Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών ν' αμφισβητηθεί; / Μνημονιακό δάνειο - από τα ταμεία των δανειστών μας πίσω στις τσέπες τους...

Είδηση: Για "εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη" σχετικά με τη μη δημοσίευση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), Ιωάννης Αδαμόπουλος. Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει πως "η τελευταία απογραφή ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, την 24η Μαΐου 2011- ημερομηνία, η οποία επιβεβαιώνεται επίσημα και αδιαμφισβήτητα από σχετικό Δελτίο Τύπου της ίδιας της Αρχής". Ως εκ τούτου καθόσον έχει ήδη παρέλθει έτος από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής τής ως άνω απογραφής, τα αποτελέσματα αυτής θεωρείται ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί. Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει ο κ. Αδαμόπουλος, "ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση τον νόμιμο πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών, όπως προέκυψε, σύμφωνα με την απογραφή αυτή".
Αυτό όμως, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ, «δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να υφίσταται εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη καθώς, στο μέτρο που εκτιμάται ότι έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές στην κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια, σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή (2001) αντιστοίχως, συνεπάγεται αλλαγές στον αριθμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια». Στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει πως "οι ενστάσεις που, μετά βεβαιότητας θα ασκηθούν κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε μαζική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών σε μεγάλο μέρος εκλογικών περιφερειών αλλά και σε επαναπροσδιορισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε κόμματος, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ακόμα και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την τότε κυβέρνηση και κατ' επέκταση την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα".
Για τους λόγους αυτούς, όπως επισημαίνει ο κ. Αδαμόπουλος, ο ΔΣΑ εκφράζει την έντονη θεσμική ανησυχία του για τον κίνδυνο πρόκλησης οξύτατης συνταγματικής κρίσης, η οποία, πέρα από τα σοβαρότατα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα θέσει υπό αμφισβήτηση και το διεθνές κύρος της χώρας μας.
Διαπιστώνει, επιπλέον, αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με τη μη δημοσίευση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται επί του παρόντος ανέφικτη η κατ' ουσία εφαρμογή του άρθρου 54 παρ. 2 του Συντάγματος. Τέλος, ο ΔΣΑ ζητεί την παραίτηση της Διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και επιφυλάσσεται για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των μελών της εν λόγω Αρχής καθώς και κάθε άλλου αρμόδιου οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας.
Ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει, στην ανακοίνωση, πως δεν είναι "η πρώτη φορά, που πράξεις ή παραλείψεις της ΕΛΣΤΑΤ χρήζουν διερεύνησης και ποινικής αξιολόγησης" και υπενθυμίζει πως, από την 29η Σεπτεμβρίου 2011, ο ΔΣΑ "έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιοποίνων πράξεων από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν σε παράνομη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4% (Σ.Σ. λεπτομέρειες εδώ), με τελικό αποτέλεσμα την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τη συνακόλουθη επιβολή στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του Ελληνικού Λαού".

Σχόλιο: Είναι γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει προκαλέσει πολλαπλώς την τελευταία τριετία (και όχι μόνο) λειτουργώντας απροκάλυπτα ως εντολοδόχος κάποιων και όχι ως ανεξάρτητη αρχή, όπως θα έπρεπε. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα εξυπηρετούσε αυτή η όντως σοβαρή παράλειψη. Μήπως θα υπήρχε μεταφορά εδρών από την επαρχία ή συγκεκριμένες περιφέρειες όπου ο δικομματισμός διατηρεί κάποιες δυνάμεις, προς τα μεγάλα αστικά κέντρα που φθίνει; Μήπως εσκεμμένα δεν έγιναν αλλαγές ώστε κάποιοι να ζητήσουν εκ νέου εκλογική αναμέτρηση μετά τον Ιούνιο ανάλογα με το αν τους συμφέρει ή όχι; Ή απλά (και ελληνικά) κάποιοι δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στο όλο γεγονός και λόγω έλλειψης προσωπικού μετέθεσαν το ζήτημα για το μέλλον; Όλα είναι πιθανά αν και προτιμούμε την τελευταία εκδοχή που εξάλλου μοιάζει πιο λογική δεδομένου του ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η επίσημη ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων του πληθυσμού στην επικράτεια.

Σημασία όμως έχει (και όποια και να είναι η αιτία) το ότι θα χρειαστεί γενικότερη πολιτική βούληση (και συμφωνία κυρίων) ώστε να μην έχουμε προβλήματα μετά την εκλογική αναμέτρηση. Θα πρέπει δηλαδή τα πολιτικά κόμματα να δεχθούν το αποτέλεσμα όποιο και να είναι αυτό. Βέβαια - και λαμβάνοντας όλες τις παραμέτρους υπόψιν - δεν είμαστε σίγουροι αν κάτι τέτοιο θα ήταν σωστό. Το σωστό όμως θα ήταν (και για να μην φανεί ότι κάποιοι δρουν υστερόβουλα) τα κόμματα να παρουσιάσουν τη θέση τους επ' αυτού, πριν τις εκλογές. Αλλά πολύ φοβόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ή και αν συμβεί κάποιοι θα μείνουν εκτός...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πολλές φορές λέμε πράγματα ως Έλληνες και φαίνεται οι ξένοι να μην συνειδητοποιούν τι συμβαίνει, γιατί η αλήθεια ενοχλεί. Έτσι όταν στις φωνές μας προστίθενται και αυτές (θεωρητικά) έγκυρων εφημερίδων, νιώθουμε λίγο καλύτερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο των New York Times για το πώς τα χρήματα του ελληνικού δανείου επιστρέφουν στους δανειστές της Ελλάδας, αφήνοντας ελάχιστα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας.

Λέει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: "Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα" αναφέρει το άρθρο.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει την Ελλάδα να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις επειδή οι δανειστές θα διακόψουν την παροχή βοήθειας προς αυτή, "το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας - ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει. Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία" γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη "η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της".

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έναν σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε σχετικά με τη τρόικα: "Διασφάλισαν το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα".

Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της συνεχούς συσσώρευσης φορολογικών εσόδων σε μία διαλυμένη οικονομία. "Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους" συνεχίζει το δημοσίευμα. "Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς "δάνειο" - τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς "τόκο"" σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS. "Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο οι κυβερνήσεις δεν χρεοκοπούν όπως οι επιχειρήσεις. Οι δανειστές δεν μπορούν να τις διαλύσουν, να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματά τους. Έτσι οι δανειστές έχουν κίνητρο να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τους δανείζουν τα χρήματα" προσθέτει το δημοσίευμα.  Άραγε τ' ακούν αυτά οι υμνητές των δανειστών μας;

Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "News24" / 3 Ιουνίου 1941 - Οι Ναζί καταστρέφουν την Κάνδανο της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για το φόνο 25 γερμανών στρατιωτών. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Μιχαλολιάκο αφού "τα εγκλήματα τα έκαναν Γερμανοί και όχι Ναζί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: