Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΕΟΠΥΥ - Προβλήματα με τα φάρμακα των καρκινοπαθών & πως φτάσαμε σ' αυτό το σημείο

Διαβάζουμε στις εφημερίδες τις τελευταίες μέρες για τον «Γολγοθά» που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά χιλιάδες καρκινοπαθείς, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε συγκεκριμένα φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία, με τις θεραπείες τους να απειλούνται, καθώς οι εταιρείες που τα προμηθεύουν σταμάτησαν τη διάθεσή τους, απαιτώντας να πληρώνονται τοις μετρητοίς.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας στα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε ότι μέχρι νεωτέρας θα μπορούν οι καρκινοπαθείς να παραγγέλνουν τα φάρμακα που χρειάζονται στα φαρμακεία του Οργανισμού που υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα εντός δύο ημερών.  Βέβαια το πρόβλημα παραμένει για εκείνους (τους πολλούς) που δεν διαμένουν σε κοντινές αποστάσεις από τα φαρμακεία, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα για την καθημερινότητά τους. Παράλληλα το πρόβλημα υφίσταται για τους καρκινοπαθείς άλλων Ταμείων, που δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Επιπροσθέτως συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και εκατομμύρια ασφαλισμένοι αναγκάζονται πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους. Πολλοί εξ αυτών, ωστόσο, δηλώνουν ανήμποροι να πληρώσουν τα φάρμακά τους, οι τιμές των οποίων έχουν φτάσει στα ύψη.

Το υπουργείο Υγείας έκανε έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων, όμως οι φαρμακοποιοί επιμένουν, καταγγέλοντας μάλιστα ότι δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις για την πληρωμή των οφειλών.  Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), μάλιστα, απέστειλε εξώδικο κατά του ΕΟΠΥΥ, αναφέροντας ότι έχει «φανεί απολύτως ασυνεπής» στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για τη συλλογική σύμβαση προμήθειας φαρμάκων.

Μάλιστα, αναφέρει ότι οι οφειλές του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς ξεπερνούν το ποσό των 272 εκατ. ευρώ ευρώ και, λαμβανομένων υπόψη των οφειλών για το 2011, τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται σε 540.000.000 ευρώ. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, μάλιστα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, Κωνσταντίνος Λουράντος, έκανε γνωστό ότι δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα συγγενών καρκινοπαθών, που έχουν φύγει από τη ζωή, που ζητούν να μάθουν τη λίστα των φαρμάκων, προκειμένου να δωρίσουν τα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι προμηθευτές αποφασίσαν να σταματήσουν τις παραδόσεις ιατρικών υλικών επί πιστώσει σε έξι δημόσια νοσοκομεία σε Αττική και περιφέρεια, ζητώντας να τους καταβληθεί ενά μέρος έστω από τις οφειλές, που ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ.

Πως όμως φτάσαμε εδώ; Η απάντηση είναι στην πραγματικότητα απλή.

Οι πόροι του ΕΟΠΥΥ είναι: α) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και β) κρατική επιχορήγηση. Εις ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική: η εκτόξευση της ανεργίας, η μαύρη και αδήλωτη εργασία, η κατάρρευση των μισθών (οι εισφορές είναι ποσοστά επί των μισθών), η έκρηξη της εισφοροδιαφυγής, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των εισφορών που καταβάλλονται. Τον τελευταίο καιρό επιπροσθέτως ορισμένα από τα επιμέρους ταμεία που συναπαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ παρακρατούν (παρανόμως, πιθανότατα) τις εισφορές των κλάδων υγείας τους και δεν τις αποδίδουν (όπως υποχρεούνται) στον ΕΟΠΥΥ, για να καταβάλλουν συντάξεις. Αυτό βέβαια είναι αποτέλεσμα του κουρέματος των ομολόγων (δείτε εδώ αναλυτικά) και της υποχρέωσης που ανέλαβε στο τελευταίο Μνημόνιο. το ελληνικό Δημόσιο να μην αποζημιώσει τους ιδιώτες ομολογιούχους και τα ταμεία για τις απώλειές τους (δείτε εδώ σχετική ανάρτηση).  Από την άλλη η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ προβλεπόταν από τον ιδρυτικό του νόμο, το μνημόνιο, και τον προϋπολογισμό του 2012 στο πενιχρό 0,6% του ΑΕΠ - ήταν δηλαδή εξαρχής (και εσκεμμένα) ανεπαρκής. Στις δε αρχές του έτους επιβλήθηκε περαιτέρω μείωση 500 εκ. ευρώ, πτώση δηλαδή στο 0,4% του ΑΕΠ περίπου, πράγμα που έκανε το όλο εγχείρημα επισφαλές. Επιπροσθέτως οι συσσωρευμένες οφειλές των κλάδων υγείας των επιμέρους ταμείων (τις οποίες μετέφεραν μαζί τους στον καινούργιο φορέα) αγγίζουν τα 3,5 δις ευρώ: 1,850 δις προς ιδιώτες και 1,793 δις προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ-εξ αυτών, 229 εκατ. αφορούν φαρμακοποιούς, 570 εκατ. γιατρούς, 500 εκατ. ιατροφαρμακευτικό υλικό και 536 εκατ. παρόχους υγείας (διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς, αν ληφθούν υπόψη και οι συνταγές του Μαρτίου, τότε οι συσσωρευμένες οφειλές αγγίζουν τα 540 εκατ. ευρώ. Είχε ανακοινωθεί από τον Μάρτιο ότι έχει δεσμευθεί 1,5 δις για μερική (κουρεμένη) αποπληρωμή των οφειλών αυτών. Η τύχη των χρημάτων αυτών ....αγνοείται. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι οι ιδιώτες ή οι επιχειρήσεις που τους οφείλονται τα ανωτέρω ποσά έχουν (συχνά) φορολογηθεί κανονικά για χρήματα που ουδέποτε εισέπραξαν ή/και έλαβαν προ διετίας ομόλογα έναντι ακόμη παλαιότερων οφειλών, ομόλογα που κουρεύθηκαν ακολούθως με το PSI. Να τονιστεί επίσης ότι η συμμετοχή στον ΕΟΠΠΥ έγινε υποχρεωτικά, ακόμα και για τα υγιή ταμεία, πράγμα που οδήγησε στην εξίσωση ταμεία με μικρό πλεόνασμα + ταμεία με μεγάλο έλλειμμα = ταμείο με μεγάλο έλλειμμα

Μετά τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ομογενοποιήθηκαν τρόπον τινά οι παροχές υγείας προς το σύνολο των ασφαλισμένων. Αυτό βέβαια είναι κατεξοχήν άδικο μέτρο, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στους κλάδους υγείας των ταμείων που ενοποιήθηκαν δεν ήταν ίδιες, επομένως έχουμε ασφαλισμένους που (υποχρεωτικά) πληρώνουν 300 ευρώ μηνιαίως να έχουν τις ίδιες παροχές με κάποιον που πληρώνει 100. Παράλληλα, πλέον δεν καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ιατρικές ανάγκες για μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ παρέχει πηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα ιατρεία και τις μονάδες του ΙΚΑ (όπως και παλιά) και "αγοράζει" για λογαριασμό των ασφαλισμένων του υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς (περίπου 4500) και εργαστήρια. Οι ιατροί αυτοί, στο μεταβατικό αυτό στάδιο, αμείβονται με 10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη με πλαφόν 200 επισκέψεις το μήνα, ενώ ο ιδρυτικός νόμος του ΕΟΠΥΥ προβλέπει να αμείβονται με αντιμισθία (κλιμακούμενη ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που καλύπτουν και την ειδικότητα τους). Αυτό οδηγεί σε μια "λοταρία" αφού υπάρχουν περιοχές που οι ασφαλισμένοι είναι πολλοί παραπάνω από τους συμβεβλημένους ιατρούς και τα διαθέσιμα ραντεβού τους, με αποτέλεσμα κάποιοι ασφαλισμένοι στο τέλος του μήνα ν' αναγκάζονται να πληρώσουν για καλυφθούν ιατρικά. Από πλευράς των γιατρών πολλοί συμβεβλημένοι φέρονται απογοητευμένοι από την εν πολλοίς μετατροπή των ιδιωτικών τους ιατρείων σε εξωτερικά ιατρεία του ΙΚΑ με γλίσχρες και κυρίως καθυστερούμενες αμοιβές, κάποιοι προβληματίζονται για τυχόν αποχώρηση τους από το σύστημα, ενώ έχει τεθεί και το θέμα πιθανής ομαδικής αναστολής της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σημαντικό ποσοστό των εξόδων παίζει και η φαρμακευτική δαπάνη. Η εισαγωγή (έστω και με δυσλειτουργίες και προβλήματα) της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι ειδικευμένοι ιατροί της χώρας, αποτελεί εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη, η οποία συμβάλει σημαντικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (σε βάθος χρόνου πάντα) αλλά και στην παρακολούθηση και τη συλλογή δεδομένων για τη χρήση των φαρμάκων σε εθνικό επίπεδο. Από την άλλη όμως, και παρά την εισαγωγή της στην παρούσα φάση η μείωση είναι μικρότερη από αυτό που περίμεναν οι υπεύθυνοι. Ο λόγος; Πλέον ο αριθμός των ασφαλισμένων που "γράφουν" τα φάρμακά τους είναι μεγαλύτερος απ' ότι στο παρελθόν, αφού ακόμα και η πληρωμή φαρμάκων με συμμετοχή (ακόμα και στα λεγόμενα "φτηνά") είναι χρήσιμη στον οικογενειακό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα για σπατάλες. Γι' αυτό και επισπεύστηκε η επιβολή της συνταγογράφησης σύμφωνα με τη δραστική ουσία (για την οποία έχουμε αναφέρει τις σχετικές ενστάσεις εδώ), ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί περαιτέρω.

Η ουσία πάντως ότι το Μνημόνιο έφερε σημαντικές αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών υγείας (αναλυτική επισκόπηση εδώ), ενώ και η επόμενη μέρα (που θα φέρει συγχωνεύσεις σε κλινικές και νοσοκομεία όπως έχουμε περιγράψει στο παρελθόν), δεν αναμένεται καλύτερη.

Και να πούμε και τούτο: ο "εξολοθρευτής" της υγείας Α. Λοβέρδος προφανώς και δε δικαιούται να κάνει δηλώσεις επί του θέματος, λέγοντας ότι η έλλειψη των φαρμάκων είναι "αποτέλεσμα της ακυβερνησίας". Η έλλειψη φαρμάκων είναι αποτέλεσμα των Μνημονίων και καθημερινό φαινόμενο τα τελευταία δυόμιση χρόνια (για παράδειγμα δείτε εδώ κι εδώ). Αλλά τι περιμένει κανείς από τον άνθρωπο που προώθησε και πίστεψε στην αποσύνδεση της ιατρικής ιδιότητας από το πτυχίο;

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα" / Διαβάστε τις σκέψεις του Θάνου Μικρούτσικου για τις επερχόμενες εκλογές εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: