Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας και κύησης-λοχείας / Τα φακελάκια καλά κρατούν.../Oικογενειακή βόλτα στις ΗΠΑ για τον Παπακωνσταντίνου

Είδηση: Μια απάντηση που προκαλεί τρόμο έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σχετικά με το επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τη δέσμευση στα πλαίσια του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.

Ο Όλι Ρεν, απάντησε γραπτώς, σημειώνοντας ότι τα επιδόματα ανεργίας και άλλα επιδόματα θα δίνονται αφού προηγηθεί έλεγχος περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του δικαιούχου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αμφισβητείται το δικαίωμα των ανέργων να λαμβάνουν επίδομα, το οποίο όπως προβλέπει το μνημόνιο θα δίνεται σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, ενώ θα αποκλείονται άλλοι που μπορεί όμως να είναι επίσης φτωχοί.

Σύμφωνα με την απάντηση του Όλι Ρεν "με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει θα υπάρξει καλύτερη στόχευση αλλά και δικαιότερη επίδραση του συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων". Ο επίτροπος υποστηρίζει ότι μέσω του ελέγχου των εισοδημάτων (και άρα του αποκλεισμού δικαιούχων), θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων για επενδύσεις σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τη λήψη μέτρων για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με ότι ισχύει μέχρι σήμερα, το επίδομα ανεργίας είναι 454,25 ευρώ και χορηγείται για διάστημα από έξι έως δώδεκα μήνες αναλόγως με τις ημέρες εργασίας που είχε τα προηγούμενα χρόνια ο άνεργος.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησης Ρεν, το αρμόδιο υπουργείο προανήγγειλε "αλλαγές" φέρνοντας ως παράδειγμα το "πως ένας εργαζόμενος με 15ετή συνεχόμενη εργασία που μένει άνεργος, έχει τις ίδιες παροχές με έναν εποχικά εργαζόμενο με 5ετή προϋπηρεσία". Από τον εξορθολογισμό των επιδομάτων του ΟΑΕΔ, προσδοκάται να προκύψουν οφέλη σε εκείνες τις ομάδες εργαζομένων οι οποίοι ενώ συμβάλλουν περισσότερο σε σχέση με άλλες ομάδες εργαζομένων, δεν δικαιούνται αντίστοιχες παροχές.

Πάντως την ίδια στιγμή, μετά από καταγγελίες στο Συνήγορο του Πολίτη πολλών ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, στις οποίες το ίδρυμα απέρριψε αίτημά τους για χορήγηση επιδομάτων μητρότητας είτε λόγω πρόωρου τοκετού είτε λόγω θανάτου του νεογνού, μια νέα εγκύκλιος επιτρέπει σε όλες τις ασφαλισμένες που γέννησαν την καταβολή του επιδόματος. Μελετώντας τις καταγγελίες των ασφαλισμένων γυναικών, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι μέχρι και το έτος 2005 το ΙΚΑ, υιοθετώντας μία εσφαλμένη ερμηνεία των σχετικών κοινωνικοασφαλιστικών διατάξεων, δεν χορηγούσε το επίδομα λοχείας στις περιπτώσεις πρόωρου τοκετού και θανάτου του νεογνού. Ένα χρόνο αργότερα, το 2006, εξέδωσε εγκύκλιο που έκρινε ομόφωνα ότι η εργαζόμενη δικαιούται να λάβει το επίδομα λοχείας ακόμα και στην περίπτωση που το έμβρυο γεννηθεί νεκρό ή πεθάνει κατά τη διάρκεια της άδειας. Ωστόσο, μέσα στην εγκύκλιος αυτή υπήρχε μια πρόσθετη "κρυφή" προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία τη λήψη του επιδόματος λοχείας, δικαιούται μόνο όσες ασφαλισμένες γεννήσουν μετά την 28η εβδομάδα κύησης. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε και κέρδισε από το ΙΚΑ, να τροποποιήσει την εγκύκλιο του 2006, και με την νέα εγκύκλιο που πλέον εξέδωσε, διευκρινίζει ότι η καταβολή των επιδομάτων κυοφορίας-λοχείας θα στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη του πραγματικού γεγονότος του τοκετού και δεν εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια της εγκυμοσύνης, ούτε από τη γέννηση ζωντανού ή μη εμβρύου ή την επιβίωση του νεογνού μετά τη γέννησή του.

Σχόλιο: Αναμενόμενη εξέλιξη σε μια χώρα που η αύξηση της ανεργίας είναι τρομακτική (δείτε εδώ τα στοιχεία - χωρίς να λάβουμε υπόψιν την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και που ο αριθμός των πραγματικών ανέργων αναμένεται ν' αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες (αν και λόγω τουρισμού οι δείκτες πιθανότατα θα μειωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες): Τόσο το κράτος όσο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν θα μπορούν να καλύψουν το μεγάλο χρηματικό ποσό που θα χρειάζεται να δίνεται κάθε μήνα (με τα τελευταία να βρίσκονται κατά τα στοιχεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης όπως φαίνεται εδώ). Ανεξάρτητα με τα όσα λέει ο Όλι Ρεν, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ανεργίας: τα κράτη αναγνωρίζουν ότι το γεγονός ότι κάποιος έχει ένα σπίτι ή κάποιες μικρές καταθέσεις δεν σημαίνει ότι μπορεί να στηριχθεί σ' αυτά για να καλύψει υποχρεώσεις και ν' ανταπεξέλθει στα έξοδα διαβίωσης. Να πούμε επίσης ότι στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ισχυρά δίκτυα υποστήριξης για επιστροφή στην εργασία (ενώ σε ορισμένες χώρες με εξίσου μεγάλο εξωτερικό χρέος όπως η Μ.Βρετανία καλύπτονται ως και οι τόκοι των στεγαστικών δανείων), ο αντίστοιχος ΟΑΕΔ έχει ουσιαστικό ρόλο στην εύρεση εργασίας και το ύψος του επιδόματος καλύπτει το πραγματικό κόστος ζωής (πράγμα που δε συμβαίνει στην χώρα μας) - ακόμα και σε καιρούς ύφεσης. Εμείς αντ' αυτού ανατρέπουμε τις εργασιακές σχέσεις (όπως φαίνεται σ' αυτή την ανάρτηση), ετοιμάζουμε νέα ασφαλιστικά προς το χειρότερο ανά εξάμηνο (δείτε εδώ), υποκείπτοντας συνεχώς στις απαιτήσεις της τρόικας, βαθαίνοντας το κοινωνικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί πλέον και στην χώρα μας (διαβάστε ένα εξαιρετικό σχετικό άρθρο εδώ). Και βέβαια ας μην γελοιόμαστε: με τις αλλαγές που προωθούνται, απλώς κάποιοι που έχουν πολλά εργασιακά χρόνια θα παίρνουν το υπάρχον επίδομα, ενώ κάποιοι με λιγότερα χρόνια, μικρότερο. Αυξήσεις δεν θα υπάρχουν ή αν υπάρξουν θα είναι στα όρια του πληθωρισμού.

Από την άλλη η θετική εισήγηση για τα επιδόματα λοχείας αποτελεί μια προσωρινή νίκη-δικαίωση για τις μητέρες που είχαν την ατυχία να χάσουν τα παιδιά τους κατά την κύηση ή πραγματοποιήθηκε πρόωρος τοκετός. Το κράτος (παρακάπτοντας το γεγονός ότι κύηση υπήρχε και ο τοκετός συνεπάγεται ενός σημαντικού ποσού) άφηνε τους γονείς να σηκώσουν πλήρως πέραν του συναισθηματικού και το οικονομικό κόστος. Καιρός ν' αλλάξει - μέχρι ν' αλλάξει ο νόμος που θα περιορίζει το αποδιδόμενο ποσό (ή θα βάλει κι εκεί "κριτήρια").

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Από 150 - 15.000 ευρώ «κοστίζει» μια επέμβαση/εγχείρηση σε δημόσιο νοσοκομείο στον «τιμοκατάλογο της διαφθοράς» και το φακελάκι ενός γιατρού ξεκινά από 50 ευρώ και φθάνει τα 1.500 ευρώ. Από 300 - 15.000 «τιμώνται» το κλείσιμο και ο έλεγχος βιβλίων στην Εφορία και από 100 - 3.500 ευρώ η ρύθμιση χρεών. Μια οικοδομική άδεια ανέρχεται στον «τιμοκατάλογο διαφθοράς» των πολεοδομιών από 200 - 9.000 ευρώ και η επίσπευση των διαδικασιών από 250 έως 15.000 ευρώ. Τέλος, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας το «φακελάκι» για επέμβαση/εγχείρηση κοστολογείται από 250 μέχρι 15.000 ευρώ και για επίσκεψη/εξέταση από 500 έως 6.000 ευρώ- Αυτό βέβαια δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η διαφθορά στην χώρα μας, αφού στα ιδιωτικά θεραπευτήρια πληρώνει κανείς έτσι κι αλλιώς...

Η φετινή έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς δείχνει για πρώτη φορά αξιοσημείωτη μεταβολή στην έκταση της διαφθοράς, με τα ποσοστά των αναφερόμενων περιστατικών διαφθοράς να έχουν μειωθεί σε 10,4% (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ) το 2010, έναντι 13,4% το 2009 και το εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς να εκτιμάται σε 632 εκατ. ευρώ το 2010, έναντι 787 εκατ. ευρώ το 2009. Όπως είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κώστας Μπακούρης, «η ευρύτερη οικονομική κρίση αναπόφευκτα κτυπά και το μέτωπο της μικρο-διαφθοράς. Τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι επηρεάζουν και το φακελάκι!»

Η έρευνα που γίνεται ανελλιπώς από το 2007 και αναδεικνύει το μέγεθος της μικρο-διαφθοράς στη χώρα για πρώτη φορά φέτος δείχνει μειωμένη την ανοχή του κόσμου στη διαφθορά. Το 83% διαφωνεί με την άποψη ότι «αν είναι να κάνουμε τη δουλειά μας, τότε δεν πειράζουμε να δώσουμε και κανένα φακελάκι», έναντι 77% πέρυσι, που θεωρούσε ότι ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα. Αντιστοίχως, αυξήθηκε κατά 2% το ποσοστό των ανθρώπων που διαφωνούν με την άποψη ότι «δεν χρειάζεται να υπακούμε στους νόμους, όταν δεν μας βλέπει κανένας» (88% φέτος έναντι 86% το 2008) - βέβαια παρότι λένε ότι λένε, οι ίδιοι στη συνέχεια "λαδώνουν" για να κάνουν τη δουλειά τους, αντί να κάνουν καταγγελία...

Επίσης, για πρώτη φορά το 96% διαφωνεί με την άποψη «εάν δεν βλάπτονται τα προσωπικά μου συμφέροντα, δεν θα με ενοχλούσαν οι μίζες ή τα φακελάκια, ακόμα κι αν γίνονταν μπροστά στα μάτια μου», έναντι 86% πριν από δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, το 49% πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί/πρέπει να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά και το 92% υποστηρίζει ότι υπάρχει πολλή διαφθορά στην ελληνική κοινωνία.

Ο δημόσιος τομέας αναδεικνύεται και πάλι σε «πρωταθλητή» της διαφθοράς, με 7,2% των νοικοκυριών να καταγράφει περιστατικό στο δημόσιο τομέα και το 4% στον ιδιωτικό τομέα. Τα αντίστοιχα ποσοστά πέρυσι ήταν 9,3% για το δημόσιο τομέα και 5,3% για τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς την κατάταξη των πλέον διεφθαρμένων υπηρεσιών, τα πρωτεία συνεχίζουν να κρατούν τα νοσοκομεία και ακολουθούν οι Εφορίες και οι Πολεοδομίες. Το 2010 οι Εφορίες ξεπέρασαν τις Πολεοδομίες σε διαφθορά, αφού αυξήθηκαν οι περαιώσεις, οι ρυθμίσεις οφειλών και προστίμων και ταυτόχρονα μειώθηκαν οι οικοδομικές άδεις και σε κυρίαρχη υπόθεση διαπραγμάτευσης αναδείχθηκαν οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων.

Στον ιδιωτικό τομέα πρωτοστατούν και πάλι οι υπηρεσίες υγείας και οι δικηγόροι, ενώ σημαντική μείωση περιστατικών διαφθοράς εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα -και πάλι λόγω των οικονομικών εξελίξεων.

Και κάτι τελευταίο... Σε καιρούς χαλεπούς, ο κύριος Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε στις ΗΠΑ οικογενειακώς μαζί με τους συμβούλους του και τον γιό του - όχι με αεροπλάνο της γραμμής αλλά με το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος - Ντροπή και αίσχος όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος: "H δαπάνη αυτής της πτήσης, δεδομένου ότι το ωριαίο πτητικό κόστος αυτού του τύπου αεροσκάφους, βάσει των επίσημων στοιχείων του Πενταγώνου ανέρχεται στα 6.000 ευρώ, θα ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέλη προσγείωσης και στάθμευσης, αλλά ούτε και τα οδοιπορικά όπως επίσης και τα έξοδα διανυκτερεύσεων των μελών του πληρώματος.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών στο ταξίδι με το κυβερνητικό αεροσκάφος για συνομιλίες με τους επιτελείς του ΔΝΤ εκτός των συνεργατών συνοδευόταν και από τον μεγαλύτερό του γιο. Την ίδια στιγμή το μέσο κόστος της θέσης «Business» στις πτήσεις Αθήνα-Ουάσινγκτον τιμολογείται στα 2.200 ευρώ, ενώ η οικονομική θέση κοστίζει 1.200 ευρώ."
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "News 24"

Δεν υπάρχουν σχόλια: