Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Παράνομη η μείωση του κατώτατου μισθού στους κάτω των 25 / "Υπάνθρωποι" οι μετανάστες κατά την Χρυσή Αυγή

Είδηση: Παράνομη πλέον θεωρείται η μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού. Η σπουδαιότητα της απόφασης αυτής από επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεγάλη καθώς δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά συνδικάτα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
- Παράνομη κρίθηκε επίσης και η παράταση ενός έτους στην δοκιμαστική περίοδο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την πίεση των διεθνών δανειστών της Ελλάδας πρέπει να καταργηθούν.
Οι δύο αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010 αφορούν τη δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν χωρίς προειδοποίηση και τη μείωση των αμοιβών για τους νέους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.

- Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί πως η μείωση του μισθού στους νέους Έλληνες σημαίνει πως πλέον αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να γυρίσουμε στο 2010 όταν κατ' εντολή της τρόικας η τότε ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ώστε να μειωθεί το κόστος για τους εργοδότες.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που τώρα κρίνονται ως παράνομες, ήταν δύο:
- Η παράταση κατά ένα χρόνο στην δοκιμαστική περίοδο στην οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση
- Η μείωση στα 2\3 του εθνικού κατώτατου μισθού για τον κατώτατο μισθό για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Ευρώπης η μείωση του μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών σημαίνει πολύ απλά πως οι νέοι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα.
Επίσης σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η παράταση που επιβλήθηκε αντιβαίνει στο καταστατικό που αναφέρει πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους.

Σχόλιο: Εκεί λοιπόν που η ελληνική δικαιοσύνη και τα κοινοτικά όργανα σφύριζαν αδιάφορα, έρχεται αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να ταράξει τα βουρκωμένα νερά των εργασιακών (στα οποία επέρχονται και καινούργιες αλλαγές προς το χειρότερο όπως έχουμε αναφέρει εδώ κι εδώ) και να φέρει προ των ευθυνών τους, τους πάντες: την κυβέρνηση (που πάντα φοβόταν ότι αυτή η ώρα θα ερχόταν), τα συνδικάτα και τους εργαζομένους (που πλέον πρέπει ν' ανασκουμπωθούν και να αντιδράσουν σοβαρά), την τρόικα και την Κομισιόν (για τους οποίους τα δικαιώματα και οι χάρτες δικαιωμάτων ισχύουν μόνο για τους κατοίκους των πλουσίων χωρών). Όλοι αυτοί (και κυρίως οι δανειστές και οι εγχώριοι Χατζηαβάτηδες) θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ζητάνε ό,τι θέλουν και επιβάλλουν όποιο μέτρο επιθυμούν, χωρίς κανείς ν' αντιδράει σοβαρά και κυρίως αποτελεσματικά...Η απόφαση πάντως είναι ενα καμπανάκι και για το Συμβούλιο της Επικρατείας: μπορεί ν' αγνοεί αποφάσεις ειρηνοδικίων και μισθοδικίων (θυμηθείτε εδώ την θετική για τους δημοσίους υπαλλήλους απόφαση για την οποία ακόμα το ΣτΕ να λάβει θέση) ή να αποδέχεται τις πιέσεις για να πάρει πολιτικές αποφάσεις (διαβάστε εδώ αναλυτικά), αλλά δεν μπορεί ν' αγνοεί τη γενική κατακραυγή ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται και από σημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πολύ θα θέλαμε να μην ασχολούμαστε με την Χ.Α. αλλά δεν μας αφήνει. Αντί ν' ασχολείται με τα δεκάδες προβλήματα της χώρας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τον εξευτελισμό εργαζομένων και συνταξιούχων, συνεχίζει στο ίδιο αφελές και επικίνδυνο μοτίβο του "οι ξένοι είναι το πρόβλημα". Το καινούργιο επεισόδιο εξελίχθηκε στην Βουλή και το ρεπορτάζ αναφέρει: "την έντονη αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος Γιάννη Δραγασάκη προκάλεσαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και βαριές εκφράσεις κατά των μεταναστών, τους οποίους χρησιμοποίησε η βουλευτής της Χρυσής Αυγής, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου και μέλλουσα πεθερά του "Καιάδα" - άλλου βουλευτή της Χ.Α. - Ελένη Ζαρούλια. Στη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης η βουλευτής αποκάλεσε τους μετανάστες τρισάθλιους και υπάνθρωπους.

Ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε την κ. Ζαρούλια να σέβεται τους συνανθρώπους της και ζήτησε να καταγράφονται όλα όσα λέει στα πρακτικά της Βουλής και να σταλούν στην Διάσκεψη των Προέδρων για να τοποθετηθεί για αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά της βουλευτού, που εκθέτει, όπως είπε, τη χώρα στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σημείωσε ότι δεν θέλει να μπει σε ένα τέτοιο διάλογο, καθώς οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και σε αυτές τις θέσεις δεν χωράνε λογικές διακρίσεων.

Στην αντιπαράθεση, παρενέβησαν και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα τους ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Χρήστος Παππάς, που επιτέθηκαν στο Γιάννη Δραγασάκη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αφήνει την κομματική του ταυτότητα όταν ανεβαίνει στην έδρα (Σ.Σ.:δεν είπαν όμως τι θα σήμαινε κατ' αυτούς "η μη κομματική στάση" -να της έδινε συγχαρητήρια μήπως;)
«Ευτυχώς που αναγνωρίζετε τη λειτουργία του προεδρείου. Ελπίζω κάποτε να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει και η δημοκρατία που πρέπει να σεβαστείτε» αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης. Λίγο αργότερα, το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων η οποία καταδίκασε την ανάρμοστη συμπεριφορά της κ. Ζαρούλια."

Όλα αυτά είναι ενδεικτικό της σύγχησης και της μονομανίας που επικρατεί στην εν λόγω οργάνωση. Και να μεν όλοι οι ξένοι δεν είναι καλοί, αλλά υπάρχουν καλοί και κακοί, όπως αντίστοιχα υπάρχουν και Έλληνες... Ρητορικά ερωτήματα προς όλους: α) αφού όπως αναφέρουν οι ίδιοι "τα σώματα ασφαλείας είναι μαζί μας" γιατί άραγε δεν τους έλεγαν τόσα χρόνια να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στα σύνορα όπουν υπήρχαν και υπάρχουν αρκετοί επίορκοι, ώστε να μην μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να βγαίνει από τα σύνορα της χώρας μας; β) γιατί δεν βγήκαν προ Ολυμπιακών Αγώνων να τους καταδικάσουν δημόσια, αφού τα Ολυμπιακά έργα γίνονταν με ξένο - "λαθραίο" τις πιο πολλές φορές δυναμικό; γ) γιατί δεν αντιδρούσαν όταν πολλοί από τους υποστηρικτές τους προτιμούσαν να παίρνουν για τις δουλειές τους ανασφάλιστους ξένους με 20-30 ευρώ μεροκάματο, αντί των νόμιμων και Ελλήνων που ζητούσαν περισσότερα; δ) αλήθεια πιστεύουν ότι το έγκλημα θα εξαφανιστεί αν φύγουν οι ξένοι; Απ' ότι θυμόμαστε και την δεκαετία του '90 υπήρχαν περιοχές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που δεν τολμούσες να περάσεις το βράδυ και κυρίως ε) Αφού υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία, γιατί τα ελληνόπουλα δεν πάνε να δουλέψουν σερβιτόροι ή στα χωράφια (όπου συνεχίζουν να δουλεύουν οι ξένοι) και συνεχίζουν να κάνουν "κατάληψη" στις καφετέριες;

Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: