Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τα νέα κριτήρια για τους διευθυντές των σχολείων / Υπουργική παρέμβαση υπέρ εφοπλιστή φορτώνει με χρέη το ΝΑΤ / Αποχαιρετισμός στον Θανάση Βέγγο

Το θέμα το οποίο έχει προκύψει με τα υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Louis Hellenic Cruises και τις ασφαλιστικές εισφορές που διεκδικεί από την κυπριακή εταιρεία το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ρυθμίζει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η τροπολογία επιχειρεί να αποκαταστήσει δυσλειτουργίες που προκάλεσε ο παλαιότερος νόμος για τη κρουαζιέρα από το 2005 που ως στόχο είχε να υπάρξουν περισσότερα πλοία με ελληνική σημαία και να βρουν δουλειά σε αυτά περισσότεροι Έλληνες ναυτικοί. Ο νόμος οδήγησε σε δικαστικές διενέξεις του ΝΑΤ με την εταιρεία Louis για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες εκκρεμούν ακόμα έως σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που διεκδικεί το ΝΑΤ από την εταιρεία Louis Hellenic Cruises που ανέρχεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, παγώνει έως ότου υπάρξει τελεσίδικη απόφαση από το δικαστήριο το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στις 15 Μαΐου.

Επίσης παγώνουν οποιεσδήποτε ποινικές διώξεις εναντίον εκπροσώπων της εταιρείας καθώς και το θέμα της ελευθεροπλοΐας του πλοίου Cristal. Όπως αναφέρεται, ο πλοιοκτήτης πλέον απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές τις δικές του και των ναυτικών υπέρ ΝΑΤ, ούτε παρακρατεί αυτές που αναλογούσαν στους ναυτικούς. Αυτές οι εισφορές πλέον καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ.

Ωστόσο ο πλοιοκτήτης είναι υποχρεωμένος τώρα να καταβάλλει τις τακτικές ασφαλιστικές εισφορές τις δικές του και των ναυτικών που είναι εκτός του ΝΑΤ, το Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών, τον Ειδικό Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών, το Κεφάλαιο Ναυτικής Εργασίας και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σχόλιο: Πριν λίγες μέρες αναφερθήκαμε στο θέμα, τονίζοντας ότι η όποια λύση δεν μπορούσε να είναι εις βάρος των ταμείων. Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, το υπουργείο κατέθεσε μια τροπολογία η οποία ενσωματώθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο (κατά την πάγια τακτική που υποτίθεται ότι θα καταργούσε η παρούσα κυβέρνηση) και οδηγεί σ' ένα άνευ πρόσφατου προηγουμένου "φέσι" το πλέον πολύπαθο ασφαλιστικό ταμείο. Η μεταβίβαση της υποχρέωσης καταβολής εισφορών από τον πλοικτήτη στον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα (δηλ. το ΝΑΤ), ο οποίος είναι φορτωμένος με χρέη και υποχρεώσεις από παρελθούσες αμαρτίες, δείχνει ότι παρά τις όποιες εξαγγελίες, το κράτος δεν είναι διαθετιμένο να πληρώσουν το λογαριασμό οι πραγματικοί υπόχρεοι, αλλά μεταβιβάζει το βάρος με χαρακτηριστική ευκολία στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Όταν ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, αύριο-μεθαύριο νέες μειώσεις στις συντάξεις ή "εξαφάνιση" των υγειονομικών παροχών για τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ λόγω έλλειψης χρημάτων, δεν θα πρέπει να υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις; Και τελικά, μήπως στο τέλος καταλήξουμε να διευρύνουμε το μέτρο σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με πρόσχημα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και να γίνουμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το κράτος καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές αντί για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων; Και κάτι τελευταίο: Τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που παρακρατούσε τόσα χρόνια ο κύριος Λούης, θα τις αποδώσει στο ΝΑΤ ή θα τις πληρώσουμε όλοι μας (από τον κρατικό κορβανά), αφήνοντας τον εν λόγω επιχειρηματία να πιεί ένα ποτήρι σαμπάνια εις υγείαν του κορόιδου;
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πριν λίγες μέρες χάσαμε (όλοι μας, γιατί ήταν πραγματικά "ο δικός μας άνθρωπος") τον Θανάση Βέγγο. Στα όσα γράφτηκαν γι' αυτόν, θ' απομονώσουμε μόνο τα όσα είπε γι' αυτόν, ένας άλλος μεγάλος του ελληνικού σινεμά, ο Κώστας Βουτσάς - νομίζουμε λέει πολλά σε πολύ λίγο χώρο: "Συναντηθήκαμε σε μία μόνο ταινία, τους «Αστροναύτες για δέσιμο» το '62. Εγώ έκανα τον αστροναύτη και ο Θανάσης τον επιστήμονα που θα με έστελνε στο Διάστημα. Καταλαβαίνετε το γέλιο! Τον ήξερα όμως νωρίτερα. Ο Θανάσης δεν είχε εχθρούς. Είχε μόνο φίλους. Είναι άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Εκείνο που είχε σημασία στον Βέγγο είναι η καθαρότητα της ψυχής του. Πήγαινε πάντα νωρίτερα και ξεσκόνιζε όλο το θέατρο, πρώτα τη σκηνή και μετά τα καμαρίνια. Υπήρξε μεγάλος ηθοποιός. Ισως ο μεγαλύτερος από όλους μας, δικαιώνοντας αυτό που είπε ο Βάιντα: «Τα τέρατα της υποκριτικής τα βρίσκεις μόνο στους κωμικούς». Είχε μεγάλη γκάμα ερμηνείας, έχοντας παίξει και σπουδαίες δραματικές σκηνές με τον Κούνδουρο, τον Κατσουρίδη, τον Βούλγαρη. Στη δική μας δουλειά λέμε «ουδείς αναντικατάστατος». Ε, ο Βέγγος είναι αναντικατάστατος."



Πηγές ειδήσεων: "Έθνος" / Σε συνέχεια των πρόσφατων δημοσιεύσεων μας για τις αλλαγές στην παιδεία (βρείτε εδώ τα σχετικά άρθρα), μπορείτε να διαβάσετε εδώ τα κριτήρια για τους διευθυντές σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Το θέμα είναι σημαντικό και παρουσιάζει ενδιαφέρον και πρέπει να μας απασχολεί όλους αφού η καλή λειτουργία των σχολείων επηρεάζει άμεσα τα παιδιά όλων μας. Το σύντομο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε ότι η όλη διαδικασία γίνεται πιο γραφειοκρατική, και παρά την την αύξηση των μορίων για την παιδαγωγική συγκρότηση, εισάγεται και εδώ το πλέον αδιαφανές μέτρο κρίσης, δηλαδή η συνέντευξη...Μια τρύπα στο νερό κοινώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: