Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ / Κούρεμα και ασφαλιστικά ταμεία / Τα πρώτα 35 ακίνητα που πάνε για πούλημα...

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί ν' αφουγκραστεί τον απόηχο της αντίδρασης στην προαναγγελία του δημοψηφίσματος (για το οποίο γράψαμε σχετικά εδώ), τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ δε δείχνουν και πολύ καλά. Δεν είναι τόσο η "αποχώρηση" της Μ.Αποστολάκη ή προαναγγελία ανεξαρτητοποίησης της Ε.Καϊλή (δεδομένου ότι και οι δυο τους δεν έχουν το ειδικό βάρος να δημιουργήσουν "ρεύμα"), αλλά η ευαίσθητη ισορροπία που δημιουργείται στην Βουλή και κάνει επισφαλή την ψήφιση των επόμενων "πράξεων" της κυβέρνησης. Πρόθυμοι βέβαια πάντα θα υπάρχουν (παλιότερα η ομάδα της κυρίας Μπακογιάννη και το ΛΑΟΣ, και τώρα η Ε.Παπαδημητρίου που πρόσφατα διαγράφηκε από την ΝΔ), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα την ακολουθήσουν σε όλα. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα κανείς δεν ξέρει - καθώς επίσης και το αν θ' αντέξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις αποδοκιμασίες μέχρι τέλους. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολύ που αντιδρούν στις κινήσεις Παπανδρέου και οι λόγοι πολλοί, και όχι πάντα τόσο "ευγενικοί". Τα μέτωπα πάντως που είναι ανοικτά είναι πολλά - 2 εκ των οποίων αναφέρουμε σήμερα:

Είδηση: Το θέμα των οικονομικών των Ταμείων τίθεται μετ' επιτάσεως από διάφορους κοινωνικούς φορείς, στο βαθμό που οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να χάσουν έως και 12 δισ. ευρώ απ' τη γλίσχρα περιουσία τους, λόγω του «κουρέματος» του χρέους κατά 50%. Ομως, πέραν των αποθεματικών, η εν λόγω περιουσία -αξίας 12 δισ. ευρώ- απέδιδε άνω των 400 εκατ. ευρώ διαθέσιμα κάθε χρόνο, απαραίτητα για την καταβολή των συντάξεων. Ποσό που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τα τοκομερίδια των 12 δισ. ευρώ.

Επ' αυτού αναμένεται ένα δύσκολο μπρα ντε φερ τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος ελαφρύνεται με τόκους έως και 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο, να καλύψει αυτό το -κρίσιμο για τους συνταξιούχους- ποσό και να μην αναλωθεί αυτό το όφελος υπέρ των φοροφυγάδων.

Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι για την κάλυψη των απωλειών από τα αποθεματικά (περιουσία). Και αυτό καθώς δεν κρίνεται συμφέρουσα η εναλλακτική πρόταση για μη αποδοχή -εκ μέρους των Ταμείων- του «κουρέματος» κατά 50% και η λήψη νέων ομολόγων, εγγυημένων όμως από τον κρατικό προϋπολογισμό (στο ακέραιο) αντί του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF (τα οποία θα έχουν αξιολόγηση 3Α, αλλά στο 50%).

Με τυχόν αντικατάσταση των τρεχόντων ομολόγων στο ακέραιο (χωρίς «κούρεμα») με άλλα του ελληνικού κράτους, αυτά μπορούν να θεωρηθούν αμφίβολης αξιοπιστίας.

Προς τούτο η ΓΣΕΕ είναι διατεθειμένη να δεχτεί ακόμη και κρατική-ακίνητη περιουσία, «με άμεση ρευστοποίηση και αξιοποίηση ή μετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εργατικής Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλο.

Σχόλιο: Είναι γεγονός ότι η πρόσφατη συμφωνία (διαβάστε εδώ αναλυτικά), άφησε τ' ασφαλιστικά μας ταμεία ακάλυπτα σε μεγάλο βαθμό, την ίδια ώρα που προέβλεψε σχεδόν τα πάντα για τις τράπεζες. Αυτό (εκτός του ότι αποτελεί ένδειξη για το που έχει γραμμένη η Κομισιόν την Κοινωνική Πρόνοια) θα έχει αντίκτυπο τόσο στις σημερινές, όσο και στις αυριανές γενιές (πράγμα που φαίνεται και από τις "δράσεις" που ζητάει η τρόικα - άμεσα). Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά γι' αυτά θα κινηθεί για να τα καλύψει. Προφανώς η οικονομική μόνο βοήθεια δε θα καλύψει όλες τις "τρύπες", ούτε θα μπορέσει να γίνεται επαναλαμβανόμενα, αν τηρηθούν οι συμφωνίες (δεδομένου του ελέγχου του προϋπολογισμού από την τρόικα εις το διηνεκές). Η παραχώρηση περιουσίας και μετοχών όμως είναι μια σωστή λύση: όχι βέβαια προς εκποίηση ή ρευστοποιήσεις. Αλλά ως χρήση για δημιουργία σταθερού εισοδήματος, μέσω σωστής διαχείρισης. Αλλά οι δηλώσεις του κ. Παναγόπουλου προκαλούν τρόμο...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μέσα στον χαμό που δημιουργήθηκε από την πρόθεση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα μέσα στον Ιανουάριο, δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα πρώτα 35 ακίνητα του Δημοσίου που πάνε άρον-άρον προς πώληση (ναι είναι εκείνα που θα "νοικιάζονταν" και θα "προστατεύονταν" αφού "ανήκουν στα παιδιά μας" όπως έλεγε ο Γ.Α.Π. πριν λίγους μήνες). Περισσότερα θ' ακολουθήσουν (έχουμε γράψει σχετικά εδώ), αλλά με βάση τα όσα έχουν ψηφιστεί, αυτά δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, αφού πλέον αποτελούν περιουσία του "ταμείου ξεπουλήματος" που δημιούργησε η κυβέρνηση. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ενοικιαστής των κτιρίων δε θα παραμείνει το Δημόσιο - φυσικά και θα είναι (τα περισσότερα απ' αυτά εξάλλου στεγάζουν εφορίες, οργανισμούς κ.λπ). Απλά θα πωληθούν τώρα (κοψοχρονιά) και θα πληρώνει το κράτος ενοίκιο (με ότι αυτό συνεπάγεται μακροχρόνια). Για την ιστορία τ' ακίνητα αυτά είναι τα εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: