Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Σχολιασμός των εκλογικών αποτελεσμάτων των εθνικών και βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαϊου 2012 - η επόμενη μέρα - και οι μεγάλοι χαμένοι....

Να λοιπόν που ο λαός μίλησε...Για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση ένας αριστερός σχηματισμός βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης, κατορθώνοντας ν' αποσπάσει την πρωτιά στα μεγάλα αστικά κέντρα και συνολικά σε 13 εκλογικές περιφέρειες. Πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα θεωρείται επίσης το 19% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής, ενώ αρνητική εξέλιξη της συνολικής ανατροπής του μεταπολιτευτικού σκηνικού είναι και η είσοδος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή (εισάγοντας πρωτόγνωρες πρακτικές και εικόνες που δείχνουν και το πόσο "δημοκρατικός" είναι αυτός ο πολιτικός σχηματισμός).
Τι θα πρέπει να μας μείνει; Καταρχήν ότι η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου και η διάθεσή του να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης επικράτησε και τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν πέτυχαν το σκοπό τους, δηλαδή να εκφοβίσουν τον κόσμο. Κάποιοι λύγισαν και ψήφισαν είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, αλλά ήταν λιγότεροι απ' όσο τα κομματικά επιτελεία ήλπιζαν. Βέβαια, και παρά το δυσμενές γι' αυτούς αποτέλεσμα, ο "αγώνας συνεχίζεται", αφού ήδη ακούγονται σενάρια για επαναληπτικές εκλογές (που θα γίνουν με λίστα), για ανάγκη συνέχισης της Πρωθυπουργίας Παπαδήμου, για το "ρόλο" που θα πρέπει να παίξει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και την ανάγκη για πολυκομματική κυβέρνηση και για διάσπαση των "Ανεξαρτήτων Ελλήνων" (που τους βάζουν στην ίδια μοίρα με την Χρυσή Αυγή) κ.ο.κ.
Το τι θα γίνει βέβαια άγνωστο - το ΔΝΤ και η Κομισιόν πιέζουν και ζητούν νέες υπογραφές, τα σενάρια καταστροφολογίας συνεχίζονται και οι πιέσεις θα συνεχιστούν μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι κομβικός και το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα συνεχίσει να παίζει τον "Πόντιο Πιλάτο" (όπως έχουμε επισημάνει εδώ) και σαν κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή αν επιτέλους θα σταθεί στο ύψος του θεσμού τον οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.
Κοιτάζοντας τα κόμματα αναλυτικά θα πρέπει να πούμε ότι μεγάλοι χαμένοι είναι τέσσερις. Καταρχήν το ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά του είναι τα χειρότερα από την πρώτη  έμφανισή του στο πολιτικό σκηνικό και επιτεύχθηκαν παρά τη σπατάλη μεγάλων ποσών σε διαφημιστικές καμπάνιες και την αναμενόμενη προβολή από τα φίλα σ' αυτό προσκείμενα ΜΜΕ. Οι περισσότεροι εμπνευστές και υλοποιητές της μνημονιακής πολιτικής βγήκαν εκτός Βουλής, ενώ ακόμα και στην Αχαϊα εκλέχθηκε ένας μόνο βουλευτής (ο Γιώργος Παπανδρέου).
Δεύτερος χαμένος είναι το ΚΚΕ. Η σκληρή, μονολιθική του άρνηση για συμμετοχή σε αριστερή κυβέρνηση τιμωρήθηκε αφού το εκλογικό σώμα έδειξε ότι θέλει την αριστερά ενωμένη παρά τις δογματικές διαφορές της, οι οποίες όπως φαίνεται δεν το αφορούν. Ελπίζουμε "να δει το φως" κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και να λειτουργήσει για το καλό του τόπου που είναι η αποφυγή μιας νέας κυβέρνησης Παπαδήμου. Ακόμα και συντηρητικοί πολιτικοί (όπως ο Βασίλειος Μαρκεζίνης όπως έχουμε παρουσιάσει εδώ) τονίζουν μια τέτοια ανάγκη.
Τρίτος χαμένος είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Η οπορτουνιστική προσέγγιση της, η σαφής θέλήσή της για συμμετοχή σε Μνημονιακή κυβέρνηση με την πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαζόταν (θυμηθείτε εδώ τι έχουμε γράψει αναλυτικά - άσχετα αν τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία), ξεφούσκωσαν τα δημοσκοπικά ποσοστά της. Η επόμενη μέρα θα έχει ενδιαφέρον και εκεί.
Τελευταίος χαμένος το ΛΑΟΣ. Η είσοδός του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η μεταγραφή των Γεωργιάδη και Βορίδη στην ΝΔ και η διφορούμενη προσέγγισή του σε σειρά θεμάτων, απομάκρυνε σειρά συντηρητικών-ακροδεξιών ψηφοφόρων που εξοργίστηκαν από αυτή του την μεταστροφή. Το μέλλον του ως πολιτικού σχηματισμού είναι αβέβαιο, αν και ο Γ.Καρατζαφέρης αποτελεί φαινόμενο και η πολιτική του επιβίωση δεν θα πρέπει ν' αποκλειστεί...
Με τους κερδισμένους των εκλογών και τους εκλεγέντες θ' ασχοληθούμε αύριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: