Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

"Μάθε παιδί μου γράμματα" / Έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χρήμα: το πάρτυ των ειδικών συμβούλων

Η Ελλάδα είναι μια χώρα περίεργη... Η ιδιοκτησία τιμωρείται (δείτε εδώ το πως), η παιδεία είναι δωρεάν αλλά ταυτόχρονα και πολύ ακριβή (διαβάστε εδώ το γιατί), η χρήση του ΕΣΥ είναι στη θεωρεία "καλυμμένη" από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά στην πράξη μπορεί να γίνει αδύνατη (σχετική ανάρτηση εδώ) ενώ η μόρφωση έχει προσωπικό αντίκτυπο και μόνο αφού όσο αφορά τις αμοιβές η κατάσταση είναι για κλάμματα (όπως αναφέρεται με στοιχεία εδώ).
Βλέποντας τα όλα αυτά, μας έρχεται στο μυαλό η κλασσική σκηνή από την ταινία "Μάθε παιδί μου γράμματα", όπου ο επαναπατρισθής Κώστας Τσάκωνας, αναρωτιέται που πήγαν τα χρόνια της ζωής του...



Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ενώ συμπιέζονται οι δαπάνες αμοιβών μόνιμου προσωπικού, αυξάνονται υπερβολικά (κατά 56,3%) οι δαπάνες για αμοιβές "ειδικών υπηρεσιών", σε μια εποχή που το σούσουρο για την αμοιβή του γνωστού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο δεν έχει ακόμα κοπάσει (λεπτομέρειες εδώ). Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στην οποία επισημαίνει ότι το 2010 οι πληρωμές για αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 13,8%, οι αμοιβές όσων εκτελούν ειδικές υπηρεσίες "έχουν ανέλθει σε υπερβολικό ύψος". Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2010 στον κωδικό ΚΑΕ 0870, που αφορά αμοιβές για φυσικά πρόσωπα που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες, ήταν 193,79 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν 302,85 εκατ. ευρώ. Δηλαδή δαπανήθηκαν 109,06 εκατ. παραπάνω, ήτοι 56,3% αύξηση σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού!

Αλλά και οι δαπάνες στους επιμέρους κωδικούς 0871 και 0873, που αφορούν συμβάσεις έργου υπηρεσιών και αποτελούν μια άλλη μορφή μισθοδοσίας προσωπικού και εργασιακών σχέσεων, αυξάνονται, τη στιγμή που μειώνεται η δαπάνη της μισθοδοσίας του μονίμου προσωπικού. Στον ΚΑΕ 0871, που αφορά αμοιβές φυσικών προσώπων που εκτελούν ειδικές υπηρεσίες, αν και συνολικά απολογιστικά η δαπάνη εμφανίζει μείωση, σε κάποιους όμως επιμέρους φορείς οι υπερβάσεις είναι μεγάλες. Και στον κωδικό ΚΑΕ 0873, που αφορά τις αμοιβές νομικών προσώπων, δηλαδή εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες στο Δημόσιο σύμφωνα με συμβάσεις που υπογράφουν, ο προϋπολογισμός ήταν 47,05 εκατ. ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 66,16 εκατ. Υπάρχει δηλαδή αύξηση 40,62% σε σχέση με τον προϋπολογισμό (19,11 εκατ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς)!

Αναφέρεται ακόμη και σε έναν άλλον κωδικό, τον ΚΑΕ 0899, που αφορά λοιπές δαπάνες και ειδικές αμοιβές, και ρωτά τι είδους υπηρεσίες προσφέρθηκαν ώστε να δικαιολογούν την ενταλματοποίησή τους σε αυτόν τον κωδικό και να μην είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στους υπόλοιπους κωδικούς που απαιτούν συγκεκριμένη αιτιολογία.

Πηγή ειδήσεων: "Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: