Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Γελοιογραφίες για "χαμογελαστές" γιορτές / Εναλλακτικό σχέδιο κουρέματος...

Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και νομίζουμε ότι πρέπει μέσα στην πίκρα και τη στεναχώρια που μας κατατρώει ως χώρα και έθνος, να δούμε και την χιουμοριστική πλευρά των πραγμάτων...
Πάμε λοιπόν:
















Και για να μην ξεχνιόμαστε... Και ενώ η διαπραγμάτευση του κουρέματος του χρέους συνεχίζεται, με μικρή πρόοδο, μια ενδιαφέρουσα πρόταση παρουσιάστηκε στον τύπο τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Κούτρα, στέλεχος του ITC Markets, η μόνη εναλλακτική λύση του PSI+ ("κούρεμα") είναι η «εθελοντική» προσφορά επαναγοράς.
Ο κ. Κούτρας υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράσει το ελληνικό χρέος, δίνοντας μετρητά για το περίπου 35% της αξίας του». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι οι μόνοι που θα συμμετέχουν στο PSI+ είναι όσοι πιεστούν από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Αντί λοιπόν να ανταλλάξουμε τα παλιά με καινούργια ομόλογα, κάνουμε ''εθελοντική'' προσφορά στα 35%», επισημαίνει ο κ. Κούτρας και προσθέτει ότι χρειάζονται περί τα 105 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους, τότε τα ομόλογα σε βάθος 12 μηνών θα μπορέσει να τα «σηκώσει» το EFSF.
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι:
Το χρέος μειώνεται στο 120% του ΑΕΠ από την πρώτη κιόλας μέρα (15% αποχή από τη διαδικασία και με την ΕΚΤ να παίρνει το 70% της ονομαστικής).
Η Ελλάδα δεν θα έχει να πληρώσει τόκους και χρεολύσια για 10 χρόνια που είναι η περίοδος χάριτος των δανείων μας.
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποδεχθεί αγγλικό δίκαιο στα ομόλογα. Μόνο στα διμερή δάνεια προς το EFSF (όπως και τώρα).
Οι ομολογιούχοι παίρνουν ρευστό και αποφεύγουν να διαχειριστούν ελληνικό ρίσκο, δεν θα έχουν άλλες ζημίες και ούτε οι τράπεζες θα είναι αναγκασμένες να κάνουν περαιτέρω προβλέψεις. «Τιμωρούνται», δε, ακόμα πιο αυστηρά, αλλά από την αγορά.
Η Ελλάδα καθαρίζει όλο το στοκ των ομολόγων της. Τα καινούργια ομόλογα θα μπορούν να έχουν ρήτρες συλλογικής δράσης και ό,τι άλλο θέλουμε.
Η Ελλάδα θα βελτιώσει κατά πολύ τη βιωσιμότητα του χρέους της αλλά και την πιστοληπτική της ικανότητα από την πρώτη μέρα.
Αγοράζοντας και καταστρέφοντας τα ομόλογα, απομακρύνεται ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος από ενεργοποίηση των ρητρών που υπάρχει σε πολλά ομόλογα του ΟΣΕ αλλά και της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα θα πάει σε επιλεκτική χρεωκοπία, όπως και με το PSI, για όσο καιρό ισχύει η προσφορά.

Πηγές ειδήσεων: "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: