Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

(ανανεωμένο) Επικουρικές και κύριες συντάξεις και διαφωνίες στην Ευρώπη / Τέρμα οι φορολογικές ρυθμίσεις όσο είμαστε εντός Μνημονίου

Είδηση: Αντιμέτωποι με νέες περικοπές των αποδοχών τους βρίσκονται οι συνταξιούχοι. Το ψαλίδισμα αφορά όλα τα Ταμεία. Προβλέπεται μείωση σε ποσοστό 10% στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Μειώσεις, που φτάνουν μέχρι το 20%, προγραμματίζονται και για τις επικουρικές

Ερχονται νέο «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, μεγαλύτερες περικοπές στις επικουρικές και μείωση του αριθμού των δικαιούχων πολυτεκνικού επιδόματος με θέσπιση χαμηλότερου εισοδηματικού κριτηρίου.

Τις «λύσεις» αυτές προκρίνει η κυβέρνηση ύστερα από συμφωνία με την τρόικα, προκειμένου να... κλειδώσει το πακέτο των πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σχέδιο προβλέπει μείωση κατά 10% στις κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων οι οποίες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Η μείωση αφορά το ποσό της σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ. Από αυτό το μέτρο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα προκύψει εξοικονόμηση της τάξης των 45 εκατ. ευρώ ετησίως. Να υπενθυμίσουμε πως ήδη έχουν ανακοινωθεί μειώσεις 20% στις συντάξεις που χορηγούν τα «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) και 7% στο ΝΑΤ.

Στο μέτωπο των επικουρικών, η νέα πρόταση που προωθείται προβλέπει περικοπή 10% σε ποσά από 200 έως 250 ευρώ, 15% σε ποσά από 251 έως και 300 ευρώ και 20% για τα επιπλέον ποσά. Με αυτό το «σενάριο» το όφελος για τον προϋπολογισμό θα είναι 250 εκατ. ευρώ αντί 200 που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Την ίδια στιγμή, το τρίγωνο Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία ζητούν σκληρότερους όρους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων και "ρήτρα εξόδου από το ευρώ", κάτι που πάντως αντικρούει στις παρούσες ευρωπαϊκές συνθήκες και εμμένουν στην παρουσία επιτρόπων (για το προσχέδιο αυτής της πρότασης είχαμε γράψει εδώ).

Πάντως, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές επέκριναν έντονα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη νέα οικονομική στήριξη της χώρας, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τη νομιμότητα των απαιτήσεων της τρόικας.

Το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό, επειδή θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων, προέβλεψε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών βουλευτών, Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε, ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτό» πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Παράλληλα, παρομοίασε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες», που ασκούν εκβιασμό για να χορηγήσουν τη βοήθεια και πρόσθεσε ότι ομιλούν στο όνομα της ΕΕ, όμως δεν έρχονται ποτέ να εμφανισθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Σβόμποντα γνωστοποίησε ακόμη την πρόθεση της σοσιαλιστικής ομάδας να στείλει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων μία «εναλλακτική τρόικα» στην Αθήνα, αποτελούμενη από τρία μέλη της. Οι βουλευτές αυτοί θα προτείνουν στην Ελλάδα ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» για τη μείωση των ελλειμμάτων, που θα ευνοεί όμως την ανάπτυξη και την απασχόληση, εξήγησε.

Σχόλιο: Για τις μειώσεις στις επικουρικές το είχαμε σημειώσει εδώ και λίγο καιρό, επισημαίνοντας και τον τρόπο που θα γινόταν. Η απαίτηση βέβαια είναι παλαιότερη (θυμηθείτε τι γράφαμε εδώ ένα χρόνο πριν περίπου), απλά επειδή στην "αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος", μετά την πρόσφατη ψηφοφορία για το 2ο Μνημόνιο και τα όσα έγιναν, ακόμα και ο "ηρωϊκός υπερασπιστής των επικουρικών" Α. Σαμαράς δεν έβγαλε άχνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Αυτό όμως που αξίζει να δούμε είναι η στάση του Eurogroup: Οι 3 απαιτήσεις του (διαβάστε τις εδώ), ήταν γνωστές εδώ και μέρες, εξ' ου και η πρεμούρα ψήφισης του Μνημονίου. Η επιμονή όμως σε ταπεινωτικές "εγγυήσεις" θυμίζουν, πολέμους μεσαιωνικών βασιλείων, όπου ο ηττημένος ηγέτης ήταν υποχρεωμένος να κάνει εξευτελιστικά πράγματα για να δηλώσει την υποτέλειά του. Οι ηγέτες απ' ότι φαίνεται τις Ευρώπης, δείχνοντας φοβερή μνησικακία δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει εκείνες τις εποχές και θέτουν συνεχώς νέα εμπόδια.

Η παρουσία πάντως των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να μας ικανοποιεί. Όχι πως έχει καμία πρακτική αξία - δεδομένου ότι στο Eurogroup υπάρχουν "σοσιαλιστές" ηγέτες που δε βγάζουν άχνα υπέρ μας και ότι αυτές οι ομάδες είναι μειοψηφία στις Βρυξέλλες - αλλά τουλάχιστον υπάρχουν κάποιοι με παρόντα θεσμικό ρόλο που είναι υπέρ μας. Τόνωση ηθικού δηλαδή αλλά τίποτα παραπάνω.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αξίζει να δούμε επί τροχάδην τις φορολογικές αλλαγές που μας έρχονται. Έτσι, οι ρυθμίσεις τύπου περαίωσης για εισοδήματα, ακίνητα και άλλες φορολογίες αποτελούν παρελθόν και άρα όσοι φοροδιαφεύγουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να ελεγχθούν. Παράλληλα, πηγές σημειώνουν ότι "δεν θα δοθεί καμία παράταση στις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν και αφορούν την περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα". Μάλιστα, στο νέο μνημόνιο προβλέπονται και μία σειρά μέτρα τα οποία στόχο έχουν να μην επισκέπτονται οι πολίτες τις εφορίες αλλά όλες οι διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως - το οποίο είναι θετικό ως εναλλακτική λύση αλλά επικίνδυνο αν γίνει μονοπώλιο αφού οι τράπεζες θα γίνουν διαχειριστές του Δημοσίου χρήματος, θα κατέχουν στοιχεία των φορολογουμένων (τα οποία δε δικαιούνται να έχουν αφού είναι ιδιωτικοί φορείς ουσιαστικά), ενώ σίγουρα θα παίρνουν και προμήθεια για τη διαχείριση αυτή. Έτσι "στο πλαίσιο αυτό θα καθιερωθεί η υποχρεωτική πληρωμή φόρων μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. Δηλαδή μετρητά στα γκισέ των ταμείων των εφοριών τέλος!", τονίζουν έγκυρα πληροφορημένες πηγές. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.

"Η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις επιστροφές φόρων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα θέσει αρχές για την διεκπεραίωσή τους (Πρώτο Τρίμηνο του 2012) και θα δημοσιεύει στο διαδίκτυο (Δεύτερο Τρίμηνο του 20120 μηνιαία στοιχεία για αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών μετά το τέλος εκάστου μήνα", αναφέρει.
Παράλληλα τίθενται οι παρακάτω στόχoι: Αύξηση του προσωπικού της μονάδας φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας κατά 40 ελεγκτές για να επιταχύνει την εκτέλεση των ελέγχων που τελούν εν προόδω. Επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης έτσι ώστε να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα επαναξιολόγησης και πρόσληψης ελεγκτών (1.000 άτομα προσωπικού) με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012 μέσα στα πλαίσια των συνολικών ορίων προσλήψεων του δημοσίου. Εμείς βέβαια με το φτωχό μας το μυαλό μου θεωρούμε ότι θα μπορούσε να γίνει μετάταξη προσωπικού και μετεκπαίδευσή του, και να χρησιμοποιηθούν οι προσλήψεις σε τομείς που χωλαίνει το κράτος. Αυτό βέβαια δεν θα εξυπηρετούσε επικοινωνιακές πολιτικές γι' αυτό και δε γίνεται. Συνεχίζεται η συγκέντρωση και η συγχώνευση εφοριών. Περισσότερες από 200 τοπικές εφορίες οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως αναποτελεσματικές θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012 (αλήθεια πως θα γίνει η κρίση;). Επιπλέον (και πέραν της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων), ακούγονται και νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής για τα οποία ακούμε χρόνια αλλά ποτέ δεν έχουμε αποτελέσματα...

Πηγές ειδήσεων: "Βήμα", "Καθημερινή" / Την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η οποία έτυχε ικανοποιητικής προβολής - μεγαλύτερης από αυτή που λαμβάνει ο νυν Πρωθυπουργός μας όταν μιλάει, παρότι είναι "παιδί του συστήματος", μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Μπορεί να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, αλλά επιτέλους βρίσκεται κάποιος να υπερασπιστεί την χώρα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: