Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Νέο Μνημόνιο ή συμπλήρωση του υπάρχοντος με απολύσεις στο Δημόσιο; / Καταγγελία για Σπατάλες στο Υπουργείο Παιδείας

Είδηση: Νέο δάνειο, νέοι όροι και ενδεχομένως νέο Μνημόνιο φαίνεται να είναι η τριπλή λύση την οποία συζητεί η κυβέρνηση με τους δανειστές της, ενώ συνεχίζεται το «παιχνίδι» της υποβάθμισης από διεθνείς οίκους. Την πορεία που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και, κυρίως, της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνει κορυφαίος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμπλήρωσης του Μνημονίου του Μαΐου του 2010 ή ακόμα και ενός νέου Μνημονίου!

Τα έως τώρα στοιχεία οδηγούν σε μια διαπίστωση: το ισχύον Μνημόνιο εμφανίζει αδυναμίες και δεν προχωρά κατά τις επιθυμίες κυρίως των δανειστών, που θα ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση εσόδων (φόροι), δραστικό περιορισμό των δαπανών και κυρίως την ουσιαστική μείωση του ελλείμματος.

Το μυστικό ταξίδι του Λουξεμβούργου ήταν η συνέχεια του θρίλερ που διαδραματίζεται επί μακρόν στο παρασκήνιο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να αναθεωρούν τα σχέδιά τους και να προχωρούν σε ακόμα πιο ριζικές λύσεις, καθώς το νέο δάνειο, που εκτιμάται ότι θα φθάνει στα 50-60 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της επόμενης διετίας 2012 -2013 (τα 27 δισ. αφορούν τον πρώτο χρόνο), θα συνοδευτεί από:

* Νέους όρους, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Οι νέοι όροι δεν είναι παρά νέα μέτρα, τα οποία διερευνάται να είναι πιο σκληρά σε σχέση με όσα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει από νέες μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης επιδομάτων μέχρι και απολύσεις. Δεν απουσιάζουν και παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ως γνωστόν η τρόικα έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί υπέρ της μείωσης των αποδοχών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Το στίγμα των δυσκολιών που έρχονται έδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα περνάει, πέρασε και θα περάσει δύσκολα χρόνια. Αλλά προοπτική υπάρχει».

Εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, για την οποία η τρόικα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο. Το ξεκαθάρισε άλλωστε από τον περασμένο Φεβρουάριο (η θορυβώδης συνέντευξή της) και σε αυτό φαίνεται να εμμένουν. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για διεθνή οργανισμό που θα αναλάβει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, επιχειρήσεων και ακινήτων, με τους δανειστές να καθορίζουν τους όρους ή ακόμα και το προς εκποίηση πακέτο.

Το αν το νέο δάνειο και οι νέοι όροι θα οδηγήσουν σε νέο Μνημόνιο ή απλώς θα συμπληρωθεί το υπάρχον, είναι ένα ερώτημα. Κι αυτό διότι η συμπλήρωση του υπάρχοντος Μνημονίου μπορεί να γίνει χωρίς να περάσει από τη Βουλή, ένεκα της υπερεξουσίας που έχει ο υπουργός Οικονομικών. Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν πως αυτό δεν είναι πολιτικά ορθό και διευκρινίζουν πως ένα νέο Μνημόνιο πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Διερευνητικές συζητήσεις θα γίνουν με τους επικεφαλής που φθάνουν σήμερα στην Αθήνα και οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν την Τετάρτη το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στέφθηκαν από ακόμα μια υποβάθμιση σε Β από ΒΒ - του διεθνούς οίκου Standard & Poor's, που επικαλέστηκε την αύξηση του ρίσκου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και δείχνοντας «κούρεμα» 50% ή και περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα. Εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με χθεσινή ανακοίνωση τονίζει ότι «η εγκυρότητά τους (των οίκων αξιολόγησης) τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά», για να συμπληρώσει ότι έρχεται σε μια περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της χώρας. Υπάρχει, πάντως, η μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου...

Σχόλιο: Τα δυσμενή σενάρια των προηγούμενων ημερών (διαβάστε εδώ κι εδώ) μάλλον επιβεβαιώνονται προς το δυσμενέστερο. Βέβαια το τι θα γίνει θ' ανακοινωθεί σύντομα - οπότε "Κυριακή κοντή γιορτή" για όλους μας. Το δυστυχές γεγονός πάντως είναι το εξής: Η κυβέρνηση δεν είναι διαθετιμένη να προβάλλει αντιδράσεις σε τίποτα, ούτε φαίνεται έτοιμη να προστατέψει το οτιδήποτε. Στο βωμό της ανάγκης ετοιμάζεται να θυσιάσει τα πάντα ή μάλλον να τοποθετήσει στον βωμό του Μνημονίου, ολόκληρη την χώρα σαν άλλη Ιφιγένεια. Μόνο που στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει "από μηχανής Θεός" για να δώσει τη λύση - και ούτε καν να μας μεταφέρει σε μια μακρινή χώρα (όπως λέει ο μύθος για την Ιφιγένεια) για να ζήσουμε εμείς καλά, και η "εκστρατεία" του Παπανδρέου για τη "σωτηρία" της χώρας να πετύχει.

Τέλος για τα όσα διαρρέονται (απολύσεις στο Δημόσιο, εκποιήσεις αρχαιολογικών χώρων, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων - στα επίπεδα της Βουλγαρίας, θυμήθείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση) είναι "στρατηγικές ανακοινώσεις": Θ' ακουστούν τρομερά πράγματα, και στο τέλος τα όσα εφαρμοστούν θα γίνουν αποδεκτά με ανακούφιση. Παλιό το κόλπο και αρκετά επιτυχημένο.

Είδηση 2η: Επιστολή καταγγελίας για σπατάλες απέστειλε στην Κομισιόν η ΟΛΜΕ, τονίζοντας την κακοδιαχείριση που έχει υπάρξει στις δράσεις του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρετε σε:

* Προκήρυξη για αποτύπωση και αξιολόγηση των δημοσίων ΙΕΚ της χώρας, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ (ημερομηνία 21/4/2011, αρ. πρωτοκόλλου 5427).

* Προκήρυξη για αξιολόγηση και αποτύπωση επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ), είτε αυτές υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας είτε σε άλλο υπουργείο, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ (ημερομηνία 21/4/2011, αρ. πρωτοκόλλου 5426).

Και οι δύο προκηρύξεις απευθύνονται στο ΕΑΙΤΥ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή, το ΕΑΙΤΥ μετονομάζεται σε ΙΤΥΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Υπολογιστών και Εκδόσεων).

Ακόμη, έρχονται τώρα στη δημοσιότητα στοιχεία για δράσεις που αφορούν το κομμάτι της δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης (καταγραφή σχολείων και μαθητών), για την οποία το ΕΣΠΑ διέθεσε 343.150 ευρώ.

Πρόκειται για παλαιότερη προκήρυξη, με ημερομηνία 8/11/2010 και αρ. πρωτοκόλλου 21975, και έχει δημοσιευθεί στην «Ε» στις 9 Δεκεμβρίου 2010.

Να σημειωθεί ότι, για την αποτύπωση της κατάστασης στην τεχνική εκπαίδευση, υπάρχει ήδη έτοιμο υλικό. Είναι η λεγόμενη «ηλεκτρονική εσχάρα αποτύπωσης» των σχολείων που είχε φτιάξει το ΚΕΕ πριν από μερικά χρόνια, υπό την προεδρία μάλιστα του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου, Β. Κουλαϊδή.

Το νέο στοιχείο που έρχεται στο φως, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, είναι οι επιμέρους δράσεις της συγκεκριμένης προκήρυξης. Ετσι, από τα 343.150 ευρώ:

* Τα 218.000 ευρώ προορίζονταν για αμοιβές προσωπικού, άμεσου και έμμεσου.

* Τα 59.000 ευρώ, για πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η ημερίδα έγινε μέσα σε αίθουσα του υπουργείου Παιδείας στις 8 Δεκεμβρίου του 2010, με απουσία μάλιστα της ΟΛΜΕ, η οποία -όπως κατήγγειλε τότε- δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει, παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει για το θέμα αυτό τεκμηριωμένες προτάσεις.

Στη διάρκεια της ημερίδας, που έγινε παρουσία διευθυντών τεχνικών λυκείων και υπηρεσιακών παραγόντων της εκπαίδευσης, η Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε τη δημιουργία Τεχνολογικού Λυκείου, το οποίο θα ενσωματώσει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ.

* Τα 66.000 ευρώ για επισκέψεις σε επαγγελματικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ 14.000 από τις 66.000 ευρώ δαπανήθηκαν για εξοπλισμό.

Σχόλιο: Ένα ακόμα αποδεικτικό σπατάλης του Δημοσίου χρήματος (η κυρία Διαμαντοπούλου εξάλλου είναι γνωστή για την αγάπη της σε καινούργια έπιπλα, διακοσμήσεις και διαμονή σε ακριβά ξενοδοχεία σε καιρούς λιτότητας όπως φαίνεται εδώ) σε δράσεις που το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν ως "ατυχείς": Προσλήψεις υμετέρων, προμήθειες και έργα που θα μπορούσαν ν' αντικατασταθούν με άλλα πιο χρήσιμα (π.χ. εκπαίδευση ελληνοπαίδων, έκδοση πομάκικης γραμματικής, ενίσχυση βιβλιοθηκών κ.ο.κ.) - αντί να ανακυκλώνουμε παλιότερα για να συνεχίσουμε να έχουν τα "δικά μας παιδιά" δουλειά, άκοπα και εύκολα...Αλλά τι περιμένουμε από μια κυβέρνηση που ακόμα και το γραφείο του Πρωθυπουργού ενέχεται σε σπατάλες (δείτε σχετικά εδώ);

Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: