Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Εθνική "ασφάλεια": πως ένα αστείο μπορεί ν' αποβεί "επικίνδυνο / Πολιτική ιστορία: ΜΛ-ΚΚΕ και ΚΚΕ-ΜΛ ξανά μαζί λόγω Μνημονίου

Για τους λίγο μεγαλύτερους, που έζησαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης (και ιδιαίτερα για εκείνους με αριστερή προέλευση), η ύπαρξη δύο κουμουνιστικογεννών κομμάτων με παρεμφερές όνομα (ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ) δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε προκαλεί απορία. Ίσως μάλιστα κάποιοι να μπορούν να θυμηθούν ιστορικές "μάχες" των δύο κομμάτων από τα φοιτητικά τους χρόνια και μια αξιοζήλευτη παρουσία σε εθνικές και (κυρίως) φοιτητικές εκλογές. Για τους νεώτερους όμως και για τους πολιτικά άβγαλτους, ίσως ν' αποτελεί και "πολιτικό χιούμορ" και κλασσικό παράδειγμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όπου η διάσπαση και η η δημιουργία κομμάτων αποτελεί ιστορική πραγματικότητα. Για τους τελευταίους η είδηση για την πολιτική συνεργασία τους επομένως δεν πρόκειται να σημάνει κάτι ουσιαστικό - αν και έρχεται κόντρα στο κλίμα των ημερών που τα κόμματα δημιουργούνται πέντε-πέντε. Για τους "μυημένους" πάντως ακούστηκε σα βόμβα: τριανταέξι χρόνια μετά τη διάσπαση που τους έκανε κομματικούς «αντίπαλους», τα δυο πολιτικά σχήματα του μ-λ χώρου αποφάσισαν να συγκροτήσουν από κοινού Πρωτοβουλία για μια Αριστερή Αντιμπεριαλιστική Συνεργασία. Αυτό μπορεί να μη σημαίνει ενοποίηση καθεαυτή, είναι όμως ένα σημαντικό βήμα σύγκλισης.

Για να κάνουμε και λίγο πολιτική ιστορία να πούμε λίγα πράγματα γι' αυτές τις δύο οργανώσεις. Το 1976 θεωρήθηκε χρονιά-σταθμός για το μαοϊκό κίνημα. Ο θάνατος του Μάο, τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους και η πολιτική των επιγόνων του προκάλεσε ιδεολογικοπολιτικές αναταράξεις στο μαοϊκό χώρο διεθνώς και φυσικά και στην Ελλάδα. Τότε κλείνει ο κύκλος της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), που είχαν δημιουργήσει το 1964 στελέχη του ΚΚΕ, εντός και εκτός Ελλάδας, αντιδρώντας στην αποσταλινοποίηση της Σοβιετικής Ενωσης. Η ΟΜΛΕ – έχοντας προπομπό την «Αναγέννηση» και ιστορικά στελέχη της μεταξύ άλλων τον Γιάννη Χοτζέα και τον Ισαάκ Ιορδανίδη – διασπάται και στη συνέχεια συγκροτούνται δυο κομμουνιστικές οργανώσεις μαοϊκής προέλευσης: το ΚΚΕ (μ-λ), και Μ-Λ ΚΚΕ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρχαν άτυπες επαφές και συνεννόηση μεταξύ τους, σε κινηματικές δράσεις – έδιναν ραντεβού στα ίδια σημεία σε πορείες και διαδηλώσεις, είχαν κοινά συνθήματα. Ηρθε η κρίση, και η εκτίμηση για την ανάγκη δημιουργίας «μετώπου» αντίστασης τους έφερε κοντά. Στελέχη τους τονίζουν ότι οι εκφωνήσεις και η πλατφόρμα μετωπικών σχημάτων από ΣΥΡΙΖΑ και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» δεν τους κάλυπτε ιδεολογικά (αν και σε κάποια στιγμή κάποια από τις δύο οργανώσεις είχε συνεργαστεί με τους τελευταίους σε προηγούμενες εκλογές και υπάρχουν σε θεωρητικό επίπεδο κοινά σημεία σύγκλισης). Αν και θεωρείται δύσκολο να αποσπάσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ελπίδα από τους δημιουργούς του εγχειρήματος ότι θ' αποσπάσει ψήφους από το ΚΚΕ, γι' αυτό και ύστερα από συνεχείς επαφές και συζητήσεις στα κομματικά τους όργανα, κατέληξαν σε απόφαση για κοινή πολιτική δράση μ' ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για εκλογική συνεργασία και κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Για την ώρα, το βήμα ήταν η κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ(μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ στην οποία επισημαίνεται ότι η Πρωτοβουλία «θέλει να συμβάλει στη δημιουργία μιας ευρύτερης μετωπικής πολιτικής συνεργασίας, στη συσπείρωση ενός ευρύτερου αγωνιστικού δυναμικού στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης της κοινής δράσης, των λαϊκών-εργατικών αντιστάσεων, του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας και της εξαθλίωσης ως αναπόσπαστο τμήμα του γενικότερου αγώνα για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία».

Η «Προλεταριακή Σημαία», εφημερίδα που εκδίδει το ΚΚΕ (μ-λ), και ο «Λαϊκός Δρόμος», η εφημερίδα που εκδίδει το Μ-Λ ΚΚΕ, γίνονται φορείς αυτής της προσπάθειας. Απευθύνουν «ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε δύναμη και αγωνιστή που θέλει να συμβάλει στην παραπάνω κατεύθυνση, σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να ενισχύσει τη γραμμή της αντίστασης, την ανάπτυξη και το σωστό προσανατολισμό του εργατικού, λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και σε στενή σύνδεση με τα μέτωπα που ανοίγει». Και τα δυο κόμματα χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως «πανεργατικοί-παλλαϊκοί αγώνες», μιλούν για «αντιδραστική συγκυβέρνηση που επέβαλαν οι ιμπεριαλιστές», για χώρα «κάτω από νεοαποικιακή εποπτεία» που επιβάλλει «καθεστώς δουλείας και εξαθλίωσης για την εργατική τάξη και το λαό», και κάνουν λόγο για αγώνα για εθνική ανεξαρτησία.

Η κοινή τους ανακοίνωση ξεκινά ως εξής:

«Η βάρβαρη και παρατεταμένη επίθεση του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας διαμορφώνει μια κρίσιμη κατάσταση για το λαό και τη χώρα. Καταδικάζει το λαό σε αργό θάνατο, βαθαίνει την ιμπεριαλιστική υποδούλωση και θέτει τη χώρα κάτω από ασφυκτικό, νεοαποικιακό έλεγχο. (…) Όμως ο λαός δεν παραδίνεται! Μπορεί και πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της μαζικής αντίστασης και πάλης, στο δρόμο για τη συγκρότηση κινήματος που θα μπορεί να συγκρουστεί συνολικά με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό και να διαμορφώσει την επαναστατική προοπτική του». Ηδη, έχουν προγραμματισθεί 17 συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τον Μάιο, αρχής γενομένης στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί κοινή συγκέντρωση τέλος Μαρτίου.

Το ΚΚΕ (μ-λ) έχει (κάποιες) δυνάμεις και παρουσία στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη, στη βόρειο Ελλάδα, στην Κρήτη, σε νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος. Το Μ-Λ ΚΚΕ δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον χώρο των εκπαιδευτικών, ενώ έχει στελέχη με δράση στη Δυτική Μακεδονία, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κέρκυρα, στην Ικαρία. Σημειώνεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2009 , το ΚΚΕ (μ-λ) έλαβε 10.213 ψήφους (0,15%) και το Μ-Λ ΚΚΕ 5.506 ψήφους (0,08%). Καλή τους επιτυχία, αν και πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορούν να "συνυπάρξουν" με κάποιο άλλο "συνασπισμό" αριστερών κομμάτων - κάποιες κοινές θέσεις θα μπορούσαν να βρουν, δε μπορεί!

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μπορεί να μην αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης, και δευτερεύον ζήτημα στην Ελλάδα του Μνημονίου, αλλά το θέμα της "εθνικής ασφάλειας" είναι από τα πλέον σκοτεινά - και όχι μόνο στην χώρα μας. Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε από την "Independent", περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το πως κάποιος την "πάτησε" χάρις ενός ατυχούς σχολίου που έκανε στο Twitter(!!!):



Πηγές ειδήσεων: "Τhe Independent", "Το Βήμα" / Για το θέμα των γενόσημων φαρμάκων και της δραστικής ουσίας έχουμε γράψει εδώ αναλυτικά. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για το πως η απλή συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας μπορεί να γίνει επιζήμια για τους ασθενείς μπορεί να βρεθεί εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: