Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Κομματικοί στρατοί και ρουσφέτια -επιστροφή στο παρελθόν

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης στην "Ημερησία" για την υπόθεση Σταϊκούρα ο οποίος αν και λίγες μέρες υφυπουργός ξεκίνησε τα ρουσφέτια: "Kάθε φορά διαπράττεται το ίδιο λάθος. H εκάστοτε κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως λάφυρο το Δημόσιο και σαρώνει τους πάντες και τα πάντα, τοποθετώντας τους «δικούς της» σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Eνας «στρατός» 6.000 - 7.000 κομματικών μελών και φίλων είναι ήδη έτοιμος να αλώσει τη Δημόσια Διοίκηση, τις επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο, τα νοσοκομεία, τα ιδρύματα και τους άλλους οργανισμούς.
Kαι ισάριθμοι, φυσικά, να εκδιωχθούν, ανεξάρτητα εάν είναι ικανοί και πετυχημένοι, ανίκανοι και αποτυχημένοι, καλοί και κακοί στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Eυτυχώς, η ΟΜΑΔΑ που εκδιώκεται δεν είναι η συμπαθέστερη στην κοινή γνώμη, καθώς πάντα ελπίζει, για να διαψευσθεί αργότερα, πως αυτοί που έρχονται θα είναι καλύτεροι από αυτούς που φεύγουν.
Aλλιώς σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης θα είχαμε μία «μίνι» πλατεία Kλαυθμώνος, όπου οι απολυμένοι, οι «Παυσανίες» όπως έλεγαν τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι -πριν καθιερωθεί η μονιμότητα- εκδιώκονταν σε ανάλογη περίπτωση από τις θέσεις τους, θα έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μέσα σε κλάματα και θρήνους.
Kαι όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν την ίδια μικροπολιτική τακτική της εξυπηρέτησης φίλων και κομματικών στελεχών και όχι μια πολιτική στελέχωσης του Δημοσίου με τους ικανούς και αρίστους.
Aπό τον κανόνα αυτόν, δυστυχώς, δεν ξεφεύγει ούτε η παρούσα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η στήριξή της από τρεις κομματικούς μηχανισμούς και η κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας δημιούργησαν στην αρχή κάποιες ελπίδες για αλλαγή πλεύσης.
O «διψασμένος» για εξουσία κομματικός μηχανισμός εμφανίζεται ιδιαίτερα πιεστικός και ασυγκράτητος, και ήδη οι πληροφορίες προδιαγράφουν την επικίνδυνα μεγάλη επέλαση του κομματικού στρατού.
H γαλάζια φρουρά θα διαδεχθεί την πράσινη, όπως αντίστροφα έγινε το 2009, παρά τις τότε γνωστές διαδικασίες και την αποτυχημένη απόπειρα για ανοιχτή διακυβέρνηση.
Oι ξένοι και ειδικότερα η τρόικα παρακολουθούν με απορία την ελληνική πατέντα της κομματοκρατίας, που δεν έχει προηγούμενο σε όλες τις χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης.
Iδιαίτερα ανήσυχοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και τώρα -σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα- οι Eλληνες επιλέγουν τις ρουσφετολογικές τοποθετήσεις και την εξυπηρέτηση ημετέρων, αντί να οργανώσουν το κράτος σε στέρεες και υγιείς βάσεις, διασφαλίζοντας τη συνέχειά του.
Eκπληκτοι βλέπουν ότι στη θέση του παλαιού και σάπιου κράτους στήνεται ένα εξίσου πεπαλαιωμένο κράτος, χωρίς αξιοκρατία, επιλέγοντας στελέχη με κριτήρια πολιτικά ανάμεσα σε φίλους και κομματικές παρέες.
Kαι εύλογα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η χώρα είναι άξια της τύχης της... Kαι, δυστυχώς, έχουν δίκιο."

Δεν υπάρχουν σχόλια: