Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Εισφορές προς ΙΚΑ στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων / Θα μπει φρένο στις εισπρακτικές εταιρείες;

Είδηση: Nέα εισφορά στα αυθαίρετα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΙΚΑ ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αυξάνονται ποσοστιαία τα πρόστιμα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη διατήρηση των κτισμάτων αυτών για 40 και 20 χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι μη καταβεβλημένες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την ανέγερση των αυθαιρέτων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό υπέρ του ΙΚΑ θα επιβληθεί στα πρόστιμα που προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους ιδιοκτήτες τους. Το υπουργείο ουσιαστικά κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα τόσο της ΓΣΕΕ όσο και του ΙΚΑ, που θεωρούν απαραίτητη την απόδοση στο Ιδρυμα του ποσού που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των κατ' ελάχιστον υποχρεωτικών απαιτούμενων ημερών οικοδομικής εργασίας κατά την ανέγερση των αυθαιρέτων, αφού οι εισφορές αυτές δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ επιβεβαιώνουν ότι τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκονται σε διαρκή επαφή, «προκειμένου να πράξουν τα αναγκαία». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό επιβεβαίωσε ότι το ΙΚΑ θα διεκδικήσει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι περιμένει την τελική και οριστική ρύθμιση για τα αυθαίρετα και στο πλαίσιο αυτό «το ΙΚΑ αναμένεται να ικανοποιήσει ένα μέρος των απαιτήσεών του από τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών που θα συμπεριληφθεί στη ρύθμιση». Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζήτησε να εμπεριέχεται στην προωθούμενη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων η καταβολή του υποχρεωτικού αριθμού ενσήμων στο ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τονίζεται: «Θεωρώντας κρίσιμη και πρωταρχική την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος, κρίνουμε απαραίτητη την απόδοση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ποσού που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των κατ' ελάχιστον υποχρεωτικών απαιτούμενων ημερών οικοδομικής εργασίας». Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας πρόσφατα α στη Βουλή για το θέμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τα κριτήρια και το ύψος των προστίμων.

Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για την πρόσφατη ρύθμιση για τ' αυθαίρετα εδώ.

Σχόλιο: Αντικειμενικά η πρόβλεψη για την είσπραξη μέρους του προστίμου έναντι εισφορών προς το ΙΚΑ είναι δίκαιη. Θα ήταν αδιανόητο να τιμωρούνταν διπλά οι πολίτες που λειτουργούν νομότυπα απέναντι στο κράτος (και το περιβάλλον) όσο αφορά τις οικοδομικές άδειες, πληρώνοντας πλήθος εισφορών και φόρων και οι υπόλοιποι να "ξεφεύγουν" με μικρές απώλειες. Από την άλλη όμως είναι σαφές το ότι τέτοιες ρυθμίσεις (όπως οι πρόσφατες για τους ημιυπαίθριους), κατατίθενται πρόχειρα και βιαστικά, χωρίς να γίνεται πρώτα σωστή εξέταση των παραμέτρων της κατάστασης.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το "κούρεμα" και το "ράψιμο" του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να γίνουν διευκρινήσεις για ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν γίνει εξαρχής - δείγμα έλλειψης προγραμματισμού και λήψης μέτρων "στο πόδι" με γνώμονα την είσπραξη εσόδων και όχι την αντιμετώπιση ενός προβλήματος όπως αυτό των αυθαιρέτων που έχει σημαδέψει πραγματικά την χώρα μας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Περιορισμούς στη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων οφειλετών από και προς τις εισπρακτικές εταιρείες, περιορισμούς στις τηλεφωνικές «κρούσεις» στους οφειλέτες αλλά και υποχρέωση των εταιρειών να χορηγούν στη ΓΓ Καταναλωτή τις τηλεφωνικές συνομιλίες εισηγείται η Αρχή Προστασίας Πρσωπικών Δεδομένων κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις αφορούν στην παρεμπόδιση της διακ^3;νησης των δεδομένων των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες για σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους τα παρέλαβαν και την προστασία των οφειλετών από έντονες και συνεχείς οχλήσεις καθώς και τη δημιουργία προβλημάτων στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον των οφειλετών που αποτελεί, σύμφωνα με καταγγελίες, συνήθη πρακτική αυτών των εταιρειών. Όλες τις προτάσεις της Αρχής μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Θετική κίνηση της ΑΔΠΔ αλλά αρκετά καθυστερημένη και ημιτελής κατά την άποψη μας. Οι εισπρακτικές εταιρείες λειτουργούν ως ξεχωριστό κράτος, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, μιας και ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος (όπως και σε πολλά άλλα πράγματα). Παράλληλα δε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και σε άλλες περιπτώσεις υπήρχαν ενστάσεις από ανεξάρτητες αρχές, αλλά ρίχτηκαν στην κάλαθο των αχρήστων (βλέπε π.χ. το Μνημόνιο) - άρα μένει να δούμε στην πράξη τι νομοθετικά βήματα θα γίνουν καθώς και πως αυτά θα εφαρμοστούν. Πολύ αμφιβάλουμε όμως για την τελική κατάληξη της υπόθεσης -δεδομένης της χρήσης αυτών των μηχανισμών για την είσπραξη φόρων (δείτε εδώ), κατά παράβαση του Συντάγματος που ορίζει καθαρά ότι η φορολογική διαδικασία γίνεται από το κράτος και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: