειστές της και τους ευνοούμενούς τους.

Τα μέτρα είναι απίστευτης σκληρότητας και καθόλου τυχαία: π.χ. η μείωση στις αποζημιώσεις (τις παραθέτουμε παρακάτω σε ειδικό παράρτημα), έχουν σχέση με τις επερχόμενες συγχωνεύσεις και μειώσεις προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο, οι αλλαγές στα εργασιακά έχουν σχέση με την επερχόμενη επέλαση των ξένων επενδυτών, οι μειώσεις των μισθών στις ΔΕΚΟ έχουν σχέση με τη γενική ιδιωτικοποίησή τους κ.ο.κ. Οι αντιστάσεις δυστυχώς συγκεκριμένες (βλ. αντιπολίτευση) και οι φωνές της λογικής που μιλούν για την ματαιότητα των μέτρων (δείτε εδώ σχετικά) αφού οδηγούν σε περαιτέρω και ανακυκλούμενη ύφεση φτάχνουν αχνά στ' αυτιά ενός λαού που δείχνει να έχει αποδεχθεί την κακομοιριά του ως μη αποτρέψιμη.

Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή - σύντομα -  η ιστορία θ' αποδώσει τις ευθύνες εκεί που χρειάζονται. Βέβαια σε περίπτωση που υπάρξουν κυβερνητικές αλλαγές (τις οποίες αποσόβησε τελευταία στιγμή το τρίο Μπελκάντο), φοβόμαστε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει διαφοροποίηση της κατάστασης, εκτός βέβαια και αν η διάδοχη κατάσταση λειτουργήσει έξυπνα και χρησιμοποιήσει την συνταγματική εμπλοκή και των τριών Μνημονίων, καθώς και την θεσμική αντίδραση της Κομισιόν στα επιχειρούμενα μέτρα (η οποία σε μια πράξη απόλυτου φαρισαϊσμού καταδικάζει τα επιχειρούμενα μέτρα ως ασύμβατα στις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά τα επιζητεί παράλληλα μέσω της τρόικας).

Δεν είναι τυχαία και η μεγάλη προσοχή που δέχεται η κατάσταση στην χώρα μας - για μια ακόμα φορά - από τον διεθνή τύπο:  "Η Ελληνική δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο και το μεγαλύτερο μέρος της υπαιτιότητας βρίσκεται στην σκληρή στάση της Ε.Ε.", αναφέρει σχετικά η αγγλική εφημερίδα Guardian. Στη συνέχεια επιτίθεται κατάφωρα εναντίον της Ε.Ε. "Όταν αυτοί οι σάτυροι Σκανδιναβοί τρελάρες, απένειμαν το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκαναν σε όλους μας πλάκα, καθώς επαινούσαν την δέσμευσή της για συμφιλίωση, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για παρωδία. Θα έχετε όλοι διαβάσει άλλωστε τις καταγγελίες για άνοδο της καταπιεστικής και κατασταλτικής κρατικής εξουσίας και του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Και είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό".

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη τις εκατοντάδες σελίδες τις οποίες καλούνται να διαβάσουν οι έλληνες βουλευτές μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες (δεν χρειάζεται εξάλλου - τα πρόβατα δεν έχουν νου, γνώση και γνώμη) και την τραγική στάση της Καρατζαφερικής αριστεράς (την οποία δεν τη νοιάζει το 25αρι για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, ούτε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας), αναμένουμε με ενδιαφέρον την ψηφοφορία. Δυστυχώς, για πρώτη φορά είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρα θα περάσουν. Και θα περάσουν γιατί απλά οι δανειστές μας το επιβάλλουν και γιατί όσοι ανήκουν στο Θίασο Σκιών που μας κυβερνά ξέρουν ότι η πλειοψηφία τους δε θα επανεκλεγεί. Και σε τέτοιες περιπτώσεις το ένστικτο της αυτοσυντήρησης επικρατεί - και ας υπάρξουν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ (που θα είναι λίγες) και ας ψηφίσει "Παρόν" η ΔΗΜΑΡ (λες και το "παρόν" υποδηλώνει αντίθεση). Το σύστημα εξάλλου γνωρίζει να συσπειρώνεται - και μια πρώτη ένδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι στις προκαταρκτικές ψηφοφορίες των μέτρων στην Βουλή, μόλις διαπιστώθηκε ότι οι "αντιμνημονιακοί" πλειοψηφούν των "μνημονιακών" έγινε άρον-άρον διακοπή της συνεδρίασης ώστε να μαζευτεί οι απαραίτητο αριθμός βουλευτών...

Κλείνοντας θα πούμε και τούτο: όσο ευχάριστα ξαφνιαστήκαμε από τη στάση του κυρίου Ρουπακιώτη για την αρχική του άρνηση να ψηφίσει τα μέτρα, άλλο τόσο απογοητευτήκαμε όταν υπέκυψε στις (πραγματικά αστείες) παρακλήσεις του "υπεύθυνου" κυρίου Κουβέλη. Έπρεπε να παραιτηθεί και να πάρει την ηρωϊκή διάσταση που θα του άρμοζε. Δυστυχώς όμως λύγισε. Οι διάλογοι πάντως μεταξύ τους απολαυστικοί - έχουμε την τύχη να έχουμε αυτίκωο μάρτυρα που μας τους μετέφερε - που δείχνουν καθαρά ότι αν η ΔΗΜΑΡ όντως δεν ήθελε τις αλλαγές στα εργασιακά, αυτές απλά δε θα έρχονταν ποτέ στην Βουλή. Και αυτό καταδεικνύει πολλά.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι ο κόσμος θα δείξει για πρώτη φορά την πραγματική του αντίθεση στα μέτρα με υπεύθυνη και μαζική στάση στις απεργίες και τις πορείες της ημέρας...Γιατί μέχρι σήμερα - τουλάχιστον στην πρωτεύουσα - μόνο στα λόγια έχει μείνει...

Και το κουίζ της ημέρας...Γιατί λοιπόν ονομάστηκε "Μεσοπρόθεσμο" το καινούργιο Μνημόνιο και όχι Μνημόνιο, όπως είναι πραγματικά; Απλούστατα γιατί ως Μεσοπρόθεσμο θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία (με βάση τα όσα πιστεύουν κυβερνητικοί κύκλοι) και όχι διευρυμένη...

(Εδώ μπορείτε να βρείτε το σχέδιο νόμου του καινούργιου Μνημονίου και εδώ την αιτιολογική έκθεση η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον - για το ότι έχει κριθεί αντισυνταγματικό ήδη από το Ελεγκτικό Συμβούλιο έχουμε γράψει εδώ).

Και μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από την Θ.Τζάκρη του ΠΑΣΟΚ που καταδεικνύει το μέγεθος της κατάπτωσης της σημερινής Βουλής και της κυβέρνησής μας:


 Και για να μην ξεχνιόμαστε... Λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης για το τι θα μπορούσε να γίνει αντί των μέτρων που ψηφίζονται σήμερα: "Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυτή τη στιγμή 1,5% δηλαδή υπολείπονται ουσιαστικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ώστε αυτό να εξαλειφθεί. Να μην εφαρμόσουμε τα μέτρα που προτείνει η τρόικα για τα 11,5 δισ. τα οποία θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση αλλά να επικεντρωθούμε στο να εξοικονομήσουμε τα 2,5 δισ. μειώνοντας τις δαπάνες του δημοσίου.
Πως; Να γίνει μία κατάταξη με τους μισθούς του δημοσίου από τον υψηλότερο μέχρι τον χαμηλότερο και να τροποποιηθεί ως εξής: Ο υψηλότερος μισθός να μειωθεί ώστε να ισούται με τον δεύτερο στην κατάταξη, ο δεύτερος με τον τρίτο κοκ. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα μέτρα των 11,5 δισ. κι έτσι το εισόδημα θα συμπιεστεί πολύ λιγότερο και το σημαντικότερο, θα εξαλειφθεί το έλλειμμα μέσα σε 3 εβδομάδες.
Χωρίς έλλειμμα το κράτος θα είναι σε θέση να πληρώνει μισθούς και συντάξεις κι έτσι δεν έχει ανάγκη τη δόση».
«Αμέσως μετά θα πρέπει, επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε νέο πλαίσιο δηλαδή να διαπραγματευτούμε μόνο ως προς τις αποπληρωμές μας στους πιστωτές, χωρίς να εφαρμόσουμε αυτά τα επώδυνα μέτρα που οδηγούν αναμφισβήτητα σε ύφεση».
Όπως είπε, αν πάρουμε τη δόση οδηγούμαστε σε υφεσιακό αδιέξοδο και του χρόνου τέτοια εποχή πάλι θα χρειαζόμαστε χρήματα. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης πως είναι αδύνατο με μέτρα 11,5 δισ. να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα άμεσα."

Παράρτημα:  Βάσει του πολυνομοσχεδίου ο κατώτατος μισθός  για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός  ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
Ο κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει πως οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα καθορίζουν εφεξής τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Ο κατά τα ανωτέρω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων κάτω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών θα προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών.

Επίσης, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπαλλήλου με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου άνω των 12 μηνών, θέτοντας ως μέγιστο χρόνο προειδοποίησης τους 4 μήνες πριν τη λύση της σύμβασης προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλλει το ήμισυ της προβλεπόμενης κατά το επόμενο εδάφιο αποζημίωσης απόλυσης. Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:
-Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 12 «συμπληρωμένους» μήνες έως 2 χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 2 έτη συμπληρωμένα έως πέντε 5 έτη, απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 5 έτη συμπληρωμένα έως 10 έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών 3 μηνών πριν την απόλυση.
- Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από 10 έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών πριν την απόλυση.
Το νομοσχέδιο επιφέρει και τις πολυσυζητημένες αλλαγές στο ύψος της αποζημίωσης απόλυσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης η αποζημίωση απόλυσης διαμορφώνεται ως εξής:
Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότηΠοσό αποζημίωσης
1 έτος συμπλ. έως 4 έτη2 μηνών
4 έτη συμπλ. έως 6 έτη3 μηνών
6 έτη συμπλ. έως 8 έτη4 μηνών
8 έτη συμπλ. έως 10 έτη5 μηνών
10 έτη συμπλ.6 μηνών
11 έτη συμπλ.7 μηνών
12 έτη συμπλ.8 μηνών
13 έτη συμπλ.9 μηνών
14 έτη συμπλ.10 μηνών
15 έτη συμπλ.11 μηνών
16 έτη συμπλ. και άνω12 μηνών
Για όσους έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη 17 έτη συμπληρωμένα και άνω, δικαιούνται επιπλέον αποζημίωσης η οποία αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και τους 12 μηνιαίους μισθούς. Η προβλεπόμενη επιπλέον αποζημίωση υπόκειται στο πλαφόν των 2.000 ευρώ ανά μήνα καθώς ο υπολογισμός της γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης με την προϋπόθεση όμως ότι δεν υπερβαίνουν το ως άνω ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: