Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Νέες αλλαγές στο σύστημα τεκμηρίων από το 2013; / Δεν επιστρέφουν χρήματα οι φαρμακοβιομήχανοι...

Είδηση: Αλλαγές από το 2013 στο σύστημα των τεκμηρίων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Τα τεκμήρια πρόκειται να αντικατασταθούν από τις «πραγματικές δαπάνες διαβίωσης» (αγορές, ενοίκια, δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.ά.) οι οποίες θα αποτυπώνονται στο πόθεν έσχες που θα συνοδεύει, από το 2013, τη φορολογική δήλωση. Μέσω του πόθεν έσχες θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα αποτυπώνεται η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τα εισοδήματά του καθώς και όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις  και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές κ.ά.

O υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τόνισε σε δηλώσεις του ότι σε πολλές περιπτώσεις τα τεκμήρια δεν επιτέλεσαν το σκοπό για τον οποίο θεσπίσθηκαν και συμπλήρωσε ότι με την εφαρμογή του περιουσιολογίου δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του κάθε φορολογούμενου θα υπολογίζεται το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα που μεταφέρεται στον επόμενο χρόνο, δηλαδή το «πόθεν έσχες». Το νέο αυστηρότερο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες» θα ισχύει για όλη ανεξαιρέτως την περιουσία και τις αποταμιεύσεις κάθε φορολογούμενου, δηλαδή ακόμη και για την πρώτη κατοικία, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της εφορίας, δηλαδή από τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».

Σχόλιο: Επιτέλους έγινε μια διαπίστωση που ήταν οφθαλμοφανής για όλους όσους ζουν στην Ελλάδα: τα τεκμήρια και δεν αποθαρρύνουν την φοροδιαφυγή (γιατί αυτοί που φοροδιαφεύγουν αποκρύπτουν εισοδήματα και περιουσία μέσω εταιρειών) και προβλήματα δημιουργούν (δεδομένου ότι ουσιαστικά τιμωρείται η ιδιοκτησία που στην χώρα μας αποκτάται σε μεγάλο βαθμό μέσω κληρονομιάς). Σε μια εποχή που τα εισοδήματα καταρρέουν επομένως, η επιβολή σκληρών τεκμηρίων τόσο σε ιδιωτικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο (διαβάστε αναλυτικά εδώ) ούτε την πραγματικότητα αντικατοπτρίζει και αδικίες δημιουργεί.

Βέβαια αν οι Έλληνες είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να είστε σίγουροι πως το "κοινό περί δικαίου αίσθημα" δεν θα λαμβανόταν υπόψιν. Όμως με τους απλήρωτους φορολογικούς λογαριασμούς ν' αυξάνουν στις εφορίες με γεωμετρική πρόοδο, πρέπει να γίνουν αλλαγές - και άμεσα.

Τα ερωτήματα βέβαια είναι δύο: α) Τι θα πει η τρόικα επ' αυτού (αφού ουσιαστικά αυτή κάνει κουμάντο στα δημόσια οικονομικά) και β) πως θα εφαρμοστεί το "καινούργιο" σύστημα που προτείνετε καθότι πολύ φοβόμαστε πως τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ χειρότερα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την άρνησή τους να καταβάλουν το clawback (σ.σ.: υπέρβαση της προβλεπομένης μηνιαίας δημοσίας φαρμακευτικής δαπάνης την οποία οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία), ύψους 152,6 εκατ. ευρώ, για τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2012, δηλώνουν οι εταιρείες - μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Συγκεκριμένα, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Αν. Λυκουρέντζο, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ. Φρουζής και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φ. Μαγκαλούσης, οι εταιρείες - μέλη του ΣΦΕΕ τονίζουν μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: "Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένες να καταβάλουν clawback, του οποίου ο υπολογισμός είναι τελείως αδιαφανής, τη στιγμή που πληθώρα θεσμοθετημένων μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου ή έχει καθυστερήσει υπερβολικά η εφαρμογή τους". Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση της φαρμακοβιομηχανίας να καταβάλει clawback προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία της χώρας... Πάντως, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο μη καταβολής του clawback από τις φαρμακοβιομηχανίες, ο Αν. Λυκουρέντζος υπαινίχθηκε χθες νομικές συνέπειες εις βάρος των εταιρειών - μελών του ΣΦΕΕ, σε περίπτωση κατά την οποία επιμείνουν στην άρνησή τους: "Εγώ είμαι υπουργός για να εκφράζω τις θέσεις της ελληνικής πολιτείας και να εφαρμόζω τους νόμους της Βουλής των Ελλήνων. Οι φαρμακοβιομήχανοι λένε τη θέση τους, αλλά στη χώρα υπάρχει κράτος δικαίου". Να δούμε ποιος έχει δίκιο...

Πηγή ειδήσεων: "Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: