Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τι γίνεται με τις υπέρογκες τιμές στα βασικά είδη διατροφής; / Σχόλιο για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προτείνει μειώσεις στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης σε όσους προσλαμβάνονται από δω και πέρα σε δουλειά (δηλαδή τις καμμένες γενιές των 18-25 που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και που ήδη πληρώνονται λιγότερο - προφανώς γιατί "αντέχουν") και τη στιγμή που ακόμα συζητάει το θέμα των τριετιών, παρουσιάστηκε ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα με κοινονική διάσταση - αυτό της ακρίβειας των τροφίμων. Όπως φαίνεται σε ερώτηση του βουλευτή Π. Κουρουμπλή, η κυβέρνηση δικαιούται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διατιμήσεις - ώστε να υπάρχουν όρια απέναντι στα καρτέλ που μαστίζουν τις αγορές.Θα γίνει κάτι ώστε να πέσουν λίγο οι τιμές; Ή θα έχουμε πάλι υποσχέσεις από εταιρείες που εύκολα μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό για να αυξήσουν τα κέρδη τους (δείτε εδώ σχετικά), χρεώνουν περισσότερο προϊόντα που σε χώρες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο κοστίζουν λιγότερο και ακόμα πιο εύκολα υπόσχονται να λάβουν υπόψιν τους την κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα - χωρίς να τις πραγματοποιούν; Θα δούμε...Η ερώτηση του βουλευτή αναφέρει: "Κύριε Υπουργέ, αντί η κυβέρνηση να διαχωρίζει τους Έλληνες σε «ληγμένους» και μη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα διατροφής τους και εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, οφείλει να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα με ευθύνη και αποφασιστικότητα.

Το άρθρο 347 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. παρέχει τη δυνατότητα σε κράτη-μέλη που βιώνουν έκρυθμη κοινωνική κατάσταση, όπως η Ελλάδα σήμερα, να προβαίνουν μονομερώς σε λήψη μέτρων σχετικά με τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Με βάση λοιπόν το συγκεκριμένο άρθρο, λόγω ακριβώς της μεγάλης και βαθύτατης κρίσης που βιώνουμε, η κυβέρνηση μπορεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ακόμα και μονομερώς να επιβάλει δασμούς σε μια ευρεία γκάμα εισαγόμενων ειδών πολυτελείας, αλλά και να επιβάλει διατίμηση σε ευρεία γκάμα ειδών διατροφής, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Επίσης η κυβέρνηση θα μπορούσε, εφόσον θέλει πραγματικά να στηρίξει τα δοκιμαζόμενα στρώματα της κοινωνίας, να επιβάλει μείωση της τιμής των διατροφικών προϊόντων (ευαλλοίωτων και μη) που βρίσκονται λίγο πριν την ημερομηνία λήξης τους. Αντίθετα, προβαίνει στη λήψη μέτρων που αντίκεινται σε κάθε ηθική, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαχωρίζουν τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Η μείωση των τιμών σε είδη καθημερινής κατανάλωσης δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με συγκεκριμένο πλάνο και στόχευση. Η κυβέρνηση οφείλει να πατάξει τα καρτέλ της αγοράς που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της EUROSTAT, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κος Υπουργός: Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ούτως ώστε να υπάρξει πραγματική μείωση στα είδη καθημερινής κατανάλωσης με τρόπους που δεν διαχωρίζουν την κοινωνία σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Ο Eρωτών Βουλευτής, Κουρουμπλής Παναγιώτης."

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάσαμε το σχόλιο του "Τρομοκράτη" στο Newsbomb με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην χώρα μας για τον ερχομό της Μέρκελ και δεν μπορούμε νομίζουμε παρά να συμφωνήσουμε: "να με συμπαθάτε σύντροφοι και συντρόφισσες αλλά καλά μας κάνουν και η Μέρκελ και ο Σόιμπλε με τα τσιράκια τους. Γιατί όταν δεν μαζεύονται ένα, δύο εκατομμύρια νοματαίοι στο κέντρο της Αθήνας να διαμαρτυρηθούν για τα απάνθρωπα μέτρα που μας επιβάλει η Μέρκελ – ναι αυτή μας τα επιβάλει με τη σκληρή της στάση- τις ώρες που η Φράου – βαμπίρ βρίσκεται στην Αθήνα και μαζεύονται μόλις 30-40.000 άνθρωποι και πολλοί από αυτούς είναι «μπαχαλάκηδες», τότε όλη η ευθύνη για τη σφαγή του ελληνικού λαού είναι δική μας. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ,ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μάζεψαν περισσότερα από 40.000 άτομα την Τρίτη όταν η Μέρκελ πήγαινε ένα ειδυλλιακό περίπατο με τον Σαμαρά στην Ηρώδου Αττικού μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου. Ένας λαός στον καναπέ και για φραπέ στις καφετέριες (γεμάτες ήταν Τρίτη μεσημέρι οι καφετέριες στην παραλία του Φλοίσβου) δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μισό εκατομμύριο κόσμο και της προέκυψαν 40.000 διαδηλωτές και αυτοί βιαστικοί. Πέρασαν μπροστά από τη Βουλή σε μια μίζερη πορεία και μετά γρήγορα – γρήγορα διαλύθηκαν προς την Ομόνοια αφήνοντας το έδαφος στους κουκουλοφόρους που πέταξαν μια-ναι μία και μοναδική- μολότοφ στους αστυνομικούς. Καληνύχτα σας και όνειρα γλυκά πατριώτες. Και αν έρθει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε στα όνειρα σας γυρίστε από το άλλο πλευρό και συνεχίστε τον βαθύς σας ύπνο. Το πολύ – πολύ όταν ξυπνήσετε να βρεθείτε σκλάβοι – κωπηλάτες σε μια γαλέρα του Μεσαίωνα."

Ποιές είναι οι δικαιολογίες όσων δεν κατεβαίνουν; Ας τις δούμε μία-μία:  1) "Οι συνδικαλιστές είναι πουλημένοι και διεσπασμένοι" - Απάντηση:  ακόμα και αν είναι "πουλημένοι" (που προφανώς δεν είναι όλοι), η πορεία δεν είναι δικιά τους, ούτε γίνεται για να τους ευχαριστήσουμε. Γίνεται για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για τα όσα συμβαίνουν - και θα συμβαίνουν όσο δεν αντιδρούμε - γύρω μας.
2) "Δεν με εκφράζουν οι συγκροτημένες ομάδες και τα μπλοκ που κατεβαίνουν". Απάντηση: σε κάθε πορεία κατεβαίνουν δεκάδες μπλοκ - φορέων, οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων, κομμάτων, δεν μπορεί κάποιο θα μας εκφράζει όλους μας. Αλλά ακόμα και να μη συμβαίνει αυτό, δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε ένα δικό μας με τους φίλους μας. Έχει γίνει και γίνεται παντού ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων και πιστεύω.
3) "Δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι". Απάντηση: ας είμαστε σοβαροί. Έχουμε απέναντί μας μια τρικομματική κυβέρνηση με διαφορετικές απόψεις και καταβολές. Έχετε την εντύπωση ότι αν δουν απέναντί τους 1 εκατομμύριο κόσμο, θα συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο; Η ιστορία - και σε εποχές που ήταν λίγοτερο δημοκρατικές - μας έχει δείξει ότι κάτω από την πίεση του κόσμου, οι κυβερνήσεις υποχωρούν. Κανείς πρωθυπουργός (ακόμα και οι Κατοχικοί/δοσίλογοι) δεν θέλει να έχει τόσο πολύ κόσμο απέναντί του.
4) "Γίνονται φασαρίες". Απάντηση: γίνονται και θα γίνονται δυστυχώς, όσο υπάρχουν βλάκες τους οποίους δεν μαζεύει αστυνομία (για προφανείς λόγους) και όσο υπάρχουν προβοκάτορες (έχουμε δείξει βίντεο σχετικά με το φαινόμενο των αστυνομικών με κουκούλες σε προηγούμενες αναρτήσεις). Η κατεβαίνουμε όμως ή καθόμαστε στον καναπέ μας, περιμένοντας το μισθό μας να μειωθεί, την υγεία να γίνεται ακριβότερη, την όριο συνταξιοδότησης να πλησιάζει τα 100, τις κοινωνικές παροχές να εξαϋλώνονται και την "δωρεάν παιδεία" ένα όνειρο απατηλό.

Και το να καθόμαστε σπίτι μας είναι θέση, αλλά όχι αυτή που θέλουμε να πιστεύουμε...Θυμηθείτε και τον "ανθρωπάκο-Μήτσο" του Λαζόπουλου:

Πηγές ειδήσεων: "Newsbomb", "hellenicparliament.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια: