Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Αύξηση του δημόσιου χρέους (!!!) & ανάγκη αλλαγής πορείας / Τέλος η επιχορήγηση των φωτοβολταϊκών;

Διαβάζουμε την είδηση και μας πιάνει μελαγχολία: σε 303,5 δισ. ευρώ διαμορφωνόταν στις 30 Ιουνίου 2012 το χρέος κεντρικής διοίκησης, από 280,2 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2012, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Δημοσίου Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.Τα ταμειακά διαθέσιμα στα τέλη Ιουνίου ήταν 3,495 δισ. ευρώ, έναντι 4,401 στα τέλη Μαρτίου. Το ύψος των εγγυήσεων ήταν 20,007 από 20,046 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα η πορεία προς τον τοίχο του αδιεξόδου συνεχίζεται και οι "καμπάνες" γι' αλλαγή πορείας συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, σίγουρος πως με με τη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην πτώχευση είναι ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Γιάννης Βαρουφάκης. Μιλώντας στο "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το μόνο πράγμα που απασχολεί τους Γερμανούς, είναι το πως θα γίνει η πτώχευση του ελληνικού δημοσίου. Στη συνέχεια δήλωσε πως οι πιθανότητες αποτυχίας του προγράμματος λιτότητας της τρόικα είναι 100%, ενώ προσέθεσε ότι "η επιμήκυνση που ζητά η Ελλάδα είναι το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστεί". "Το ζήτημα δεν είναι η χρεοκοπία ή όχι της Ελλάδας αλλά το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή θα λάβει χώρα, δηλαδή αν θα γίνει συντεταγμένα ή αν θα γίνει με εκπαραθύρωση της χώρας από την Ευρωζώνη", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε δηλώσεις του άλλωστε την Πέμπτη σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο ίδιος επανέλαβε πως απαιτείται άμεση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με τους εξής στόχους:
-Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον EFSF, όπως έχει αποφασιστεί για τις ισπανικές τράπεζες.
- Moratorium στο ελληνικό χρέος με διασύνδεση της αποπληρωμής με την πορεία του ΑΕΠ.
- Outsourcing των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 12 δισ. ευρώ, στην ΕΤΕπ, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Αν δεν αλλάξει σύντομα η πορεία και δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, με στόχους το moratorium και τη μείωση του χρέους η πιθανότητα κατάρρευσης της χώρας, ανέρχεται στο 100% σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας που βέβαια είχε μιλήσει και στο παρελθόν επ' αυτού...

Όσο και αν τον θεωρούν υπερβολικό για τις κατά καιρούς θέσεις του, εδώ μάλλον έχει δίκιο και κυρίως δίνει τρόπους δείχνοντας πως μονόδρομοι δεν υπάρχουν...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σε πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνονται αναστολή επ' αόριστον (τουλάχιστον έως το 2020) της διαδικασίας χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά, τη δραστική μείωση, που φθάνει και το 46%, των εγγυημένων τιμών αγοράς της ενέργειας από το σύστημα, αλλά και την ενεργοποίηση παλαιότερου νόμου που προβλέπει τη διάθεση μέρους του τέλους υπέρ της ΕΡΤ που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την ενίσχυση του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πακέτο των μέτρων, που στόχο έχει τον περιορισμό του ελλείμματος του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), περιλαμβάνεται και η αύξηση του τέλους υπέρ των ΑΠΕ που εγκρίθηκε προχθές από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η δραστική παρέμβαση στην αγορά φωτοβολταϊκών κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη αύξηση του τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές. Μάλιστα εκτιμάται ότι εάν δεν λαμβάνονταν τα συγκεκριμένα μέτρα, το τέλος ΑΠΕ που αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 34% και για τους οικιακούς καταναλωτές 46% θα έπρεπε να πενταπλασιαστεί.
Η απόφαση για την αναστολή της έκδοσης καινούργιων αδειών προβλέπει ότι δεν θα υποβάλλονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης φωτοβολταϊκών, ενώ τα αιτήματα που εκκρεμούν δεν εξετάζονται. Συνεχίζεται όμως κανονικά η αδειοδοτική διαδικασία για έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Επίσης εξαιρούνται από την αναστολή τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.

Η ισχύς των έργων που δεν υπάγονται στην απόφαση αναστολής της αδειοδοτικής τους διαδικασίας υπολογίζεται σε 5.500 MW, από τα οποία 3.700 MW διαθέτουν άδεια παραγωγής και 1.800 MW, που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, διαθέτουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης. Με τα μεγέθη αυτά έχουν ήδη υπερκαλυφθεί οι στόχοι για το 2020 και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η αναστολή.
Σε ό,τι αφορά τις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από το σύστημα, πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω ωρίμασης της τεχνολογίας. Έτσι οι μειώσεις που αποφασίστηκαν αφορούν τις νεοεισερχόμενες μονάδες, δεν έχουν αναδρομική ισχύ και δεν αφορούν τις ήδη λειτουργούσες.

Οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά φθάνουν μέχρι 46% (οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν στα φ/β που εγκαθίστανται στις στέγες) και, όπως προέβλεπε ήδη η νομοθεσία, οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2012) οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
- Για μονάδες ισχύος πάνω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 271,64).
- Για μονάδες κάτω από 100 κιλοβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και για μονάδες ανεξαρτήτως ισχύος στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, δηλαδή στα νησιά, 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 305,6).
- Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 470,25.
Τέλος, με κοινή υπουργική απόφαση ενεργοποιείται ο νόμος που προβλέπει παρακράτηση του 25% του τέλους υπέρ ΕΡΤ για το λογαριασμό των ΑΠΕ. Τα έσοδα από την παρακράτηση αυτή εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 75 εκατ. ευρώ το χρόνο...

Πηγή ειδήσεων: "Εξπρές"

Δεν υπάρχουν σχόλια: