Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Μέτρα πέρα από κάθε φαντασία" - Απολύσεις μέσω αξιολογήσεων στο Δημόσιο / "Ό,τι χάσουν οι εργαζόμενοι, θα το χάσουν οριστικά"


Είδηση: «Δόκιμοι» υπάλληλοι του Δημοσίου, πιθανότατα για μία τριετία, θα θεωρούνται οι μετατασσόμενοι από τον ευρύτερο στον «στενό» δημόσιο τομέα, οι οποίοι θα «περάσουν» θετικά την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, τα δύο ή τα τρία πρώτα χρόνια που θα εργαστούν στο Δημόσιο οι μετατασσόμενοι θα τεθούν υπό την αξιολόγηση των προϊσταμένων τους όσον αφορά τη συμπεριφορά, την αποδοτικότητα αλλά και τις σχέσεις με τους συναδέλφους τους. Εάν μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου η αξιολόγηση είναι αρνητική, τότε ο υπάλληλος θα μπορεί να απολυθεί.

Η διαδικασία της μετάταξης αποτελεί απόλυση από το ΝΠΙΔ ή τη ΔΕΚΟ και επαναπρόσληψη σε υπηρεσία του δημοσίου τομέα, άρα ο μετατασσόμενος θα θεωρείται νεοδιόριστος και θα περνά δοκιμαστική περίοδο, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η μισθολογική του εξέλιξη
Παρόμοια διαδικασία ισχύει και για τους νεοδιορισθέντες στο Δημόσιο, οι οποίοι περνούν από διετή δοκιμαστική περίοδο. Με την πάροδο των ετών η αξιολόγηση έχει ατονήσει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται «μόνιμοι» υπάλληλοι αμέσως μετά τον διορισμό τους, αφού σχεδόν πάντα η εισήγηση των αρμοδίων είναι θετική κατά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου.

Το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών, σκοπεύει να ελέγξει την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοδιοριζόμενους και να την επεκτείνει και στους μεταταχθέντες. Η διαδικασία της μετάταξης αποτελεί απόλυση από το ΝΠΙΔ ή τη ΔΕΚΟ και επαναπρόσληψη σε υπηρεσία του δημοσίου τομέα, άρα ο μετατασσόμενος θα θεωρείται νεοδιόριστος στο Δημόσιο και θα περνά δοκιμαστική περίοδο η οποία θα διαρκεί 3 χρόνια, χωρίς να επηρεάζεται η μισθολογική του εξέλιξη, αφού θα υπολογίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχει στο ΝΠΙΔ από το οποίο προέρχεται.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, ανακοινώνοντας την υπαγωγή των μετατάξεων από τον ευρύτερο στο στενό δημόσιο τομέα στο ΑΣΕΠ, τόνισε ότι η αξιολόγηση θα συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων. Δήλωσε, όμως, κατηγορηματικά ότι εάν οι υπό μετάταξη υπάλληλοι κριθούν αρνητικά από το ΑΣΕΠ, βάσει των κριτηρίων που θα τεθούν, τότε θα «κοπούν» από το Δημόσιο, εννοώντας ότι θα υπάρξουν και απολύσεις.

Δεν θα υπαχθούν στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ οι μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων αορίστου χρόνου μεταξύ δήμων, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις μεταξύ ΟΤΑ, καθώς και οι μετατάξεις από ΟΤΑ στο Δημόσιο αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ φορέων του δημόσιου τομέα, οπότε δεν θα υπαχθούν στην αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μετακινήσεις του «Καλλικράτη» έχουν εξαιρεθεί από την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», στην οποία υπολογίζονται οι μετατάξεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ στον δημόσιο τομέα.

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στα "μέτρα πέρα από κάθε φαντασία" που "πρέπει να πάρει η Ελλάδα" κατά τον Κ.Γιούγκερ, πρόεδρο του Eurogroup, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά εδώ.

Σχόλιο: Παρά το ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν ξέρει το πως ακριβώς θα γίνει καθώς και το αν θα γίνουν απολύσεις μετατασσόμενων συμβασιούχων του Δημοσίου υπό το καθεστώς "αορίστου", η ουσία είναι ότι το μέτρο είναι άδικο. Ποιός είναι ο λόγος;

Καταρχήν, γιατί ο τρόπος που χαρακτηρίζονται "ζημιογόνες" οι επιχειρήσεις του Δημοσίου οι οποίες εργάζονται είναι το λιγότερο αστείος. Η αρχική λίστα (διαβάστε την εδώ), δείχνει καθαρά του λόγου το αληθές, αφού συμπεριλαμβάνονται φορείς που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ (το γράφουμε με κεφαλαία γιατί πολλοί δεν το κατανοούν, όταν γράφεται με μικρά). Παραδείγματα είναι το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών κ.ο.κ. Αν αυτά συνέβησαν στην πρώτη λίστα, φανταστείτε τι έχει να γίνει στην δεύτερη, που γίνεται υπό καθεστώς τρομοκρατίας (πράγμα που κάνει πιο ισχυρά τα αντεπιχειρήματα που αναπτύσσονται εδώ). Και για να μην παρεξηγηθούμε, δε λέμε να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις, συνενώσεις κ.ο.κ. Αλλά από την άλλη δεν μπορεί μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά, ούτε στο όνομα του "μπάχαλου", για το οποίο υπεύθυνη είναι η παρούσα κυβέρνηση (γιατί ψηφίστηκε για να κάνει άλλα και άλλα έκανε ενώ υπήρχαν άλλοι δρόμοι), να διαλύονται τα πάντα.

Συνέπεια αυτού είναι και η δεύτερη αδικία που δημιουργείται: Oι συμβασιούχοι που εργάζονται σ' αυτές τις επιχειρήσεις, προσλήφθησαν και η σύμβασή τους έγινε "αορίστου χρόνου", έχοντας συγκεκριμένα προσόντα για να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Επομένως, το να τους κρίνεις απέναντι σε διαφορετικά κριτήρια απ' αυτά για τα οποία τους προσέλαβες είναι άδικο: Αν η κυβέρνηση αποφασίσει κάποια στιγμή για πολιτικούς ή άλλους λόγους να κλείσει τον οργανισμό, έχει την υποχρέωση να βρει παρόμοιο αντικείμενο εργασίας, διαφορετικά θα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες (δικαστικές διαμάχες, παχυλές αποζημιώσεις κ.ο.κ.), ενώ κάποια στιγμή θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει το γεγονός ότι δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Με βάση την καθημερινή εμπειρία μας με το Δημόσιο, υπάρχουν ανάγκες που επιβάλλεται να καλυφθούν (μιας και παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, ο δημόσιος τομέας ούτε μεγάλος είναι, ούτε καλοπληρωμένος - είναι κακά κατανεμημένος - δείτε σχετικά εδώ).

Οι αλλαγές στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, οι μετατάξεις από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο, μαζί με τα προτεινόμενα, δεν πρόκειται να πετύχουν τα ζητούμενα δηλ. αύξηση της παραγωγικότητας και μείωσης τους κόστους. Κανείς δεν πρόκειται να δουλέψει πραγματικά περισσότερο για λιγότερα, ενώ το κράτος θ' αναγκαστεί να πληρώσει ιδιώτες για να κάνει τη δουλειά του, αν δε μπορεί ν' ανταπεξέλθει το ίδιο (πληρώνοντας τελικά περισσότερα).

Συν τοις άλλοις θ' αυξήσει την ανεργία, χωρίς προοπτικές μείωσής της (με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινή οικονομία)...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... "Όταν ξεπεραστεί αυτή η κρίση θα έρθει άλλη κρίση, πιο δύσκολη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε 10-15 χρόνια αυτό που λέμε σήμερα Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να έχει αλλάξει πολύ" είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία μίλησε σε κομματική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ. "Ότι θα χάσουν οι εργαζόμενοι στην κρίση θα το χάσουν οριστικά. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι προσωρινά ή έκτακτα, αλλά για πάντα", επισήμανε. Και θα πουν πολλοί: "Το ΚΚΕ είναι αριστερό κόμμα και συνήθως κινδυνολογεί". Αλήθεια όμως σ' αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν διαφορετικά; Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι τα μέτρα μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω (κάτι που φαίνεται διεξοδικά κι εδώ), ενώ οι μισθοί ήδη έχουν πέσει στα επίπεδα του 2003;

Πηγή ειδήσεων: "Έθνος", "Αυγή" / Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στο Μνημόνιο, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: