Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Καινούργιες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα -τριετίες και ωριμάνσεις στο στόχαστρο / Ξεπούλημα και των AIRBUS της παλιάς Ολυμπιακής

Είδηση: Ο κλεφτοπόλεμος για το θέμα της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα - για την ακρίβεια, της γενίκευσής της - φαίνεται πως τελείωσε με τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος το μεσημέρι της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Κι αυτό καθώς ο κ. Δασκαλόπουλος παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση πως θέματα όπως το μισθολογικό, οι ωριμάνσεις στις αποδοχές, ακόμα και οι τριετίες είναι θέματα "που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως "αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής".

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ισχυρότερου εργοδοτικού συνδικαλιστικού φορέα της χώρας ζήτησε να "εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοπιστίας και ασυνεννοησίας που φθείρουν την κυβέρνηση Παπαδήμου", σε περίπτωση αποτυχίας της οποίας, όπως είπε, "στους σημερινούς «συγκάτοικους» θα ρίξει την ευθύνη για το εθνικό ναυάγιο ο λαός".

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει σήμερα επαφές με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, με τους εμπόρους να έχουν θέσει επισήμως ζήτημα παγώματος των μισθών για το 2012, παρόλο που με βάση την εθνική γενική σύμβαση εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ, προβλέπεται αύξηση 1,6% στον βασικό μισθό.

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, που βρίσκονται σε εξέλιξη, από το πρωί της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ερώτησή τους αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, σε περίπτωση που ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων δεν κατάληξει σε συμφωνία για τη μείωση των μισθών, συμπεριλαμβανομένου και του κατωτάτου, ο κ. Παπαδήμος είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, η τελευταία επιστολή της Τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας θέτει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, καθώς και κατάργησης 13ου και 14ου.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας προτρέπουν την κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει συμφωνία να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο τη διετία 1985-1987, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κώστας Σημίτης, προχώρησε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για «πάγωμα» των μισθών.

Σχόλιο: Και όπως ήταν αναμενόμενο μετά τις μειώσεις στο Δημόσιο, ακολουθούν νέες μειώσεις και στον ιδιωτικό τομέα, πέραν της επίδρασης που έχουν οι πρώτες στον δεύτερο (λεπτομέρειες εδώ) και τις όποιες επιπτώσεις έχει η αλλαγή προς το χειρότερο του Μεσοπρόθεσμου (δείτε σχετικά εδώ). Ας μην ξεχνάμε και τους μισθούς των κάτω των 25: Οι μισθοί τους θα είναι μειωμένοι, καθώς ο μηνιαίος μικτός μισθός θα είναι 601,11 ευρώ - προίκα στις επιχειρήσεις...

Οι αλλαγές βέβαια που θα επέλθουν θα είναι πονηρές. Μπορεί ο 13ος και ο 14ος μισθός να διατηρηθούν και να μην επέλθουν μειώσεις κάτω από την ΕΓΣΣΕ (πράγμα που δε μπορεί να γίνει χωρίς συμφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων ούτως ή άλλως), αλλά η κατάργηση ωριμάνσεων, τριετιών, οι αυξήσεις των ορίων απόλυσης κ.λπ θα από-ζουγκλοποιήσουν την αγορά εργασίας, ολοκληρώνοντας το έργο του κυρίου Λοβέρδου. Και δεν μας εκπλήσσει ούτε η φήμη ότι τέθηκε θέμα 8ώρου(!!!) από την τρόικα (πέραν της βλακώδους σύγκρισης ελάχιστου μισθού μεταξύ Ελλάδας-Πορτογαλίας λες και το μέσο κόστος ζωής στις δύο χώρες είναι συγκρίσιμο).

Από κει και πέρα, η στάση βέβαια του κυρίου Παπαδήμου (που δεν έχει κόκκινες γραμμές μόνο όταν πρόκειται για δικαιώματα και μισθούς των Ελλήνων αλλά τις διατηρεί όταν πρόκειται να χαθούν χρήματα των δανειστών μας) δεν μας προκαλεί έκπληξη - απλώς απογοήτευση για την κατάντιά μας ως χώρα: καταλήξαμε να έχουμε Πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το λαό παρά μόνο για τους "πρώην" εργοδότες του. Να γιατί κάποιοι επιμένουν "Παπαδήμος με το ζόρι".

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Είχαμε αναφέρει ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι στην ουσία ξεπούλημα - και τι πιο καλό παράδειγμα αυτού (πέραν των όσων έχουμε γράψει εδώ για τα κρατικά λαχεία) από την υπόθεση των 4 Airbus A340-313 της παλιάς Ολυμπιακής. Με ανακοίνωσή της η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων (που ξεκίνησε ως "Υφυπουργείο Ξεπουλήματος") μας πληροφόρησε ότι η πώλησή τους, θα βάλει στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου μόλις 31 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το γεγονός ότι είχαν μείνει σε ακινησία από το 2009 απομείωσε την αξία τους. Τα αεροσκάφη, που είχαν αγοραστεί μεταξύ 1997-1999 και η αρχική τους αποτίμηση ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια ευρώ, μετά από συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να περάσουν στην εταιρεία Apollo Aviation Group. Στην Αμερικανική εταιρεία Apollo Aviation Group, η οποία και θα αγοράσει τα αεροσκάφη, συμμετέχει εμμέσως το fund, Sciens Capital Management, το οποίο χειρίζεται επενδύσεις ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Έλληνα επενδυτή, κ. Ι. Ρήγα, ο οποίος εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις εγχώριου ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 είχε προηγηθεί άγονος διαγωνισμός στον οποίο η αμερικανική Cirrus, όπως σημειώνει "Το Βήμα", προσέφερε 93 εκατομμύρια δολάρια, αλλά έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Από κει και πέρα φανταζόμαστε τι μπορεί να επακολουθήσει...

Πηγές ειδήσεων: "NEWS 24", "Πρώτο Θέμα" / παλιότερο αλλά πάντα επίκαιρο - Ένα ενδιαφέρον παρασκηνιακό ρεπορτάζ στο πως φτάσαμε στη συμφωνία του "κουρέματος" μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το τι έγινε πραγματικά βέβαια είναι άγνωστο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: