Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Νέες αλλαγές στον τομέα της υγείας...(αύξηση συμμετοχής, μείωση επιπέδου παροχών και άλλα) / Μεγάλη κυβερνητική επιτυχία - Μείωση των spreads κατά 0,7%

Είδηση: Κατάλογο με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ στο χώρο της υγείας για το 2013 παρουσίασαν στην τρόικα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής υπουργός, Μάριος Σαλμάς.
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου που συμμετείχαν στη σημερινή τρίωρη διαπραγμάτευση με με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε έναν κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει την εξοικονόμηση:
- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου.
- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη.
- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.
- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Σχόλιο: Πραγματικά δεν ξέρουμε τι είναι περισσότερο ενοχλητικό: οι απαιτήσεις των ελεγκτών της τρόικας για νέες περικοπές ή το χαμόγελο του υπουργού Υγείας, κ. Λυκουρέντζου στην ενημέρωση των συντακτών μετά το τέλος της συνάντησης. Αν του ανακοινώνανε ότι είχε κερδίσει το Τζόκερ, λιγότερη χαρά θα έδειχνε... Από κει και πέρα βέβαια τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: όταν λέγαμε πριν αρκετό καιρό ότι ο ΕΟΠΠΥ θ' αλλάξει προς το χειρότερο τα πράγματα στον τομέα της υγείας (διαβάστε εδώ τα σχετικά παραδείγματα και τις τότε θέσεις της ΝΔ στο ζήτημα) και φέρναμε ως παράδειγμα την οδοντιατρική κάλυψη,  είχαμε χαρακτηριστεί ως υπερβολικοί από ορισμένους. Και να λοιπόν που έχουμε κι άλλες αλλαγές - προς το χειρότερο. Η διατύπωση βέβαια του ρεπορτάζ (που βασίζεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου και επομένως είναι "ελαφρώς" φιλοκυβερνητικό) είναι πονηρή αφού π.χ. αναφέρεται σε άτομα που "επιλέγουν" ιδιωτικά θεραπευτήρια ή γενικολογεί για τις "αλλαγές" στις παροχές του ΕΟΠΠΥ. Δεν λέει όμως πουθενά ότι π.χ. τα άτομα που έχουν ατυχήματα ή καρδιακά επεισόδια και μπαίνουν σε κέντρα αποκατάστασης μπορούν να το κάνουν αυτό ΜΟΝΟ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αφού τα δημόσια αν και κατασκευάστηκαν δε λειτούργησαν ποτέ, ότι ορισμένες εξετάσεις (που απαιτούν βραχία νοσηλεία) στην περιφέρεια είναι δυνατές ΜΟΝΟ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αφού τα δημόσια ΔΕΝ έχουν την υποδομή (και οι ασφαλισμένοι έχουν την επιλογή Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Ηράκλειο ή ιδιώτες), ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία ή αυτά είναι πλήρη κ.ο.κ. Δεν είναι επομένως μόνο κάποιοι που επιλέγουν να γεννήσουν σε μια ιδιωτική κλινική για να έχουν μονόκλινο δωμάτιο - είναι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που λόγω της ανυπαρξίας των δημοσίων φορέων υγείας, υποχρεώνονται να κάνουν χρήση ιδιωτικών δομών υγείας. Ψιλά γράμματα θα μας πείτε μέσα στα τόσα που γίνονται. Ενδιαφέρον πάντως έχουν δύο σχετικά στοιχεία: πρώτον το ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των κομμάτων των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων αναφέρεται στις "αντιδράσεις από τα κόμματα της αριστεράς" και κάνει παρουσιάζει τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ποιος απουσιάζει; Μα φυσικά ο κυβερνητικός εταίρος (η λέξη χρησιμοποιείται με διτή σημασία), η ΔΗΜΑΡ. Και δεύτερον, ότι τα επαίσχυντα μέτρα τα πρότεινε η ελληνική πλευρά. Αν μη τι άλλο δικαιώνεται ο Α.Σαμαράς ο οποίος μιλούσε για "κάβους τους οποίους περνάμε" και για "σκληρή διαπραγμάτευση". Θα μιλούσαμε για "Σκληρούς του Μαϊάμι" και για "καλσόν που χρειάζονται προσοχή για να μη σκιστούν" αλλά θα ρίχναμε το επίπεδο του blog και δε θα το θέλαμε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε την παρακάτω είδηση στην "Ναυτεμπορική" και αναρωτιόμαστε αν μας κοροϊδεύουν ή απλώς μας εμπαίζουν: "στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 υποχώρησε σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας αλλά και ελάφρυνσης του χρέους της. Βερολίνο και τρόικα στέλνουν θετικά μηνύματα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν νέους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους.
«Έτσι όπως το βλέπω είναι ότι όλοι καταλήγουν στην άποψη ότι το κόστος από (πιθανή) έξοδο (της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) είναι πολύ μεγάλο», παρατηρεί οικονομολόγος στην Exotix, χρηματιστηριακό γραφείο που ασχολείται με ελληνικά ομόλογα." Τι περιμένετε να διαβάσετε παρακάτω; Αναμφίβολα μια μεγάλη μείωση - ενδεικτική του "θετικού κλίματος", τουλάχιστον στα επίπεδα της εισόδου μας στο Μνημόνιο ή ακόμα και στο διπλάσιο αυτού (θυμηθείτε εδώ πως είχε η κατάσταση τον Μάρτιο του 2011). Και όμως..." Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε νωρίτερα στο 17,388%, σημειώνοντας βουτιά περίπου 70 μονάδων βάσης." δηλαδή περίπου 800 μονάδες βάσης απ' ότι ήταν πριν 1 1/2 χρόνο, έχοντας περάσει ένα Μνημόνιο και 2 μεσοπρόθεσμα... Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: