Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Προστατεύει τα καρτέλ η κυβέρνηση / "Μιλάμε γι' ανθρώπους και όχι για νούμερα" ξέσπασμα στην Βουλή / Πώληση επιχειρήσεων σε τουρκικές τράπεζες;

Είδηση: Έλλειψη πολιτικής βούλησης να τα βάλει με τα καρτέλ, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, καταγγέλλοντας ότι θάφτηκε το νομοσχέδιο της πρώην υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη που χτυπούσε την ακρίβεια θεσπίζοντας αντικίνητρα για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν εναρμονισμένες τιμές.

Ο βουλευτής μίλησε για σκάνδαλο της τάξης των 15 δισ. ετησίως που προέρχεται από τη ζημιά που προκαλούν τα καρτέλ και ανέλυσε το χρονικό του χαμένου νομοσχεδίου, το περιεχόμενο του οποίου «τσούζει και βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο».
Το νομοσχέδιο που προέβλεπε μαζικές αποζημιώσεις για τα θύματα των καρτέλ από τον χρόνο που συντελέστηκε η ζημιά, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου που αναφέρεται στην κατάσταση της αγοράς.
Η υπουργός το προανήγγειλε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 12/5/2010. Έναν μήνα αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκη, η κ. Κατσέλη επανέλαβε ότι θα εισαγάγει στο δίκαιο της χώρας τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους θιγόμενους.
Σε επανειλημμένες αναφορές της διαβεβαίωνε μάλιστα ότι θα κατατεθεί το φθινόπωρο. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «ΠΑΡΟΝ» στις 19/9/10, «30 υψηλόβαθμοι υπάλληλοι διατηρούν πολύ στενές επαφές με 15 ανώτατα στελέχη πολυεθνικών και κατευθύνουν αυτοί τις αποφάσεις των υπουργών».
Η ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, σύμφωνα με τα έγγραφα που εμφάνισε ο κ. Ροντούλης και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, μετατέθηκε για το τέλος του χρόνου αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
Προς επίρρωση των λεγομένων του ο βουλευτής επεσήμανε ότι τον Ιανουάριο του 2011 η Δικαιοσύνη διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το «χαμένο» νομοσχέδιο, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και, όπως είπε, «κάρφωσαν την Κατσέλη ότι αυτή έχει τον έλεγχο του εξαφανισμένου νομοσχεδίου».
Μετέπειτα δημοσιεύματα έφεραν τον κ. Χρυσοχοΐδη και την προκάτοχό του αποφασισμένους να το καταθέσουν, αλλά αντί αυτού στην ολομέλεια της Βουλής ήρθε ένα τεχνοκρατικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες…

Σχόλιο: Δυστυχώς εδώ και καιρό η επιτροπή ανταγωνισμού, υπολειτουργεί, αναλώμενη σε πολιτικές παρεμβάσεις σε σχέση με τα κλειστά επαγγέλματα (διαβάστε εδώ αναλυτικά), προσπαθώντας ν' ανατρέψει νόμους, αφήνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις να "αλωνίζουν" και να κανονίζουν τιμές και μη βεβαιώνοντας τα ήδη αποφασισμένα (και τεκμηριωμένα) πρόστιμα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση "κλείνει το μάτι" στους μεγαλοβιομήχανους / μεγαλοεπιχειρηματίες (ακόμα και στο δίδυμο Βγενόπουλου-Βασιλάκη στο θέμα της Ολυμπιακής για το οποίο έχουμε γράψει εδώ), αφήνοντας τους να κάνουν ό,τι θέλουν, εις βάρος της κοινωνίας και των πολιτών. Τα όσα καταμαρτυρόνται στην ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, απλώς επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζουμε εδώ και καιρό.

Είδηση 2η μετά σχολίου: Αυστηρές προειδοποιήσεις ότι «με τους όρους που μας έχουν επιβάλλει μας οδηγούν κατευθείαν στην ύφεση» απηύθυνε η κυρία Βάσω Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους της τρόικας στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μαζί τους. «Τους είπαμε πως πέραν των δικών μας αδυναμιών, υπάρχουν προβλήματα και στο ίδιο το πρόγραμμα», ανέφερε μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της Επιτροπής Β.Παπανδρέου. «Πάμε σε μεγάλη ύφεση. Βεβαίως πρέπει να γίνουν αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια και αποκρατικοποιήσεις, αλλά όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε η κυρία Παπανδρέου. «Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για νούμερα. Εκείνοι είπαν πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πως βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν», συμπλήρωσε. Την ίδια στάση κράτησαν σε γενικές γραμμές και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Οι Έλληνες βουλευτές έθεσαν στους εκπροσώπους της τρόικας, το προβληματικό της απόδοσης του υφιστάμενου Μνημονίου, επισημαίνοντας την ανάγκη τροποποίησής του, καθώς «η ύφεση οδηγεί σε μείωση των εσόδων και από την επιβάρυνση της κοινωνίας υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων». Στο τραπέζι επίσης, τέθηκε το αίτημα μιας πιο ήπιας διαδικασίας αποπληρωμής του χρέους, προκειμένου να διοχετευτούν πόροι για την ανάπτυξη, καθώς και το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που πρέπει να επιδειχθεί.

Με λίγα λόγια ειπώθηκαν πράγματα αυτονόητα - αλλά και που ειπώθηκαν τι έγινε; Κούρεμα ομολόγων ακούγεται και κούρεμα δε γίνεται, νέα Μνημόνια έρχονται και η τρόικα ζητάει οργανισμούς στο εξωτερικό ν' αναλάβουν τις αποκρατικοποιήσεις και αντιδρούν στην χρηματοδότηση του ασφαλιστικού...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τουρκικές εταιρείες (μεταξύ των οποίων και η Ziraat Bank), κυνηγούν όλες τις επιχειρήσεις που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει όσο-όσο η Αγροτική Τράπεζα. Μεταξύ αυτών είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ουσιαστικά μονοπώλιο), η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ομοίως), η ΣΕΚΑΠ (κερδοφόρα και με πατέντες στην κατοχή της) και η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη Α.Ε. (για το σκάνδαλο που έγινε σ' αυτήν έχουμε γράψει εδώ). Την ίδια ώρα που η Γαλλική κυβέρνηση βάζει μπλόκα στις πωλήσεις επιχειρήσεων για "εθνικούς λόγους", μια κατ' ουσίαν κρατική τράπεζα, ετοιμάζεται να πουλήσει κοψοχρονιά κερδοφόρες επιχειρήσεις... Αλλά θα μου πείτε εδώ τόσα και τόσα γίνονται, σ' αυτό κολλήσαμε;

Πηγές ειδήσεων: "Παρόν", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: