Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Επίπτωση κουρέματος ομολόγων στα οικονομικά των ελληνικών πανεπιστήμιων / Βασίλειος Μαρκεζίνης, αριστερά και μετεκλογική κατάσταση στην Ελλάδα

Σε κίνδυνο βρίσκεται η λειτουργία των πανεπιστημίων, μετά το «κούρεμα» στις αρχές Μαρτίου των αποθεματικών τους.

Σε έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καν, αφού οι λογαριασμοί τους πλησιάζουν στο μηδέν. Ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι μετά τη μετατροπή των αποθεματικών τους από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν.

Ο πρύτανης τόνισε ότι από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος για τις λειτουργικές τους ανάγκες 17 πανεπιστήμια της χώρας, έχουν μείνει σήμερα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι ιδρύματα έχουν μηδενικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα, αποφασίστηκε να συσταθεί νομική επιτροπή για να διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν, αλλά, όπως είπε ο κ. Αλμπάνης, σ' αυτήν τη φάση διεκδικεί τη αποσύνδεση των οικονομικών των πανεπιστημίων από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, που επιτάσσει ο νέος νόμος- πλαίσιο και την έγκριση των προϋπολογισμών τους για το 2012.

Σε ερώτηση αν θα αναστείλουν τη λειτουργία τους τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας κι αν θα παραιτηθούν οι πρυτάνεις, δεδομένου ότι ανάλογες ενέργειες αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ο Τρ. Αλμπάνης απάντησε ότι «η Σύνοδος εκτιμά ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά πρέπει να κρατηθούν όρθια. Βέβαια με την πολιτική αυτή οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε κλείσιμο. Εάν, όμως, φτάσουμε, τελικά, στο όριο της λειτουργίας μας, δεν θα έχει κανένα νόημα να παραμένουμε στις θέσεις μας».

Σχόλιο: Αν κάποιος απλός παρατηρητής διασταυρώσει το πότε έγιναν οι μετατροπές των αποθεματικών των πανεπιστημίων αλλά και σειράς ασφαλιστικών ταμείων (όπως φαίνεται εδώ) και το πότε στην πραγματικότητα αποφασίστηκε το κούρεμα, θα γίνει το λιγότερο καχύποπτος: πως είναι δυνατόν κάποιο σοβαρό και αξιοπρεπές κράτος να δίνει εντολές στην κεντρική τράπεζα του, να τοποθετεί χρήματα ευαίσθητων τομέων σε κάτι που πολύ σύντομα θα χάσει την αξία του; Και όμως αυτό συνέβει στην χώρα μας. Αφέλεια; Αδιαφορία; Οργανωμένο σχέδιο πλήρους ελέγχου μέσω του "οικονομικού στραγγαλισμού" ασφαλιστικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων; Δε γνωρίζουμε. Αυτό που όμως ξέρουμε είναι ότι χάρις αυτές τις ενέργειες της ΤτΕ, όχι μόνο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και τ' ασφαλιστικά μας ταμεία είναι στο κόκκινο, με μικρές πιθανότητες επιβίωσης άνευ κρατικής συνεισφοράς. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η ΤτΕ έχει περίεργο ρόλο (θυμηθείτε εδώ την αναφορά μας στη ενθάρρυνση των κερδοσκοπικών παιχνιδιών), ενισχύοντας τη θέση που έχουν εκφράσει πολλοί για τη συμμετοχή της στην αρνητική στάση που έχει η κυβέρνηση απέναντι στους πολίτες (για την οποία έχουμε αναφερθεί εδώ). Αναρωτιόμαστε αν ήρθε η ώρα ν' αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και κάποιοι, επιτέλους, να πληρώσουν...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Οι διαφορές του ακαδημαϊκού Βασίλειου Μαρκεζίνη με την Αριστερά είναι γνωστές και την έχει επικρίνει δεκάδες φορές για προσκόληση σε πεπαλαιωμένη ρητορική. Γι' αυτό αξίζει να επισημανθεί η τοποθέτησή του απέναντι στα όσα τεχνηέντος αναμένει να γίνουν εν όψη των επερχόμενων εκλογών αλλά και μετά από αυτές: "τα συντονισμένα κατεστημένα που κυβερνούν τη χώρα επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις επερχόμενες εκλογές για να διαιωνίσουν το στάτους κβο". Περιέγραψε μάλιστα παραστατικά τα κατεστημένα της διαπλοκής: "οι πολιτικοί που έλαβαν πολύτιμη βοήθεια από ευάριθμους (άπληστους, λένε πολλοί) τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν αρκούνται να βγάζουν χρήματα, αλλά θέλουν επίσης 'να κυβερνούν την Ελλάδα', καθώς και από μερικούς μεγιστάνες των ΜΜΕ οι οποίοι έχουν μεταμορφώσει τις υπερχρεωμένες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια σε μηχανές προπαγάνδας και παραπληροφόρησης". Μίλησε για "συντονισμένη μεγα-συνωμοσία", καθώς "ξένοι παράγοντες που εποφθαλμιούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον ορυκτό πλούτο της χώρας βρίσκουν ιδανικούς συνεταίρους στους μηχανορράφους των ΜΜΕ". Παράλληλε στηλιτεύσε το ψευδοδίλημμα "Μνημόνιο ή έξω από το ευρώ". Τονίζει ότι "σε κάθε περίπτωση η απόφαση για έξοδο από το ευρώ δεν αποτελεί ζήτημα επιλογής από τους Έλληνες, αλλά τεχνηέντως θα επιβληθεί από τους ξένους". Και αποκαλύπτει ότι το ψευδοδίλημμα είναι "μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με σκοπό την αποδυνάμωση -μια και είναι αδύνατη η εξουδετέρωση- των κομμάτων της Αριστεράς". Δεν διστάζει να μιλήσει για "υστερόβουλους υπολογισμούς των αστικών κομμάτων" και των εφημερίδων τους: "Μέσα από την τεχνητή επίταση της αντιαριστερής προπαγάνδας βλέπουμε ένα τμήμα του πολιτικού κόσμου να προσπαθεί να κερδίσει μερικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις με κίνδυνο να αναζωπυρωθούν υπό δριμύτερη μορφή οι διχασμοί του εμφυλίου πολέμου".

Αναφερόμενος στα "περί βίας" προβλέπει ότι είναι "σχεδόν αναπόφευκτη η κοινωνική αναταραχή στους δρόμους", επισημαίνει κατάχρηση της αστυνομικής βίας και κατηγορεί ως "υπεύθυνους απάτης -και όχι μόνο αυταπάτης- όσους υποστηρίζουν ότι η κοινωνική αναταραχή πηγάζει από μερικούς αριστερούς ή κουκουλοφόρους". Στη συνέχεια τόνισε ότι σε μια πολυκομματική Βουλή χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία, μπορεί να αποδειχθεί αναγκαία "η σύμπραξη με την Αριστερά, έστω χαλαρά, για την καλύτερη εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος", Η ομιλία του ακαδημαϊκού (αποσπάσματα της οποίας παραθέσαμε) είχε τίτλο "Γιατί πολεμάω για κοινωνική συμφιλίωση" και λίγοι νομίζουμε μπορούν να αντικρούσουν με επιχειρήματα τα όσα σημειώνει. Θα είχε ενδιαφέρον μια προσέγγιση του, έστω και σε χαλαρό ύφος, από την Αριστερά, σε μια βάση αμοιβαίου σεβασμού και με διάθεση συνεργασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι και το κόμμα του πατέρα του (και δυστυχώς μετέπειτα χουντικού Πρωθυπουργού) το "κόμμα Προοδευτικών" είχε συμμετάσχει σε συζητήσεις με την ΕΔΑ για ενιαία σύμπραξη στις εκλογές σε διάφορες χρονικές περιόδους. Το ότι δεν έγινε πραγματικότητα αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογικών διαφορών (που υπήρχαν) αλλά διαχωρισμού αρμοδιοτήτων στο μετεκλογικό σχήμα. Η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί προς όφελος της χώρας αυτή τη φορά...

Πηγές ειδήσεων: "Αυγή", "Τα Νέα" / Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκαμε ένα παλιότερο κείμενο σχετικά με την αντι-συνταγματικότητα του προηγούμενου πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά (εκείνου που προηγήθηκε του 2ου Μνημονίου). Το άρθρο έχει ενδιαφέρον γιατί αναφέρεται στην πολλαπλή αντι-συνταγματικότητα του, η οποία είναι και αυτή ύπο κρίση στο ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: