Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αύξηση τιμών στα αγαθά στην Ελλάδα / Και συμπολίτευση και αντιπολίτευση η ΝΔ...

Παρά το κλίμα χαράς και αγαλλίασης που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ εμείς θα διατηρήσουμε διαφορετική στάση. Δε θεωρούμε ότι μια μεταβατική κυβέρνηση τέτοιου τύπου (με Πρωθυπουργό κάποιον που αποτελεί ουσιαστικά εντολοδόχο της τρόικας) θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το καλό της χώρας. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών που κακώς υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ - και για να γινόταν αυτό χρειαζόμασταν μια καινούργια κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή και όχι ένα συνοθύλευμα από κόμματα που πλέον δεν εκφράζουν ούτε το 60% του εκλογικού σώματος (αν βάλει κανείς μέσα και το ΛΑΟΣ). Για το τι θα συμβεί με την κυβέρνηση Παπαδήμου αναφερθήκαμε σε προηγούμενή μας ανάρτηση (διαβάστε εδώ σχετικά) και γι' αυτό θα είναι καλό κανείς μας να μην έχει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για την επόμενη μέρα.

Την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέπεμψε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Όλι Ρεν επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας "η ανάκαμψή της έχει σταματήσει" - πράγμα που αποδεικνύει αυτό που λέμε εδώ και καιρό, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα αλλά μια ψηφίδα στο καμβά του προβλήματος. Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, ο κ. Ρεν τόνισε ότι η ραγδαία επιδείνωση της εμπιστοσύνης επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις και την κατανάλωση, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης αποτελεί τροχοπέδη για τις εξαγωγές και η επείγουσα δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής το ΑΕΠ στην ΕΕ αναμένεται πλέον να παραμείνει στάσιμο μέχρι και το 2012, ενώ η ανάπτυξη για το σύνολο του 2012 προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 0,5%. Εν συνεχεία, το 2013, αναμένεται επιστροφή σε βραδεία ανάπτυξη της τάξης του 1,5%.

Κατά την Επιτροπή δεν υπάρχουν προοπτικές ουσιαστικής βελτίωσης στις αγορές εργασίας και η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα του 9,5% περίπου. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι τα επόμενα τρίμηνα ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου κάτω του 2%, ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση προβλέπεται να προχωρήσει με αναμενόμενη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων σε επίπεδο μόλις άνω του 3%μέχρι το 2013, εφόσον διατηρηθούν αμετάβλητες οι ασκούμενες πολιτικές. Για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει νέα περίοδο ύφεσης το 2012, στο -2,8% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 και το 2012 θα είναι μεγαλύτερο του προβλεπομένου.

Την ίδια στιγμή στην χώρα μας (και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), από την σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Οκτωβρίου 2011 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 3%, έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009 και αύξησης 3,1% τον Σεπτέμβριο 2011.

Η εξέλιξη αυτή, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,1% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά λαχανικά.
β) Κατά 5,2% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.
γ) Κατά 2,3% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
δ) Κατά 9,2% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
ε) Κατά 0,6% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και των οικιακών υπηρεσιών.
στ) Κατά 3,8% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.
ζ) Κατά 0,6% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
η) Κατά 2,8% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων- κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.
θ) Κατά 2% της ομάδας "'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των ειδών ατομικής φροντίδας.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:
α) Κατά 0,7% της ομάδας "Υγεία", λόγω μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών.
β) Κατά 0,6% της ομάδας "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των βιβλίων, γραφικής ύλης- σχολικών ειδών .
γ) Κατά 0,9% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυτός παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο στο 2,9%, έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του 2010 προς το 2009. Ενώ, τον Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,1% έναντι της ίδιας αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το αστείο ξέρετε ποιο είναι με την ΝΔ; Ότι αν και κομμάτι της κυβέρνησης παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση: σύμφωνα με το άρθρο 20 του κανονισμού της Βουλής, «ο πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας, πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση, απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις". Στην προκειμένη περίπτωση, η Ν.Δ. συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά όχι δια της Κοιν. Ομάδας της, αφού, όπως διευκρίνισε ο γραμματέας του κόμματος Α. Λυκουρέντζος, στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ν.Δ. συμμετέχει με κορυφαία στελέχη της, όχι όμως και με βουλευτές της. Αν έστω κι ένας βουλευτής της Ν.Δ. έπαιρνε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αυτομάτως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταλάμβανε δικαιωματικά το ΚΚΕ και τη θέση του αργηγού αυτής, η Αλέκα Παπαρήγα. Και τούτο διότι θα ήταν του ΚΚΕ, «η μεγαλύτερη σε δύναμη Koινoβoυλευτική Oμάδα», πoυ δεν θα μετείχε στην κυβέρνηση. Αυτό ίσως εξηγεί και την επιμονή της Ν.Δ. να μετέχουν στην, υπό τον Λ. Παπαδήμο, τρικομματική συγκυβέρνηση, μόνο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της και όχι και βουλευτές της. Δεν εξηγεί, όμως, τον διττό ρόλο του κ. Σαμαρά: Και συμπολιτευόμενος και αντιπολιτευόμενος, ταυτόχρονα.

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ελεύθερος Τύπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: