Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Αποφάσεις για κούρεμα του χρέους και νέο Μνημόνιο - επιπτώσεις και σχόλια

Είδηση: Πριν καν ληφθεί η τελική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό χρέος υπουργοί και βουλευτές «πιέζαν» τον Γιώργο Παπανδρέου -και μάλιστα με δημόσιες δηλώσεις- είτε να φέρει στη Βουλή τη νέα συμφωνία και να ψηφιστεί με 180 ψήφους είτε να προκηρύξει απ' ευθείας πρόωρες εκλογές. Το «χορό» των δηλώσεων άνοιξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος έλεγε ότι, αν μετά τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός βρεθεί προ διλημμάτων που αφορούν την εθνική κυριαρχία, πρέπει να φέρει τη νέα συμφωνία στη Βουλή, ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία και, εάν χρειαστεί, να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. «Μέχρι πού έχουμε την εξουσιοδότηση να παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις;», διερωτήθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Real FM». Ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησε «να πλαισιωθεί» και με άλλα πρόσωπα «μέχρι να πάμε σε εκλογές», ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «έκανε λάθος επιλογές και στα πρόσωπα και στις κινήσεις» Υπέρ της «εθνικής συνεννόησης» τάχθηκε ο βουλευτής Σπύρος Βούγιας, διαφορετικά -είπε- πρέπει ο λαός να κληθεί να αποφασίσει. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος», είπε ο βουλευτής στο ραδιοσταθμό «Φλας».

Την ίδια ώρα, σε συμφωνία με τους τραπεζίτες για «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων κατέληξε το ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων μεταξύ του IIF και των ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επετεύχθη συμφωνία για την απομείωση του 50% του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δισ. ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Επίσης, αποφασίστηκε νέο δάνειο προς την Ελλάδα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ και επιπλέον 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης για το πρόγραμμα PSI. H νέα δανειακή σύμφωνα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011, προκειμένου το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2012. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει ορίζοντα το 2014. Παράλληλα, στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνεται ότι προβλέπεται ενίσχυση των μηχανισμών για την εποπτεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών». Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόϊκα θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων (σημείωση: να μην "φάνε" και δικοί μας; ), οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ήλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προανήγγειλε αλλαγή των Συνθηκών με τρόπο που θα αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου με τις οποίες θα καθιερωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης των 17 «ανεξάρτητα» από την Ε.Ε. των 27, αλλά και η οικονομική διακυβέρνηση, με ανάπτυξη κοινών οικονομικών πολιτικών, ποινές για τις παρεκκλίσεις και έλεγχο των προϋπολογισμών στις Βρυξέλλες πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια.

Eνώ αποφασίζονταν όλα αυτά το ραδιόφωνο του BBC προχώρησε στην αποκάλυψη ότι αρκετά hedge funds (κεφάλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αγορά ελληνικών ομολόγων βραχείας ωρίμανσης, εφόσον προχωρήσει το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές. Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύπτει το βρετανικό ραδιοφωνικό δίκτυο, τα hedge funds θα αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα», αξιώνοντας από την Αθήνα την πλήρη αποπληρωμή όσων θα τους οφείλει η ελληνική κυβέρνηση. Εκτιμούν έτσι ότι, με την απομείωση του χρέους προς τις τράπεζες, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις οφειλές που προκύπτουν από ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2012, τα οποία και σκοπεύουν να αγοράσουν.Με τον τρόπο αυτό, τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια υπολογίζουν ότι θα έχουν κέρδη από 60% έως 100%.

Σχόλιο: Ξεκινάμε με μια απορία...Από τον Ιούλιο δεν υπήρχε συμφωνία για όλα αυτά; Μάλλον εμείς θα είχαμε καταλάβει λάθος - ή μήπως όχι; Η' μήπως οι αλλαγές που έγιναν στη συμφωνία του Ιουλίου είναι προς το χειρότερο με τον κίνδυνο για επιτροπίες, υποχρεωτικούς "συμβούλους" και κεντρικές αποφάσεις σε όλα τα θέματα;

Απ' ότι φάνηκε πάντως όλοι ήταν σίγουροι ότι οι απόφασεις που ελήφθησαν ερήμην μας στις Βρυξέλλες θα ζητούσαν ενυπόγραφες παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας (κάτι που έχει γραφτεί κατά κόρον από πολλούς και από μας εδώ). Εξ' ου και η πρεμούρα για "μοίρασμα" της ευθύνης... Γι' αυτό και οι συνεχείς δηλώσεις και οι "παροτρύνσεις". Όμως κι έτσι ποιος θ' ακολουθήσει; Ποιος θα παραχωρήσει τη διοίκηση του κράτους σε ξένους; Οι "συνήθεις πρόθυμοι" δε φαίνονται και τόσο πρόθυμοι πλέον: "Αυτό που σήμερα συμβαίνει στις Βρυξέλλες, είναι η θεσμοποίηση της ταπείνωσής μας. Πριν 71 χρόνια οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας αγωνίστηκαν ενάντια σε μια τέτοια ταπείνωση. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου πάει εθελοντικά σε αυτήν", παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης - ξεχνώντας ότι και αυτός άνοιξε το δρόμο στην σημερινή κατάσταση στην χώρα μας.

Παρατηρώντας βέβαια τα όσα έγιναν αυτές τις μέρες δεν μπορεί κανείς παρά να μελαγχολήσει (από την μια) και να γίνει "έξω φρενών" (από την άλλη). Η μελαγχολία έγγειται στο ότι οι αλλεπάλληλες σύνοδοι απέδειξαν ότι το οικοδόμημα της Ε.Ε. (της οποίας οι εμπνευστές ήθελαν να έχουν και "ευρωπαϊκούς ύμνους" τρομάρα τους) είναι σαθρό και λειτουργεί εις βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων (των εξής δύο - Γερμανίας και Γαλλίας). Η αγανάκτηση έχει να κάνει με τον τρόπο που χειρίζονται την "ελληνική υπόθεση": επιμένουν να δηλώνουν πως "η Ελλάδα είναι μόνο το πρόβλημα" και πως "η Ελλάδα είναι μια μοναδική περίπτωση", παραβλέποντας την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει μεγάλος αριθμός χωρών με υψηλά ποσοστά ανεργίας, τεράστια δημόσια χρέη και τραπεζικά συστήματα που απ' ότι φαίνονται στήριζαν την κερδοφορία τους στις δικές μας πλάτες... Την ίδια ώρα εμείς είχαμε την ατυχία να έχουμε μια κυβέρνηση που δυστυχώς σε καμία περίπτωση δεν φέρθηκε ως ελληνική. Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε με τα όποια όπλα είχε, ποτέ δεν έψαξε να βρει τις βέλτιστες λύσεις και ποτέ δεν έβαλε κόκκινες γραμμές. Αποδόμησε την ελληνική κοινωνία, ξετίναξε τα εργασιακά δικαιώματα, έριξε στα Τάρταρα μισθούς, συντάξεις και εκτός από τη διάθεση να ξεπουλήσει την Δημόσια περιουσία, έφτασε στο σημείο να διαπραγματεύεται και την παραχώρηση της Δημόσιας διοίκησης στους ξένους, κάτι που δεν έγινε σε τέτοιο βαθμό ούτε σε άλλες, πιο μαύρες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Και βέβαια ας μην πέφτουμε σε πλάνες: Σύμφωνα με το μεγαλοφυές σχέδιο Παπανδρέου, το 2020 θα έχουμε το δημόσιο χρέος που είχαμε το 2009, παρά τις τόσες θυσίες και τα τόσα συνεχή μέτρα. Και αυτό σίγουρα είναι τεράστια "επιτυχία" από μόνο του.

Τι σημαίνουν όμως πρακτικά οι αποφάσεις που ελήφθησαν; Πλήρη ανάλυση για μισθούς, συντάξεις, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημοσιονομική πολιτική μπορείτε να δείτε εδώ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τις επιπτώσεις της συνεχούς αβεβαιότητας (που καταδεικνύει πονηρούς σκοπούς για πολλούς) σημειώνει ο Γιώργος Δελαστίκ στο "Έθνος". Πιο συγκεκριμένα γράφει: "Θέλετε να φάτε ένα σουβλάκι καλαμάκι ή μήπως με τα ίδια λεφτά προτιμάτε να αγοράσετε μία... μετοχή της Εθνικής Τράπεζας; Οχι, δεν σας κοροϊδεύουμε, όντως 1,60 ευρώ κόστιζε προχθές η μετοχή της Εθνικής! Αν μάλιστα προτίθεστε να φάτε γύρο με πίτα, με τα 2 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε πάνω από... 8 (!) μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας ή 6 μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δεν κάνουμε πλάκα.

Τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που καλά κάνουν και δεν ασχολούνται καθόλου με το χρηματιστήριο, δεν διανοούνται καν σε τι εξευτελιστικά χαμηλό επίπεδο έχουν πέσει οι μετοχές των τραπεζών. Η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), που έχει ουσιαστικά στην κατοχή της αν θέλει τα μισά χωράφια της Ελλάδας ως υποθήκες μη εξυπηρετούμενων δανείων, άξιζε προχθές στο χρηματιστήριο ολόκληρη μόνο... 302 εκατομμύρια!!! Με 152 εκατομμύρια, δηλαδή, μπορούσε κανείς να αποκτήσει άνω του 50% των μετοχών της! Είναι απίστευτο.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που πριν από μερικούς μήνες όλοι το παίνευαν για την εξαιρετική ρευστότητα που είχε, προχθές άξιζε... 95 εκατομμύρια - όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ολόκληρη η τράπεζα δική σας με 95 μόνο εκατομμύρια ή αν δυσκολεύεστε λίγο οικονομικά, με μόλις 48 εκατομμυριάκια αποκτάτε πάνω από το 50% των μετοχών και κάνετε ό,τι θέλετε με την τράπεζά σας!

Θυμάστε που η Εθνική Τράπεζα είχε ξοδέψει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει την τουρκική Φινανσμπάνκ; Ε, λοιπόν, τώρα ολόκληρη η Εθνική αξίζει... 1,6 δισ.!

Μην ετοιμάζεστε πάντως να αρχίσετε να επιχειρηματολογείται ότι δήθεν η Εθνική, η ΑΤΕ και το ΤΤ κατάντησαν έτσι επειδή το Δημόσιο ασκεί τον έλεγχο σ' αυτές, γιατί οι εκπλήξεις που σας περιμένουν είναι δυσάρεστες. Ξέρετε πόσο αξίζουν οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας; Προχθές η συνολική αξία της Αλφα, της Γιούρομπανκ, της Μαρφίν και της Πειραιώς, και των τεσσάρων μαζί, μόλις ξεπερνούσε το... ενάμισι όλο κι όλο δισεκατομμύριο! Μόνο 500 εκατομμύρια έκανε η Αλφα, 350 εκατομμύρια η Γιούρομπανκ, 443 η Μαρφίν και ούτε 275 η Πειραιώς!

Ολες μαζί και οι επτά τράπεζες που προαναφέρθηκαν, οι οποίες συναποτελούν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, δεν άξιζαν προχθές ούτε τριάμισι δισεκατομμύρια! Τριάμισι δισ. ευρώ όλες οι ελληνικές τράπεζες! Δεν το χωράει νους ανθρώπου.

Για να έχουμε μια εικόνα για το μέγεθος της καταβαράθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο απόψε θα δεχτεί βίαιο χτύπημα από τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης -δηλαδή της Γερμανίας!- για το "κούρεμα" της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αρκεί να αναφέρουμε το εξής πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο: Πριν από τέσσερα χρόνια, πριν ξεσπάσει δηλαδή η χρηματοπιστωτική κρίση, τον Οκτώβρη του 2007 οι επτά ελληνικές τράπεζες, που προχθές άξιζαν 3,49 δισ. ευρώ, άξιζαν... 67 δισεκατομμύρια! Αξιζαν δηλαδή 19 (!) φορές περισσότερο στο χρηματιστήριο από όσο αξίζουν σήμερα.

Αν πάλι δεν θέλετε να αγοράσετε όλες τις τράπεζες της χώρας με 3,5 δισ. ευρώ, έχετε κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες. Τι θα λέγατε να αγοράζατε π.χ. την εταιρεία ηλεκτροδότησης όλης της χώρας, τη ΔΕΗ, μαζί με τις εταιρείες ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που παρέχουν νερό σε πάνω από 5.000.000 ανθρώπους; Θέλετε μήπως να σας προσθέσουμε και τα λιμάνια της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας - δηλαδή τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ);

Μη διστάζετε, τζάμπα είναι! Δεν κοστίζουν ασύλληπτα ποσά, όπως φαντάζεστε. Ηλεκτρικό, νερό και λιμάνια, όλα μαζί, κοστίζουν μόλις... 2,2 δισεκατομμύρια - και εννοούμε το 100% των μετοχών τους! Με 1,1 δισεκατομμυριάκι δηλαδή μπορείτε να αγοράσετε το 50% συν κάτι των μετοχών τους και να γίνετε ο άρχοντας που καταδικάζει στο σκοτάδι ή στη δίψα δέκα ή πέντε εκατομμύρια ανθρώπους - κι έχετε και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για πάρτη σας! Με ένα δισεκατομμύριο! Εκεί φτάσαμε..."

Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "Α.Π.Ε.", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: