Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πρότζεκτ "Helios" με φωτοβολταϊκα για αποστολή ενέργειας στους Γερμανούς; / Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ; / Τέλος του εμφυλίου στην Λιβύη και Ελλάδα

Είδηση: H είδηση για πιθανή δημιουργία δικτύου φωτοβολταϊκών με σκοπό την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Γερμανία θα μας απασχολήσει καταρχήν σήμερα:




Σχόλιο: Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο όμως μας προκαλεί μελαγχολία και προβληματισμό. Καταρχήν μελαγχολία, γιατί τίθεται το ερώτημα, του γιατί να μην μπορούσε να πραγματοποιηθεί έτσι κι αλλιώς, χωρίς να υπάρχει ο στόχος να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια καταρχήν ως προϊόν για εσωτερική κατανάλωση και (αν υπάρχει περίσσευμα) να εξάγεται; Γιατί να χρησιμοποιείται η χώρα μας ως αφρικανική αποικία, της οποίας τον πλούτο εκμεταλλεύονται κάποιοι στην "μητρόπολη" και οι ιθαγενείς παραμένουν φτωχοί και κακομοίρηδες; Aπό την άλλη, ο προβληματισμός μας έγκειται στο γεγονός ότι τέτοιες επενδύσεις πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχουν μεγάλα κεφάλαια. Γι' αυτά κρατάμε μικρό καλάθι, αφού υποψιαζόμαστε ότι θα χρησιμοποιηθούν κατά βάση κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ενώ οι "μεγαλοεπενδυτές" θα βάλουν λίγα από την τσέπη τους. Από την άλλη οι πληροφορίες λένε ότι οι "επενδυτές" ζήτησαν επισήμως "ειδικές συνθήκες" τύπου "Μονακό" (διαβάστε εδώ σχετική ανάρτηση όταν είχε πρωτοτεθεί το θέμα από τους Καταριανούς), το οποίο θα σημαίνει χαμηλότερα ημερομίσθια και δημιουργία ενός είδους "δουλοπαροίκου" για όσους θα θελήσουν να πιάσουν δουλειά εκεί. Βέβαια τα πράγματα ήδη είναι πολύ άσχημα (διαβάστε εδώ μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική ανάρτηση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα), αλλά αν σήμερα τα εισοδήματα των μισθωτών βρίσκονται επισήμως στα επίπεδα του 2003, φανταστείτε που θα φτάσουν αν επικρατήσουν τέτοιες λογικές.
Και τότε δυστυχώς ούτε το χιούμορ, ούτε η καλή διάθεση θα μας σώζει...

Είδηση 2η Το καθεστώς του ΦΠΑ έχει περάσει την τελευταία περίοδο από 40 κύματα. Θυμηθείτε το τι έγινε με τις αλλαγές στην μετάβαση προϊόντων από την μια κλίμακα στην άλλη, με την επίσημη τοποθέτηση του σουβλακιού στα είδη πολυτελείας, αλλά και τη διαρκή αλλαγή στρατηγικής για το τι μέλλει γενέσθαι (αναλυτική ανάρτηση εδώ). Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τις σκέψεις εισαγωγής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ - μια ενέργεια που μάλλον θα πρέπει να μας προκαλεί τρόμο ως ιδέα:


Και κάτι τελευταίο... Αντιγράφουμε απ' το "Παρόν" για τα τεκταινόμενα στην Λιβυή, χωρίς περαιτέρω σχόλια: "απούσα η Ελλάδα από το τραπέζι των νικητών. Στο μοίρασμα των λαφύρων της Λιβύης... Ούτε καν ως φτωχός συγγενής, το παραπαίδι. Παρ' όλο που προσφέραμε το σημαντικότερο. Την Κρήτη, το αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Οι Τούρκοι έτρεξαν αμέσως. Πρώτος πήγε στη Βεγγάζη ο Τούρκος, ο Νταβούτογλου. Στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει η διάσκεψη των εισβολέων... Των κατακτητών. Ποιος μας υπολογίζει, Γιώργο; Εκεί κατάντησε η Ελλάδα. Του κλώτσου και του μπάτσου. Παρότι τρέχουμε να δώσουμε τζάμπα τα πάντα. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα... Φταίνε οι ξένοι; Όχι φυσικά... Εμείς, που μόνιμα είμαστε δεδομένοι."
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία", "Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια: