Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για μισθούς ενώ η τρόικα ζητάει δεσμεύσεις / Υπερψήφιση πολυνομοσχεδίου με διαρροές

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η “ώρα της αλήθειας” έφτασε για την κυβέρνηση, αφού, κατά πληροφορίες, το Μαξίμου καλείται ώς την Κυριακή -παραμονή της Συνόδου Κορυφής- να έχει αποφασίσει και “κλειδώσει” με την τρόικα όλα τα σκληρά μέτρα που θα δεσμεύσουν τη χώρα ώς το 2015. Ωστόσο, οι απαιτήσεις των δανειστών, όπως και οι αξιώσεις τους για “δηλώσεις μνημονιακής νομιμοφροσύνης” από τους κυβερνητικούς εταίρους, είναι τέτοιες που θα δοκιμάσουν σοβαρά τη συνοχή της κυβέρνησης, τις αντοχές των κομμάτων που την στηρίζουν, αλλά και την πλειοψηφία της στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχει διαμηνυθεί ότι ο Λ. Παπαδήμος “πρέπει” να ανέβει στις Βρυξέλλες, την προσεχή Δευτέρα, για τη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας στις αποσκευές του όλα τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνησή του ως “αντάλλαγμα” για την κατάρτιση και την εκταμίευση της νέας δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν, και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, οι δανειστές εγείρουν -ξανά- θέμα υπογραφών από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχουν πριν τις εκλογές οι δεσμεύσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ για την τήρηση όλων των μέτρων που θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν ώς το 2015.

Όμως το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο οι υπογραφές που θα ζητηθούν -κατά τα φαινόμενα-, αλλά επί της ουσίας τα μέτρα που θα πρέπει να αποφασίσει. Ενώ, για παράδειγμα, ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη (και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν για διατήρηση τόσο του επιπέδου των μισθών όσο και του 13ου και του 14ου μισθού), η τρόικα -και ειδικότερα το ΔΝΤ- φέρεται να ζητεί εδώ και τώρα μείωση τους όπως και περικοπή στις ωριμάνσεις μισθών και στις υπερωρίες. Ειδική αναφορά γίνεται στο εγασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το καθεστώς απολύσεων θα πρέπει να εξισωθεί με αυτό του ιδιωτικού τομέα που προέκυψε από το αρχικό Μνημόνιο, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να επιλέγει ποιους θα απολύει. Ζητείται ακόμα απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας στον τουριστικό κλάδο και πριμοδότηση της εκ περιτροπής εργασίας σε σχέση με τη μερική απασχόληση.

Η τρόικα απαιτεί δύο ακόμα καίριες παρεμβάσεις που ουσιαστικά διαλύουν όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και του εργατικού δικαίου. Συγκεκριμένα ζητεί οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν. Δηλαδή ζητούν κατάργηση της "περιόδου μετενέργειας", που σημαίνει κατάργηση της ρύθμισης με την οποία έξι μήνες μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και, εφόσον δεν υπογραφεί άλλη, όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.

Για τον ΟΜΕΔ ζητούν ουσιαστικά την πλήρη κατάργησή του καταργώντας τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής (θα πρέπει να συμφωνούν και οι εργοδότες) ενώ σημειώνουν ότι "οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας είναι αναποτελεσματικοί, δεν λαμβάνουν υπόψη οικονομικά στοιχεία και βασίζονται υπερβολικά στους νόμους!"

Και το μέλλον αναμένεται δυσοίωνο, ιδιαίτερα μιας και η κυβέρνηση πάει σε διαπραγματεύσεις χωρίς "κόκκινες γραμμές"...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έγινε η ψήφιση του νομοσχεδίου και όπως αναμενόταν υπήρχαν αρκετές διαρροές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε διάφορα νομοσχέδια, με την ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, να καταψηφίζεται. Δυστυχώς τα υπόλοιπα (και πιο σοβαρά) υπερψηφίστηκαν, αφού οι βουλευτές της ΝΔ (του δήθεν αντιμνημονιακού κόμματος) τα υπερψήφισαν. Συγκεκριμένα είχαμε: ■Άρθρο 4 (συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα): «Παρών» 5 «όχι» δύο.
■Άρθρο 6(ίδρυση δικηγορικών εταιριών): «Παρών» 9 «όχι» 33.
■Άρθρο 7(εκποίηση περιουσίας του δημοσίου): «Παρών» ένας «όχι» 13.
■Άρθρο 16(συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ): «Παρών»4 «όχι» 5.
■Άρθρο 17(ως άνω): «Παρών» 6 «όχι» 5.
■Άρθρο 19(ως άνω): «Παρών» 6 «όχι» 10.
■Άρθρο 24(περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους κάτω των 60): «Παρών» 6 «όχι» 34.
■Άρθρο 29(απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων): «Παρών» 30 «όχι» 9.
Τι έγινε αυτή τη φορά; Έχοντας γνώση ότι η ΝΔ θα υπερψήφιζε τις διατάξεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (έχοντας διαβάσει αυτή τη φορά το νομοσχέδιο - λογικό αφού δεν ήταν τόσο ογκώδες όσο το Μνημόνιο) "απελευθερωμένοι" έδρασαν κατά συνείδηση, θέλοντας παράσημα για το δύσκολο και αβέβαιο εκλογικό αγώνα που έρχεται. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς είναι πλέον αργά για να το παίξουν επαναστάτες. Εκτός βέβαια και αν έχουμε εκπλήξεις στα όσα έρχονται οσονούπω (βλ. Μνημόνιο 2).

Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Αυγή" / Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για τη σύνδεση "κουρέματος" και ασφαλιστικών ταμείων και το πως το PSI τρώει 11 δις από τις συντάξεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: