Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

"Ξεχασμένα" ομόλογα μας σπρώχνουν προς την χρεοκοπία / Προβληματισμός στους δικηγόρους για το ΕΤΑΑ

Είδηση: Αντιμέτωπη με το φάντασμα της χρεοκοπίας βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, εξατίας των φινλανδικών απαιτήσεων. Η απειλή αυτή προκαλεί γενική παράλυση στην οικονομία και κυρίως στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποκλεισμένο από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Εκτακτο Μηχανισμό (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα «κενά» που υπάρχουν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αναφορικά με το σύστημα των εγγυήσεων και τη συμμετοχή των ιδιωτών, θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά της, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια χρεοκοπίας. Στο ακανθώδες θέμα των εγγυήσεων, η απαίτηση των Φινλανδών έχει προκαλέσει γενικό βραχυκύκλωμα, καθώς καθημερινά ανακύπτουν και νέα προβλήματα, τα οποία υπονομεύουν τη συμφωνία διάσωσης. Εσχάτως, «ανακαλύφθηκαν» κάτι ξεχασμένα ομόλογα, τα οποία είχαν έκδοθεί πριν από το 2004, σύμφωνα με το Βρετανικό Δίκαιο το οποίο διέπεται από την «αρχή της ίσης μεταχείρισης».

Πρόκειται για ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% του Δημόσιου Χρέους, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν «ολική επαναφορά», καθώς η παροχή εγγυήσεων μόνο στους Φινλανδούς είναι πιθανόν να παραβιάζει την αρχή αυτή, αφού κάποιοι επενδυτές που θα λάβουν τα νέα ομόλογα θα είναι σε πιο πλεονεκτική θέση.

Ομως και το δεύτερο μέτωπο, αυτό της συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα βοήθειας (PSI), δεν φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε., στις οποίες όμως στηρίχθηκε όλη η «δομή» του νέου πακέτου. Στόχος του προγράμματος ήταν να ανταλλαγεί, μέσω του προγράμματος αυτού, το 90% των ομολόγων (περίπου 135 δισ. ευρώ) που λήγουν έως το τέλος του 2020.

Ομως, όπως προκύπτει από τις τράπεζες και τους θεσμικούς που έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον και περιλαμβάνονται στους καταλόγους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), μόνο το 50% των ομολόγων έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.

Η απροθυμία συμμετοχής ανάγκασε χθες τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο να στείλει περίπου 60 επιστολές σε ομολόγους του άλλά και σε επενδυτικούς οίκους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αν τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών αποδειχθεί κατώτερη των «προσδοκιών», προκαλείται «τρύπα» στο πρόγραμμα και οι εταίροι θα υποχρεωθούν να αυξήσουν το μέγεθος των δανείων (εγγυήσεων) που θα χορηγήσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες.

Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν, η συνολική ζημιά από την ανταλλαγή των ομολόγων εκτιμάται ότι φτάσει τα 5 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα είναι πιθανόν να συμμετάσχουν ακόμη και το Ταχ. Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα παρ' όλο που αρχικώς είχαν εξαιρεθεί από αυτό για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Τα δυσμενή αυτά αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η κατάσταση των τελευταίων ημερών έχει επιδεινώσει δραματικά τη ρευστότητα στην αγορά. Σύμφωνα με πληρορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τις εποπτικές αρχές ή τις ίδιες τις τράπεζες, στις αρχές της εβδομάδας τέθηκε σε λειτουργία ο Μηχανισμός Εκτακτης Βοήθειας (ELA), χορηγώντας ρευστότητα σε Eurobank και Πειραιώς.

Πάντως μέχρι χθες δεν είχε αποσταλεί στις τράπεζες το Κείμενο Συμφωνίας για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, παρ' όλο που το χρονοδιάγραμμα που έχουν στη διάθεσή τους είναι ιδιαίτερα πιεστικό.

Σχόλιο: Κάθε μέρα που περνάει φαίνεται όλο και περισσότερο ότι οι πανηγυρισμοί για τη "συμφωνία της 21ης Ιουλίου" που "έσωσε" την χώρα μας, ήταν μάλλον πρόωροι (θυμηθείτε τι λέγαμε τότε εδώ). Φαίνεται επίσης όλο και περισσότερο, ότι η επιτυχία ή όχι της συμφωνίας (επιτυχία πάντα όπως την ορίζει η κυβέρνηση και όχι η πραγματική οικονομία όπως έχουμε αναλύσει αναλυτικά σ' αυτήν εδώ την ανάρτηση), εξαρτάται από σειρά πολιτικών αποφάσεων. Δυστυχώς όμως και αυτές οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με πανευρωπαϊκά μέτρα, αλλά στηρίζονται στα εθνικά συμφέροντα (δείτε εδώ για τις φινλανδικές απαιτήσεις) και τη δίψα για εξουσία από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αν δεν υπάρξουν άμεσες πολιτικές πιέσεις προς τους ιδιώτες εξωτερικούς δανειστές, στο τέλος πάλι οι ελληνικές τράπεζες και τ' ασφαλιστικά μας ταμεία θα την πληρώσουν, με το γνωστό φαύλο κύκλο να μπαίνει πάλι σε λειτουργία...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έντονα προβληματισμένοι είναι οι δικηγόροι και οι μηχανικοί για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΤΑΑ το οποίο αποτελεί το κοινό τους ασφαλιστικό ταμείο. Το ταμείο αποτελεί ίσως τον υγιέστερο ασφαλιστικό φορέα στην Ελλάδα, έχοντας το "προνόμιο" ν' ασφαλίζει ιδιότητα σε σειρά "επιστημονικών" κλάδων. Δυστυχώς όμως το καινούργιο ασφαλιστικό πέρα από τις μειώσεις γι' αυτούς τους κλάδους (σχετικά παραδείγματα μπορείτε να δείτε εδώ), έφερε και αλλαγές στην διοίκηση, με τους δικηγόρους να εκφράζονται ανοιχτά ενάντια στην διοίκηση του ταμείου όπως φαίνεται στο δημοσίευμα που αναδημοσιεύουμε. Οι αντιδράσεις τους, μάλλον εύλογες, όπως διαβάζουμε:



Και κάτι τελευταίο... Διαβάσαμε στα κυριακάτικα φύλλα μια εκπληκτική είδηση, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. εγκαλεί την χώρα μας (μεταξύ των άλλων χωρών) γιατί δεν επιβάλλει νομοθετικά ποσοστώσεις για τις γυναίκες στις διοικήσεις των επιχειρήσεων! Με την οικονομική εξαθλίωση να μαστίζει, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν, τους ανέργους να πληθαίνουν και οι μισθοί να γίνονται κυριολεκτικά "πείνας", η Ε.Ε. δεν έχει άλλο θέμα ν' ασχοληθεί παρά αυτό...Τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: