Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

60 εκατομμύρια ευρώ σε συμβούλους για το κούρεμα των ομολόγων / Hellas Power και Energa: σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων

Είδηση: Τελικά οι μεσάζοντες και οι "σύμβουλοι" αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πληγές της χώρας μας, και η σημερινή κατάστασή μας αποτελεί ένα απέραντο "Ελ Ντοράντο". Θυμηθείτε τους συμβούλους για τις αποκρατικοποιήσεις, την περίπτωση Αθεμπίγιο, το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου το οποίο πήγε σε μεσάζοντες κ.ο.κ. Και έπεται συνέχεια. Ποσό που θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στις δύο εταιρείες συμβούλων – Lazard και Hamilton – για τις υπηρεσίες τους στην διαδικασία διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής ομολόγων και κατ επέκταση της μείωσης του δημόσιου χρέους.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα η οποία επισυνάπτει τις σχετικές αποφάσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με την οποία μεταξύ άλλων ζητά να μάθει «με ποιο σκεπτικό, σε μια περίοδο πλήρη εξαγγελιών περικοπής των δημοσιονομικών εξόδων, αποφασίζεται αυτή η δαπάνη, ενώ το κράτος διαθέτει νομικούς συμβούλους και ειδικευμένους επιστήμονες στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδας».

Επιπροσθέτως, για τα ποσά που θα λάβουν οι δύο εταιρείες προκύπτει ότι :

Για την Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLp (CGSH)

«Η μέγιστη συνολική δαπάνη για την παροχή νομικών υπηρεσιών σχετικά με τους όρους των νέων ομολόγων και δανειακών συμφωνιών με τους επενδυτές και το δημόσιο τομέα σχετικά με την ανταλλαγή, τη νομική υποστήριξη και υλοποίηση των αποφάσεων της 27-7-2011 περιλαμβανομένων και των συμβάσεων με το EFSF ορίζεται στα 6.000.000 ευρώ, εφόσον το έργο έχει ολοκληρωθεί εως τα τέλη Οκτωβρίου 2011. Από αυτό το ποσό, 750.000 ευρώ κατά ανώτατο όριο, ορίζεται για απασχόληση τοπικών νομικών συμβούλων σε χώρες που η εταιρεία δεν έχει εκπροσώπηση όπως π.χ. στην Ιαπωνία. Σε περίπτωση που το έργο παραταθεί, η αμοιβή ορίζεται σε 1.500.000 ευρώ ανα μήνα, κατά ανώτατο όριο».

Υπό αυτά τα δεδομένα η εταιρεία Hamilton έλαβε 6 εκατ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, επιπλέον 4,5 για το διάστημα Νοέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012 και θα εξακολουθεί να λαμβάνει 1,5 ευρώ για κάθε μήνα παράτασης του έργου. Συνολικά 10,5 εκατ. ευρώ με προοπτική να αυξηθούν.

«η αμοιβή που εγκρίνεται θα αποτελεί ποσοστό 0,015% επι του ονομαστικού ποσού χρέους που θα ανταλλαγεί ή θα επαναγοραστεί». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η αμοιβή για την Lazard εκτιμούταν σε 25.000.000 ευρώ όταν η σχετική απόφαση μιλούσε για «κούρεμα» του 21% του ελληνικού χρέους. Σήμερα που η συζητήσεις αφορούν «κούρεμα» ύψους 50% συνεπάγεται ότι διπλασιάζεται και η αμοιβή της εν λόγω εταιρείας και διαμορφώνεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στην απάντησή του αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι «αναμένεται να διατηρήσουν το ρόλο τους εως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων και παίζουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις του ελληνικού δημοσίου με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».

Και για να μην ξεχνιόμαστε... "Είναι απίστευτο!". Με αυτή τη φράση, απολύτως αρμόδια πηγή του τομέα της ενέργειας εκτίμησε σε δηλώσεις της το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα των ίδιων των φορολογουμένων, αφού τα λεφτά αυτά λείπουν από τα ταμεία του Δημοσίου (χαράτσι για τα ακίνητα), τη ΔΕΗ (το κράτος έχει το 51%) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο, την ώρα που η Energa και η Hellas Power τα έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Το ποσό για το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται τουλάχιστον σε 120 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες, που ελέγχονται πλέον από ένα... ρωσοαραβικό fund, τη Worldwide Energy, λένε ότι θα τα αποδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το φέσι προς τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους πελάτες μέσω των λογαριασμών ως κόστη χρήσης του δικτύου και ως υποχρεώσεις κοινής ωφελείας. Προς, δε, τον ΔΕΣΜΗΕ τα χρέη είναι περίπου 120 εκατ. ευρώ (επίσης έχουν εισπραχθεί, μέσω των λογαριασμών, ως τέλος ΑΠΕ). Αυτά παθαίνει όποια χώρα δεν έχει σύστημα ελέγχου της αγοράς και όπου "απελευθέρωση" σημαίνει ασυδοσία...

Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια... Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καταγγέλλει με παρέμβαση ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Πάνος Καμμένος. Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για κίνηση που "οδηγεί στην ερήμωση των μικρών νησιών, ικανοποιεί τους Γερμανικούς τουριστικούς οργανισμούς που θέλουν να μετατρέψουν το Αιγαίο μας σε all inclusive νησιά" και "καταργεί την υφαλοκρηπίδα που συνδέεται με την ύπαρξη οικονομικής ζωής". Καλά που κατάλαβες κύριε Καμμένε...

Πηγή ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: