Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ελλάδα, Eυρώπη, Δουβλίνο ΙΙ και μετανάστες / Προσφυγή στο ΣτΕ για την αποσύνδεση ιατρικού επαγγέλματος και ιατρικού πτυχίου

Αντιγράφουμε από το περιοδικό New Yorker και παρουσιάζουμε συντοπτικά μεταφρασμένο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Steve Coil για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην χώρα μας, με τίτλο "Η άλλη ελληνική κρίση". Στο άρθρο αναφέρονται στοιχεία που πολλοί από μας αγνοούν και αξίζει να προσεχθεί - όλα αυτά όμως δεν "απαλύνουν" τις ευθύνες του ελληνικού κράτους, που αντί ν' αντιδράσει, άφησε το πρόβλημα να γιγαντωθεί με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες:

Το άρθρο αναφέρει ότι ο συνωστισμός μεταναστών στην Ελλάδα "οφείλεται σε έναν σχεδιασμό της ΕΕ, που φαίνεται ότι είναι όσο λανθασμένος είναι και ο σχεδιασμός του ευρώ. Έχει τίτλο "Δουβλίνο II" και υπεγράφη εν μέσω της οικονομικής ευφορίας που επικρατούσε το 2003. Ορίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο στην ΕΕ μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους.
Η πολιτική αυτή επέτρεψε σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες, που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για τους οικονομικούς μετανάστες, να φορτώσουν στην Ελλάδα το καθήκον να αστυνομεύει τα σύνορά της και να φροντίζει για τους μετανάστες, καθήκοντα που οι αδύναμες κυβερνήσεις της χώρας δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας ούτε τις καλές εποχές πριν την οικονομική κρίση".
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του περιοδικού η πολιτική αυτή και η αύξηση των μεταναστών στη χώρα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή.
"Η επικρατούσα άποψη στην ΕΕ είναι ότι η οικονομική ασφάλεια είναι πιο σημαντική από την ασφάλεια των ανθρώπων.
Αγνοεί περιθωριοποιημένες ομάδες όπως παράνομους Αφρικανούς και Ασιάτες μετανάστες. Εξισώνει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους με την ηθική χρεοκοπία. Είναι μια άποψη που ταιριάζει στους δανειστές, όμως στους δρόμους της Αθήνας τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει νόημα" αναφέρει το περιοδικό.

Ο Steve Coll αναφέρει ότι 8 στους 10 παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην Ε.Ε. το κάνουν μέσω Ελλάδας, με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 Αφγανοί, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Σομαλοί, Σουδανοί, Νιγηριανοί και άλλοι μετανάστες να έχουν "κολλήσει" στη χώρα.
Την ίδια ώρα η οικονομία διέρχεται τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και η ανεργία για τους ντόπιους αγγίζει το 25%. "Η Ελλάδα είναι φορτωμένη όχι μόνο με μη διαχειρίσιμα χρέη, πακέτα λιτότητας και γερμανική συγκατάβαση, αλλά και με τα βάρη μιας διαλυμένης πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της Ε.Ε.". Υπογραμμίζεται, ότι φέτος 6.000 μετανάστες έκαναν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα με μόλις έναν στους έντεκα να καταφέρνουν να το αποκτήσουν. Τέλος, κλείνει με την εξής παράγραφο - προειδοποίηση: "Η Ε.Ε. ερμηνεύει την κρίση δίνοντας έμφαση στην οικονομική ασφάλεια έναντι της ανθρώπινης. Αγνοεί τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς και εξισώνει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους με ηθική αποτυχία. Αυτή η ερμηνεία είναι η ερμηνεία των πιστωτών, αλλά στους δρόμους της Αθήνας τίποτα δε βρίσκεται σε αρμονία".
 
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η είδηση είναι απόλυτα σοβαρή - με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων επέρχεται και απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος (για την οποία έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ). Με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια, αποφάσισε ν' αντιδράσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, οι γιατροί, με αφορμή την από 4 Νοεμβρίου 2011 εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, υποστηρίζουν ότι η άρση των περιορισμών στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος που επέρχεται με τον νόμο 3919/2011 προσκρούει σε σειρά συνταγματικών διατάξεων. Παράλληλα, αναφέρουν ότι με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3996/2011, Ν.3919/2012, Ν. 3844/2010, Π.Δ. 84/2001 κ.λπ.) «προωθήθηκε η απελευθέρωση και η άρση των κατά νόμων προβλεπόμενων περιορισμών και για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος».

Μάλιστα, η υλοποίηση της απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος, επισημαίνει ο Σύλλογος, έρχεται σε σύγκρουση με τον Κώδικα Άσκησης του Ιατρικού επαγγέλματος, τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, ενώ βρίσκεται σε αντίθεση και με την ισχύουσα νομοθεσία.  Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι με την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες της ελληνικής επικράτειας, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.  Ακόμη, υπογραμμίζουν οι γιατροί ότι παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5), όπως παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η ευρωπαϊκή οδηγία 2006/123/ΕΚ (έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας), η οποία εξαιρεί από την απελευθέρωση τα επαγγέλματα υγείας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αλήθεια, πόσα χρόνια πίσω μας γυρίσαν οι τελευταίες 3 κυβερνήσεις με τις πράξεις τους;

Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα",

Δεν υπάρχουν σχόλια: