Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Δήθεν ενδοκυβερνητικές κόντρες, ερχομοί και αναχωρήσεις της τρόικας.../ Τι σχέση έχει η Betfair με το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ; / Σχόλιο για τον προϋπολογισμό

Με αφορμή την ιλαροτραγωδία που ζούμε όλο αυτόν τον καιρό με τους "τσακωμούς" μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων (που θυμίζει κακέκτυπο αγώνα κατς μεταξύ του Σουγκλάκου και του "Σκοπιανού") και το πηγαίνε-έλα της "θυμωμένης" τρόικας (που θυμίζει συμπεριφορά κακοαναθρεμμένης γεροντοκόρης που αντιδρά σε σχόλιο υποψήφιου γαμπρού), ο Γιώργος Δελαστίκ έγραψε στο "Έθνος" το παρακάτω άρθρο με τίτλο "Η παράσταση έλαβε τέλος":

"Ιλαροτραγική ήταν η λήξη της σειράς θεατρικών παραστάσεων -επιπέδου «μπουλουκιού» άσημων ηθοποιών που περιοδεύει στην επαρχία- του θιάσου των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπό τον γενικό τίτλο «Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για τα νέα μέτρα εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού». Το ιλαρό στοιχείο αφορά στην πολιτική αξιοπιστία των Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη. Το τραγικό στοιχείο όμως αφορά στις δραματικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών στο βιοτικό επίπεδο του συνόλου σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό αφήνει βεβαίως παντελώς αδιάφορους τους ηγέτες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ που απέμεινε και της μεταβατικής ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι μοναδικό τους μέλημα έχουν την προσωπική πολιτική επιβίωση, που είναι εντελώς αδύνατη χωρίς τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση και στη μέσω αυτής νομή της εξουσίας.
«Τσαχπίνικο» ροζ χρώμα είχαν τελικά οι δήθεν «ανυποχώρητες κόκκινες γραμμές» των δύο κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Βενιζέλος και Κουβέλης τις εγκατέλειψαν με εντυπωσιακή ευλυγισία και χάρη. Θαυμάσιες οι πολιτικές κωλοτούμπες τους παρά το στιβαρό τους πολιτικό δέμας.
Τεράστια ήταν η πορεία στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας της Τετάρτης. Ξεπέρασε κατά πολύ τις 100.000 άτομα. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης την έγραψαν βεβαίως στα παλιά τους τα παπούτσια. Αδιαφορούν ολοκληρωτικά για την κραυγή αγωνίας των διαδηλωτών και των απεργών όσο αισθάνονται ότι οι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια δεν απειλούν με ανατροπή την κυβέρνησή τους. Το γεγονός ότι εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ εναντίον των αναπήρων, τους οποίους έδερναν, έσπρωχναν και κλωτσούσαν, αποτυπώνει ανάγλυφα την κοινωνική αναλγησία της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Αυτά όμως συνιστούν ασήμαντες λεπτομέρειες για τους ηγέτες των κομμάτων που τη συναπαρτίζουν. Τους ανάπηρους θα σεβαστούν;
Μείωση μισθών... κάθε χρόνο (!) και μάλιστα με... αυτοματοποιημένο (!) τρόπο, ώστε να δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις, επιδιώκουν να συνομολογήσουν με την τρόικα οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Συνυπογράφουν με τους ξένους επικυρίαρχους ανέφικτους στόχους περικοπών και δεσμεύουν τη χώρα κάθε φορά που οι στόχοι αυτοί δεν θα πιάνονται -δηλαδή κάθε χρόνο!- να γίνονται αυτομάτως πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις! Σατανικό κόλπο: και το κράτος πρόνοιας θα καταρρέει λόγω συρρίκνωσης των δαπανών και οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειώνονται διαρκώς επειδή η ΕΕ θα καταποντίζει συνεχώς την Ελλάδα! Εκτακτα.
Το χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά το «κούρεμα» που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ομολογούν τώρα ένας ένας όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, ξένοι και Ελληνες. Παραμύθια μας έλεγαν ότι δήθεν μας «έσωσαν» με την εξοντωτική λιτότητα, το «κούρεμα» και τα δάνεια που τα χρεώθηκε ο ελληνικός λαός, αλλά τα λεφτά τα πήραν οι ξένες τράπεζες. Η Ελλάδα σήμερα πλέει πλησίστια και ταχύτατα προς τη χρεοκοπία, αν δεν γίνει νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους της. Αυτή τη φορά όμως πρέπει να πληρώσουν κυρίως οι ξένοι και γι' αυτό έχει ξεσπάσει απερίγραπτος σκυλοκαβγάς μεταξύ τους.
«Μαλλιοτραβιούνται» ΕΕ - ΔΝΤ για το ποιος θα πληρώσει το νέο ελληνικό «κούρεμα». Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μόνο που δεν έχουν βγάλει η μια τα μάτια της άλλης, καθώς το ΔΝΤ εκβιάζει να πληρώσει ολόκληρο τον λογαριασμό η ΕΕ, πράγμα που σημαίνει πρωτίστως η Γερμανία. Η Μέρκελ, η οποία σαρώνει στις δημοσκοπήσεις με την ανθελληνική και ηγεμονική γραμμή της για την επέκταση του Τέταρτου Ράιχ σε όλη την Ευρώπη, δεν θέλει ούτε ν' ακούσει κάτι τέτοιο. Θα υπέγραφε την πολιτική θανατική καταδίκη της αν δεχόταν να πληρώσει για το χρέος της Ελλάδας.
Δεν υπάρχει επιμήκυνση χωρίς πρόσθετο κόστος 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν αποτρέπεται η χρεοκοπία χωρίς «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Φιτς ανακοίνωσε ήδη ότι φέτος αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% και κατά 3% του χρόνου, με το χρέος της χώρας μας να ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ το 2014.
Μόνο ως... ανέκδοτο, στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να εκληφθεί η θέση που διατύπωσε δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει από μόνη της (!) το κόστος των 15-20 δισ. ευρώ διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος εξουθενωτικής λιτότητας. Απλώς επιδιώκει να μεταθέσει τη χρεοκοπία για να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης."
Παρεπιπτόντως, τα ΜΑΤ παίρνουν πριμ με κάθε σφαλιάρα που δίνουν; Η' μήπως πιστεύουν ότι θα γλυτώσουν γιατί είναι πιστοί υπηρέτες της κυβερνητικής πολιτικής;

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μιλώντας στους εργαζόμενους του ΟΠΑΠ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία όσο-όσο και προσέθεσε, ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ (για την οποία με στοιχεία μπορείτε να διαβάσετε εδώ) εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αναφερόμενος στον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου), ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχει επιλεγεί για να κάνει τη βρώμικη δουλειά» και σημείωσε ότι «πρόκειται για έναν οργανισμό που λειτουργεί παράτυπα και παράνομα» και που «εμπλέκεται -στον ελάχιστο χρόνο της λειτουργίας του- σε δεκάδες υποθέσεις που πρέπει να ερευνηθούν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά». Σε ό,τι αφορά μόνο τον ΟΠΑΠ είναι χαρακτηριστικό, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε ανακοίνωσή του στις 17 του Σεπτέμβρη μιλούσε για πώληση του 29% των μετοχών, έρχεται με νέα ανακοίνωση, προχτές, να ανεβάσει το ποσοστό στο 33% από το συνολικό 34% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο. «Ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις; Με ποια διαδικασία; Με ποια εξουσιοδότηση;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Τα παραπάνω είναι πταίσματα, αν σκεφτεί κανείς ότι η απελθούσα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε ως νομικό σύμβουλο για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ τη δικηγορική εταιρεία Freshfield, η οποία συγχρόνως εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου της αγγλικής εταιρείας διαδικτυακού στοιχηματισμού Betfair. H Betfair είναι ένας από τους βασικούς ανταγωνιστές του Οργανισμού, μια εταιρεία που προσέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο το ελληνικό νομικό πλαίσιο για το μονοπώλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, όσο και τον πρόσφατο νόμο για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων εδώ; Και αν ακόμα τυπικό κώλυμα δεν υπάρχει, δεν προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η εν λόγω επιλογή;». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αμφισβητείται ακόμη και η νομιμότητα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς «η επιλογή του προέδρου του από τη Βουλή δεν έγινε όπως θα έπρεπε», ενώ «η κάλυψη που επιχείρησε να του παράσχει η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τους αφήνει όλους έκθετους». «Καταργείται το κοινοβούλιο με τη φάμπρικα πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που έχουν ανοίξει», είπε και έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, που «αφορά την υποτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ, που επιτυγχάνεται με μεθοδευμένες κινήσεις από τη μεριά της συγκυβέρνησης». «Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ οδηγεί σε περιορισμό των εσόδων του ελληνικού δημοσίου σε μια περίοδο που δεν αντέχει καμία επιπλέον ζημία», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Σαμαράς, τώρα, ετοιμάζεται να χαρίσει τον ΟΠΑΠ, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, και υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «όταν πουλάς σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις», τόνισε: «Είναι οικονομικό και πολιτικό έγκλημα και πρέπει να αποφευχθεί».

Μπορεί κανείς με ουσιαστικά επιχειρήματα να διαφωνήσει;

Και κάτι τελευταίο... Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67 έτη είναι 5 εκατ. ευρώ. Πρέπει λοιπόν κάποιος να είναι πολύ "αθώος", για  να πιστεύει ότι ο λόγος είναι οικονομικός... Την ίδια ώρα, κάτω από τα 200 δισ. ευρώ (στα 193,078 δισ. ευρώ) -από 200,906 δισ. ευρώ εφέτος- θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ το 2013, με αποτέλεσμα να έχουν «χαθεί» περίπου 47 δισ. ευρώ σε μία μόνον πενταετία. Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, με βάση επίσης το οποίο, το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2013 σε 179,3% του ΑΕΠ από 169,5% του ΑΕΠ εφέτος.  Για την πληρωμή τόκων, το κράτος θα δαπανήσει 8,95 δισ. ευρώ (4,6% του ΑΕΠ) το 2013, από 11,735 δισ. ευρώ (5,8% του ΑΕΠ) εφέτος - αποτέλεσμα του "καλού Μνημονίου". Νέα «σφαγή» προβλέπεται να γίνει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στο πλαίσιο των περικοπών των δημοσίων δαπανών.  Το ΠΔΕ θα μειωθεί περαιτέρω (για 10η συνεχή φορά) στα 6,85 δισ. ευρώ το 2013, από 7,3 δισ. ευρώ εφέτος.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το λεγόμενο «εθνικό σκέλος» του ΠΔΕ (επενδυτικός νόμος και άλλες δράσεις εκτός ΕΣΠΑ) περιορίζεται σε 850 εκατ. ευρώ το 2013, από 1,3 δισ. ευρώ εφέτος. Και ύστερα περιμένουμε ανάπτυξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: