Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Μεταλλαγμένα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. / Πως αμφισβητούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για την εφορία

Μέχρι πρόσφατα, η Ε.Ε. γενικότερα και η χώρα μας ειδικότερα, αποτελούσαν βασικούς υπέρμαχους ενάντια στην χρήση των μεταλλαγμένων προϊόντων (σε όλες τις μορφές τους) καθώς και στην εισαγωγή τους στην τροφική αλυσίδα. Οι καιροί όμως άλλαξαν - όπως παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ που αναδημοσιεύουμε από τα "Επίκαιρα", η χώρα μας αποτελεί πλέον "τον αδύναμο κρίκο", μιας και η αντίσταση μας είναι πλέον ανύπαρκτη. Για το δε ρόλο του Γ.Παπανδρέου (του κατά τ' άλλα υπέρμαχου του περιβάλλοντος) ας μην τα συζητάμε:






Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παραθέτουμε ένα σύντομο οδηγό "αμφισβήτησης" των τεκμηρίων διαβίωσης που θα εφαρμοστούν πιο σκληρά από ποτέ, φέτος για τη φορολογική μας δήλωση: σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς τα τεκμήρια διαβίωσης μπορούν να αμφισβητηθούν από φορολογούμενους που - α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις β) είναι φυλακισμένοι γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική
δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Τι μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος
Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από εκείνο που προκύπτει από τα τεκμήρια, ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών για να καλύψει ή να περιορίσει τη διαφορά. Ειδικότερα μπορεί να επικαλεστεί:
τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις ή σε αυτοτελή φορολογία
τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων
εισαγωγή συναλλάγματος, δάνεια, δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών για τα οποία η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη
οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί.
Επισημαίνεται ότι έχει ανασταλεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013 η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή τη χρονομεριστική ή τη χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, την ανέγερση οικοδομών και την κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης.

Πηγή ειδήσης: "Επίκαιρα" / Για την κατάσταση που θα επικρατήσει στους μισθούς του Δημοσίου τα έχουμε γράψει σε σειρά αναρτήσεων - μια ανασκόπηση των "μειώσεων" μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: