Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Aμεση λήψη νέου πακέτου μέτρων 11,5 δις (σχολιασμός και σκέψεις) / Έρχεται το τέλος του δημόσιου, δωρεάν Πανεπιστημίου;

Είδηση: Για όσους είχαν αμφιβολίες και πίστευαν τις προεκλογικές εξαγγελίες του Μνημονιακού τρίο (και παρά το ότι πολλοί είχαν μιλήσει για προεκλογικό κρύψιμο της αλήθειας από τους κυρίους Βενιζέλο και Σαμαρά), ο αλέκτωρ λάλησε τρεις: κατ' επιλογή του πρωθυπουργού «ο οποίος έχει την ευθύνη των χειρισμών» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν άμεσα. «Είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως το έκανε η κατ' ουσίαν η ΝΔ από τον περασμένο Νοέμβριο. θα τηρήσουμε την προγραμματική συμφωνία» είπε ο κ. Βενιζέλος. Βέβαια η προγραμματική συμφωνία δε μιλούσε για μειώσεις σε συντάξεις, μισθούς, εφάπαξ κ.λπ. όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας εδώ. Το αντίθετο μάλιστα...

«Η παράταση θα επέτρεπε να ληφθούν σταδιακά και με ηπιότερο τρόπο τα μέτρα που οδηγούν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και σε διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσα από την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό θα επέτρεπε να αποφύγουμε ένα νέο κύμα σημαντικών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που είναι τα περίπου 6 από τα 11,5 δισ. ευρώ. Ένα νέο κύμα περικοπών που θα βαθύνει, δυστυχώς, ακόμα περισσότερο την ύφεση, ελπίζουμε προσωρινά, αλλά θα καταστήσει υφεσιακά έτη και το 2013 και το 2014» πρόσθεσε, διαπιστώνοντας στην ουσία ότι η συνταγή που θ' ακολουθηθεί είναι λάθος. Είναι λάθος αλλά θα την ακολουθήσει, σπρώχνοντας τους πολίτες της χώρας σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια...

«Αυτά που πρότεινα, θεωρώ ότι είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών που είχαμε πει προεκλογικά τα τρία κόμματα. Δεν έχει όμως νόημα, από ένα σημείο και μετά, να επιδιώκουμε κάτι σε διεθνές επίπεδο, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο. Ήδη, στάλθηκε εκ των πραγμάτων στους εταίρους μας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αμέσως, εν πολλοίς από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά αντιδρούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι... Ο ελληνικός λαός έδωσε σ’ εμάς στις εκλογές 12,2% και στη Νέα Δημοκρατία 29%. Συμφωνήσαμε σε σχηματισμό κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον ίδιο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σαμαρά. Θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της γιατί δεν υπάρχει πραγματικά άλλη καλύτερη λύση για τη χώρα.» συγχέοντας προφανώς την κομματική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ με αυτή της χώρας και των πολιτών της και παίζοντας με τα ποσοστά ώστε στο τέλος να μας πει ότι ο ίδιος και το κόμμα του είχαν μικρότερη για τα όσα θα γίνουν...

»Εφόσον ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επομένων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα...Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία» τόνισε, μιλώντας ως "αδύναμο" θύμα εγκληματικής ενέργειας που περιμένει απλώς την ολοκλήρωσή της για να πάρει τηλέφωνο και να την καταγγείλει στην αστυνομία...

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τώρα «πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τα εξής πράγματα»:
1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα (το "όχι σε οριζόντια μέτρα και σε περικοπές" πέταξε  "σαν πουλί στην στεριά την αντικρινή" που λέει και το τραγούδι)
2. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων, πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για την ρευστότητα (δεν μας λέει βέβαια αν στραγγιχθούν πλήρως οι Έλληνες πως θα υπάρχει χρήμα να κινηθεί η αγορά)
3. Η τρόικα, το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016 (αυτό το λέει γνωρίζοντας ότι η τρόικα δε δέχεται υποδείξεις από κανέναν πολύ περισσότερο δε από κάποιον που έχει αλλάξει γνώμες και θέσεις δεκάδες φορές, και κυρίως ποτέ δε διαπραγματεύτηκε προς όφελος της χώρας. Επίσης δε ενδιαφέρεται για τις αντοχές της κοινωνίας όπως έχουμε σημειώσει εδώ στο παρελθόν).
4. Πρέπει να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων που επιτρέπουν να πέσει χρήμα στην αγορά, να εξοφληθούν για παράδειγμα άμεσα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στις επιχειρήσεις ( Ακόμα και αυτό να συμβεί, η οικονομική αφαίμαξη των μικρομεσαίων επιχείρησεων και το ύψος των υποχρεώσεών τους είναι τέτοια που απλώς θα δοθεί η δυνατότητα της αποπληρωμής οφειλών προς το κράτος, με μηδενικά περιθώρια για επενδύσεις, προσλήψεις, επεκτάσεις κ.ο.κ.).
5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Να σταλεί δηλαδή ένα άλλο μήνυμα διεθνώς από τους εταίρους μας για την Ελλάδα και για τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. (Και αυτό σε τι ακριβώς θα ωφελήσει; θα επιστρέψουν τα χρήματα στις τσέπες των Ελλήνων; θα αναστραφεί η κοινωνική ανέχεια; Θα επανέλθει η ηρεμία στην αγορά εργασίας; Θα σταματήσει η εκμετάλλευση των πολλών από τους λίγους; Θα νιώσει καλύτερα το παραπάνω από 1 εκ. άνεργοι της χώρας μας; Και στο κάτω-κάτω, πόσες και πόσες δηλώσεις στήριξης δεν έχουν γίνει και εμείς ακόμα παραμένουμε "χρεωκοπημένοι" ως χώρα για τον υπόλοιπο κόσμο;)
 6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους (Θεατράλε απαίτηση που γίνεται για την τιμή των όπλων. Η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από αυτή τη συμφωνία εξαρχής. H απαίτηση αυτή, που θα μπορούσε ν' αλλάξει ουσιαστικά το ρου της καταστροφής μας, θα έπρεπε να είχε διατυπωθεί επιτόπου από τους Έλληνες εκπροσώπους σ' αυτήν τη συνδιάσκεψη. Εμείς όμως ήμασταν απόντες για πολλοστή φορά...Και γι' αυτό ΔΕΝ έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Και για επίλογο αντιγράφουμε από το "Ποντίκι" κομμάτι από το κεντρικό σχόλιο του: " Είναι ίσως χαρακτηριστική των διαφορετικών αναγνώσεων και των στρατηγικών αποκλίσεων στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης μια ερμηνεία που προκύπτει από το ρεπορτάζ για τον «τσαμπουκά» του Βενιζέλου στο θέμα των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ. Η προσέγγιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
Η κρίση της ευρωζώνης αναμένεται να οξυνθεί τόσο το φθινόπωρο, ώστε η ηγεσία της θα ανα­γκαστεί να αλλάξει στρατηγική. Ενδέχεται λοιπόν όχι μόνο να ενισχυθεί το περίφημο «τείχος προ­στασίας» του ευρώ, αλλά και να εγκαταλειφθεί, σε κάποιον έστω βαθμό, η γερμανική εμμονή στη λιτότητα. Έτσι θα ανοίξει το «γήπεδο» για την περιλάλητη επαναδιαπραγμάτευση και μάλιστα σε μεγάλο εύρος.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί με τις λιγότερες δυνατές δεσμεύσεις λιτότητας και έχοντας εφαρμόσει όσο το δυνα­τόν λιγότερα μέτρα απορρύθμισης της οικονο­μίας της, ώστε να ωφεληθεί στον μέγιστο δυνα­τό βαθμό από μια ευρωπαϊκή «στροφή». Γι’ αυ­τό επιμένει, λένε συνεργάτες του, στη διάσπαση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και στη χρονική μετάθεση των εισπρακτικών μέτρων.
Ενώ λοιπόν η τακτική του Ευάγγελου Βενιζέ­λου συγκλί­νει με αυτήν του Φώτη Κουβέλη, αποκλίνει δρα­ματικά από αυτήν της κυβέρνησης και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επιλογή της τρόικας.
Σαμαράς και Στουρνάρας, από την πλευρά τους, αντιτείνουν ότι η Ελλάδα, για να εισακου­στεί το αίτημα περί επαναδιαπραγμάτευσης, πρέπει τώρα να δείξει πως βρίσκεται σε τροχιά εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και δημοσιο­νομικής εξισορρόπησης ώστε να έχει θέση στο τραπέζι της συζήτησης περί αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Συνεπώς βιάζεται να ολοκληρώσει την εξει­δίκευση του «πακέτου», να πληρώσει τώρα το όποιο πολιτικό κόστος και να περιμένει εν συνε­χεία την... επιείκεια της τρόικας, που ελπίζει ότι θα της δώσει κάποιο πολιτικό ρεγάλο από το φθι­νόπωρο προκειμένου να έχει κάτι να εμπορευθεί στην πολύ δύσκολη πολιτική αγορά.
Προφανώς δεν έχει νόημα να σταθμίσουμε σή­μερα τη βασιμότητα των διαφορετικών εκτιμή­σεων και επιλογών των κυβερνητικών εταίρων, οι οποίες ούτως ή άλλως «μπάζουν νερά». Είναι όμως χρήσιμο να δούμε ότι οι αποκλίσεις αυτές αποτελούν, μεταξύ όλων των άλλων παραμέτρων που προαναφέραμε, εκρηκτική ύλη στα θεμέλια της κυβερνητικής συνοχής.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, οι νάρκες στην πορεία της θα είναι περισσότερες από αυτές που μπορεί να διαχειριστεί. Πρακτικά βρίσκεται ήδη στην τροχιά της διπλής σύγκρου­σης που προαναφέραμε.
Η εύθραυστη ισορροπία της μπορεί να τινα­χθεί στον αέρα ακόμη και με μικρής ισχύος κρα­δασμούς. Ωστόσο ο κορυφαίος κίνδυνος για τη βιωσιμότητά της, αλλά και για την επιβίωση των κομμάτων που σήμερα συγκροτούν το σύστημα εξουσίας, παραμένει η δραματική επιδείνωση της ζωής του ελληνικού λαού.
Έχοντας ήδη δώσει την τελευταία ευκαιρία σε αυτό το σύστημα, μη έχοντας να χάσει πλέον πολλά, η ελληνική κοινωνία αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των συγκυβερνώντων. Μια κοινω­νική έκρηξη δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο. Και οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν το φθινόπωρο θα είναι, αν μη τι άλλο, εκρηκτικές..."

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Με αφορμή της ψήφιση των αλλαγών στο νόμο Διαμαντοπούλου, σας παρουσιάζουμε από το αρχείο μας, ένα άρθρο που πρωτοδημοσιεύτηκε στην "Αυγή" και αφορά τις αλλαγές που έφερε ο νόμος αυτός στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και επειδή αρκετοί θα πουν ότι τα όσα περιγράφει ακούγονται "υπερβολικά", επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι ο νόμος ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ουσιαστικά - είμαστε δηλαδή ακόμα στις πρώτες περιόδους εφαρμογής του νόμου...



Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Αυγή", "Ποντίκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: