Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ένα μεροκάματο αρκεί για να πληρώσεις φόρο αλληλεγγύης / Νοσταλγοί της Χούντας στη Σχολή Ευελπίδων

Είδηση: Στο πυρ το εξώτερον βρίσκονται για άλλη μία φορά χιλιάδες άνεργοι που είχαν αιτηθεί την εξαίρεσή τους από τον κεφαλικό φόρο, καθώς καλούνται να τον πληρώσουν -και μάλιστα με προσαύξηση- αν έκαναν έστω κι ένα μεροκάματο το 2011. Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη θα βρεθούν άμεσα οι άνεργοι που είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, καθώς ο νόμος δεν τους αναγνωρίζει ως ανέργους αν πριν από την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ είχαν έστω και ελάχιστο εισόδημα. Τα σχετικά απαντητικά σημειώματα με την απόρριψη της αίτησής τους για εξαίρεση από την εισφορά θα φτάσουν σωρηδόν στο προσεχές διάστημα κρύβοντας και την προσαύξηση που θα τους καταλογιστεί από τον Αύγουστο.

Η ερμηνευτική εγκύκλιος, που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μπορεί να ήταν σαφής, αλλά οι άνεργοι αρχίζουν τώρα να διαπιστώνουν το σκληρό πρόσωπο του νόμου, καθώς:

1Για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά πρέπει μέσα στο 2011 να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή έστω και μικρού ποσού. Συνεπώς αν κάποιος εργάστηκε μέσα στο έτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εισφορά.

2Το γεγονός γίνεται ακόμα δυσμενέστερο, αφού για το ποσό της εισφοράς λογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης μέχρι την έκδοση της αρνητικής απάντησης. Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει εισφορά με καπέλο.

Σύμφωνα με τον νόμο, για να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά έπρεπε να είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2011 στην Εφορία ζητώντας τη διαγραφή της εισφοράς που είχε βεβαιωθεί μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι εφόσον προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή είχε αρχίσει τουλάχιστον από 31.8.2011.

Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι από άλλα Ταμεία. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010. Το γεγονός ότι ο φορολογούμενος δεν έχει σήμερα εισόδημα λόγω ανεργίας για να πληρώσει την εισφορά αυτή ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση, η οποία του καταλογίζει τον πρόσθετο φόρο αγνοώντας πως έχει απέναντί της έναν άνεργο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Σχόλιο: Σ' αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση γι' αμέλεια ή για έλλειψη προγραμματισμού. Ίσα-ίσα το αντίθετο: το μέτρο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φαίνεται μια πρόφαση αλληλεγγύης στα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, ενώ στην πραγματικότητα απ' αυτό εξαιρούνταν όλοι όσοι έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, ενώ αναγκάστηκαν να πληρώσουν κι εκείνοι που αν και με χαμηλό εισόδημα "έβγαλαν κάτι"...

Πονηρή λοιπόν η κυβέρνηση αφού άφησε αρκετή ασάφεια ώστε να υπάρχει κατά το δοκούν ερμηνεία. Μετά όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, παρουσίασε το σενάριο που είχε σκοπό να εφαρμόσει εξαρχής. Και αυτοί που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, ήταν αυτή που εξαρχής θα έπρεπε να εξαιρεθούν ρητά και κατηγορηματικά...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσε η αποκάλυψη ότι μετά την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Σχολή Ευελπίδων ορισμένοι ευέλπιδες τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. «Δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας» διεμήνυσε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ το ΓΕΣ παρέπεμψε τον αρχηγό των ευελπίδων στο πειθαρχικό με το ερώτημα της αποπομπής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), για το προσβλητικό, προκλητικό και απαράδεκτο περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων και έδωσε εντολή να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες άμεσα στις δέουσες ενέργειες.

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας «να διαμηνύσει προς το στράτευμα και να καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας. Αρχές, επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η Ελληνική Δημοκρατία και Κοινωνία». Έπειτα από όλα αυτά, το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι «για το περιστατικό αυτό, έχει ήδη ασκηθεί αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος, μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τα αρμόδια όργανα. Ο πρωταίτιος έχει απαλλαχθεί από τα Διοικητικά του καθήκοντα και παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Σχολής με το ερώτημα της αποπομπής του».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, μετά το τέλος της εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αρχηγός των ευελπίδων (το όνομα του οποίου βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) σηκώθηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και άρχισε να εξηγεί στους συναδέλφους του ότι «η επανάσταση της 21ης Απριλίου» είχε διαστρεβλωθεί. Στη συνέχεια, μαζί με άλλα πέντε άτομα τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Η πλειονότητα των ευελπίδων παρέμεινε στις θέσεις τους ζητωκραυγάζοντας σχετικά συνθήματα.

Μη μας ρωτήσετε αν το περιμέναμε...Η απάντηση είναι ναι. Με την ακροδεξιά στην κυβέρνηση και ένα έντονο προβληματισμό στην κοινωνία για το ότι τα εθνικά θέματα έχουν μπει σε κακή τροχιά, είναι μάλλον αναμενόμενο να βγουν από την αφάνεια νοσταλγοί του παρελθόντος (πράγμα καθόλου τυχαίο αφού μέρος της "επόμενης γενιάς της Χούντας" έχει ακόμα θέσεις στο στρατό όπως φαίνεται εδώ)...

Πηγές ειδήσεων: "Το Βήμα", "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: