Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Μισθοί; Να ρωτήσουμε την τρόικα ! / Εξεταστικές για το Μνημόνιο και την Siemens ζητάει η αντιπολίτευση

Είδηση:  Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να επικυρώσει ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για αύξηση των κατωτάτων μισθών και παραπέμπει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, με εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΕΣΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ, οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν στον υπουργό την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει αύξηση των κατώτατων μισθών από το επίπεδο των 590 ευρώ, στο οποίο έχουν βρεθεί μετά και το νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των φορέων, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ότι το υπουργείο θα κυρώσει μια τέτοια συμφωνία. Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι υπάρχει ωριμότητα για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

 Την ίδια στιγμή οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις πέτυχαν την εσωτερική μισθολογική υποτίμηση που ζητά μετ' επιτάσεως η Τρόικα στην Ελλάδα, καθώς ένας στους δέκα εργαζόμενους είδαν το 23,7% του μισθού τους να κάνει φτερά το 2012. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η εικόνα της αγοράς εργασίας το 2012 ήταν εφιαλτική. Μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας λόγω των απολύσεων που έκαναν οι επιχειρήσεις, ένας στους τρεις εργαζομένους δουλεύει ανασφάλιστος, αυξήθηκαν στο 43,8% οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και σαν να μην έφτανε αυτό οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις Ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα είδε τις αποδοχές του να μειώνονται τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον κατά 23,7% μέσω νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, προσθέτοντας το όνομα του στη λίστα των θυμάτων της λανθασμένης -όπως αποδεικνύει πληθώρα μελετών- άποψης του μνημονίου ότι το εργασιακό κόστος ευθύνεται για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

 Την εφιαλτική εικόνα στην αγορά εργασίας, την ώρα μάλιστα που για άλλη μια φορά συζητούνται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συμπληρώνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για συνολική μείωση των νέων θέσεων απασχόλησης (και αυτό παρά την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας), για έκρηξη της μαύρης εργασίας και για πλήρη κυριαρχία των ελαστικών -σε ωράριο και δικαιώματα- μορφών εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό εξαμήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ένας στους τρεις εργαζόμενους εξακολουθεί να εργάζεται ανασφάλιστος, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας φαίνεται να καταλαμβάνουν πλέον μόνιμα μεγάλο μερίδιο στην αγορά εργασίας.
Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων. Το α΄ εξάμηνο του 2012, μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών σε άλλες «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45,3%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011.
Την αντίστοιχη περίοδο του 2011 μετατράπηκαν 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 226% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το α' εξάμηνο του έτους 2012 το 56,1%.

Γενικά η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% για το έτος 2011 και σε 34,9% για το α' εξάμηνο του 2012.
Παράλληλα, μειώθηκαν συνολικά οι νέες θέσεις απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2012 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 12,79% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011. Σε ότι αφορά στις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας και επιχειρησιακών συμβάσεων, προκύπτει ότι για το 9,3% των εργαζομένων έχουμε μειώσεις της τάξης του 23,7%. Από τις 14 Φεβρουαρίου έως σήμερα, υπογράφηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 496 επιχειρήσεις, που απασχολούν 57.614 εργαζόμενους, με μειώσεις αμοιβών 24,6% κατά μέσο όρο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις έχουν γίνει, στις περιοχές της Ηπείρου 29,73% της Θεσσαλίας 27,90% και της Κρήτης 26%. Αντίστοιχα 26.151 επιχειρήσεις, που απασχολούν 109.123 εργαζόμενους, κατέθεσαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας καταστάσεις προσωπικού με ατομικές συμβάσεις και μειώσεις αμοιβών 23,36% κατά μέσο όρο. Τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, παραμένουν σταθερά υψηλά, όμως το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι εντείνονται και αυξάνονται οι έλεγχοι.

Σχόλιο: Είναι αρκετά οξύμωρο το γεγονός ότι οι ίδιοι εργοδότες που μετ' επιτάσεως ζητούν και εντέλει επιβάλουν μισθολογικές μειώσεις στις επιχειρήσεις τους, διαπραγματεύονται και δέχονται αυξήσεις πάνω από τα "μνημονιακά" όρια.  Ο λόγος που το κάνουν βέβαια είναι άγνωστος αν και το ενδεχόμενο αυτό να συμβαίνει επειδή γνωρίζουν ότι η τρόικα θα πατήσει πόδι και τελικά οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων δεν θα έχουν εφαρμογή. Αυτό πάντως στην πραγματικότητα έχει λίγη σημασία. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η εξωφρενική παραδοχή της (της εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό) κυβέρνησης ότι μπροστά στη θέληση της τρόικας δεν υπολογίζει ούτε το Σύνταγμα (το οποίο ρητά και κατηγορηματικά ορίζει ότι ο κατώτατος μισθός ορίζεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις), ούτε τη θέληση των κοινωνικών εταίρων. Είναι πραγματικά ντροπή - τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ελληνικό λαό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε από τους Συνταγματολόγους των τριών κομμάτων (και κυρίως από τον κοινωνικά ευαίσθητο κύριο Μανιτάκη) να έκανε μια σχετική παρέμβαση, όπως έκανε εξάλλου και για το θέμα της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων (που έβαλε και τα πράγματα στη θέση τους πέρα από νομικίστικα "τρικ" που ο κύριος Βενιζέλος ζητούσε να χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα).

Θα είναι άτοπο να παραπέμψουμε σε προεκλογικές δηλώσεις των τριών αρχηγών. Εξάλλου δεν είναι το πρώτο ζήτημα στο οποίο έγινε πισωγύρισμα - δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η παρούσα κατάσταση στην οποία ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση (διαβάστε σχετικά εδώ), παραμένει ενεργή παρά το ότι καταστρατηγεί το Σύνταγμα και το ηθικό δίκαιο. Όμως θα έπρεπε τα στοιχεία που παραθέτουμε (και τα οποία σηματοδοτούν τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο ζει ο ελληνικός λαός) να είχαν ωθήσει την κυβέρνηση να δώσει με τη στάση της μια ένδειξη αλλαγής πλεύσης. Αυτό όμως δε συνέβει. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η ίδια η επιλογή του υπουργού σηματοδοτεί την υποβάθμιση του υπουργείου. Και αυτό τα λέει όλα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η εξεταστική για το μνημόνιο έχει συμφωνηθεί μεταξύ Σαμαρά Βενιζέλου ότι σε αυτή τη φάση ΔΕΝ θα υπάρχει και σύμφωνα με ρεπορτάζ του  Real fm αυτή ακριβώς την απροθυμία της κυβέρνησης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας, λοιπόν, τις απαραίτητες έδρες θα καταθέσει προτάσεις για τη σύσταση τριών εξεταστικών επιτροπών.
Συγκεκριμένα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real fm, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο που ήταν και μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, θα προτείνει εξεταστική επιτροπή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χαρακτηρίζει ως μεγάλο σκάνδαλο και η τρίτη Εξεταστική Επιτροπή θα αφορά τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο που υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ως προαναγγελία για το θέμα της Siemens θεωρείται η επίκαιρη επερώτηση για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και της Siemens, που κατέθεσε στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και επτά ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της επίκαιρης επερώτησης, η ψήφιση σχεδίου συμφωνίας λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαΐου, «επισύρει βαρύτατη ευθύνη για τη συγκάλυψη των ευθυνών όσων ενέχονται στο σκάνδαλο και προέρχονται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Προσθέτουν μάλιστα ότι η τυχόν υπογραφή του σχεδίου αυτού από τον υπουργό Οικονομικών επί τη βάσει της εξουσιοδότησης που έδινε η διάταξη, «θα αποτελέσει πράξη καθ' όλα παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, συνιστώσα, πλην άλλων, απιστία και παράβαση καθήκοντος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές που συνυπογράφουν την επίκαιρη επερώτηση καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι με τη συμφωνία το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από αξιώσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και ζητούν να ενημερωθούν αν έχει υπογραφεί το συγκεκριμένο σχέδιο από τον υπουργό Οικονομικών και αν έχει εκτελεσθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή από τη Siemens οποιοδήποτε τμήμα της.

Ζητούν επίσης να ενημερωθούν αν θα γίνει έρευνα ώστε να εξακριβωθεί ποιο τμήμα του δημόσιου χρέους προέκυψε από παράνομες συμβάσεις με τη Siemens και αν θα επιδιωχθεί η διαγραφή του. Περιμένουμε να δούμε την απάντηση των αρμοδίων υπουργών...

Πηγές ειδήσεων: "Ημερησία", "Real News"

Δεν υπάρχουν σχόλια: