Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Στα επίπεδα του २००३ οι μισθοί σύμφωνα με την ΤτΕ (και έπονται χειρότερα) / Η Ιρλανδία επαναδιαπραγματεύεται το Μνημόνιο / Επέτειος 21ης Απριλίου


Στα επίπεδα του 2003 «υποτιμήθηκαν» οι μισθοί ελέω κρίσης και πλέον το φάσμα της φτώχειας απειλεί όλο και περισσότερους Ελληνες.

Είναι δε πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα το γεγονός ότι ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται από τους ηλικιωμένους στα νεότερα ζευγάρια και στους εργαζομένους.Πέρυσι η μείωση των αποδοχών σε πραγματικές τιμές (μαζί με τον πληθωρισμό) έφτασε το 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 11,3% για τους συνταξιούχους και ξεπέρασε ακόμη και το 14% στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, αφενός γιατί οι μέσες αμοιβές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5% με 5,7% και αφετέρου επειδή αναμένεται έξαρση της ανεργίας.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 υπολογίζεται στο 15% με 16,5% και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πιθανολογείται ότι θα αγγίξει το 18%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 1.000.000 ανέργους. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία παρουσίασε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Πιο αναλυτικά, για το «κούρεμα» των αποδοχών το 2010, που γύρισε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πολλά χρόνια πίσω, σημειώνεται πως οι σε πραγματικούς όρους αμοιβές μειώθηκαν κατά 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους και 9,5% για τους απασχολούμενους στις ΔΕΚΟ.

Στον ιδιωτικό τομέα, και με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμάται ότι το 40% με 50% των μισθωτών αντιμετώπισαν περικοπές αποδοχών της τάξης του 10%. Οι απώλειες εισοδήματος, αφού υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, ξεπερνά το 14%.

«Ετσι υπολογίζεται ότι η αγοραστική δύναμη των αποδοχών υποχώρησε για τους δημοσίους υπαλλήλους σε επίπεδο χαμηλότερο του 2003, ενώ στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά μέσο όρο σε επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με το 2006», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι αμοιβές αναμένεται να γυρίσουν κι άλλα χρόνια πίσω, μια και η ΤτΕ προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι αποδοχές θα μειωθούν εκ νέου κατά 5% με 5,7% σε μέσα επίπεδα.

Και βέβαια στην Εκθεση δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, που προαναγγέλθηκαν μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (όπως αυτό παρουσιάζεται εδώ).

Τέλος, να σημειωθεί ότι στον τραπεζικό τομέα οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν πέρυσι κατά 4,6%, ενώ για φέτος οι εκπρόσωποι των τραπεζών έχουν ζητήσει «κούρεμα» της τάξης του 10%.

Εκτόξευση της ανεργίας ακόμη και στο 18% εντός του έτους βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή της, ο αριθμός των ανέργων θα φθάσει το 1.000.000 άτομα. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσοστό ανεργίας φέτος θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο άνω του 15%. Εφόσον, όμως, οι ρυθμοί μεταβολής του εργατικού δυναμικού και της απασχόλησης συνεχιστούν όπως στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, τότε το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 16,5% κατά μέσο όρο και στο τελευταίο τρίμηνο στο 18%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το ποσοστό υποαπασχόλησης (άτομα που δεν αναζητούν εργασία επειδή πιστεύουν πως δεν θα βρουν κι αυτά που εργάζονται με μερική απασχόληση γιατί δεν βρίσκουν πλήρη) έφθασε το 19% από 14,9% έναν χρόνο πριν.

Ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται πλέον από την ομάδα των ηλικιωμένων ατόμων στα νεότερα ζευγάρια με παιδιά αλλά και στους νέους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 3.000.000 άτομα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν έκτακτη δαπάνη ύψους 500 ευρώ.

Στην έκθεση της ΤτΕ γνωστοποιούνται στοιχεία από ευρωπαϊκή έρευνα (EU SLIC 2009) τα οποία δείχνουν πως η παιδική φτώχεια αυξήθηκε δραματικά την τελευταία πενταετία. Ειδικότερα, το 2009 το 23,4% των παιδιών έως 15 ετών διαβιούσαν σε φτωχά νοικοκυριά έναντι 19,3% το 2005. Επίσης ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους έφθασε στο 13,8% και ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ε.Ε. των 27, πίσω μόνο από τη Ρουμανία (17,9%). Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος φτώχειας των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Οδηγούνται με γοργά βήματα στη φτώχεια μετά τη μείωση των πραγματικών αποδοχών το 2010, τις νέες περικοπές του 2011, αλλά και τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται νέοι με αποδοχές χαμηλότερες από τις κατώτατες σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010.

Ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.147.000 άτομα. Το 60,3% του φτωχού πληθυσμού και το 21,4% του μη φτωχού έχουν οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους 500 ευρώ.

Σχόλιο: Η πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ δείχνει ότι η χώρα μας περνάει μια συνεχιζόμενη Μεγάλη Εβδομάδα - βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι το "καμπανάκι" που χτυπάει έρχεται καθυστερημένο αφού οι κοινωνικές παρενέργειες της κρίσης είναι ήδη πραγματικότητα (όπως φαίνεται εδώ), ενώ η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας (που επιτείνετε από διάφορες αλλαγές όπως αυτή στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι") θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα (σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Η μείωση των μισθών που σημειώνεται στην έκθεση παραβλέπει παράλληλα την μείωση των επιδομάτων (όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο), πράγμα που κάνει ακόμα πιο οδυνηρή την εικόνα. Αν παράλληλα, λάβει κανείς υπόψιν του και την αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, την άνοδο των τιμολογίων στην ενέργεια, τις αυξήσεις της βενζίνης (για τα παιχνίδια με την τιμή της οποίας έχουμε αναφερθεί εδώ), κατανοεί κανείς πως στην πραγματικότητα η "επιστροφή στο 2003" που σημειώνεται στο κείμενο είναι μάλλον ευφημισμός, αφού στην πραγματικότητα είμαστε ακόμα πιο πίσω (και όχι μόνο από πλευράς εργασιακών δικαιωμάτων). Έτσι η περίφημη "ευρωπαϊκή σύγκλιση" που ήταν ο στόχος μας από την Συνθήκη του Μάαστριχτ και πέρα (αλήθεια ποιος την θυμάται; ), έγινε μόνο από πλευράς τιμών και όχι μισθών. Και έπονται δυστυχώς χειρότερα (με κατακόρυφη άνοδο των νοικοκυριών που βρίσκονται στο "κόκκινο").

Το ωραίο της υπόθεσης πάντως ξέρετε ποιο είναι; H ΤτΕ προτείνει καινούργιες περικοπές, καινούργιες αυξήσεις και καινούργια μέτρα, αντί για ελάφρυνση της κατάστασης. "Μ' άλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε" δηλαδή που λέει και ο λαός.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η "κατακαημένη" Ιρλανδία, η οποία λοιθωρήθηκε όσο τίποτε άλλο, από τα ελληνικά ΜΜΕ για τη στάση της στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. (εκείνης που αποφασίστηκε το "Σύμφωνο του Ευρώ", πληροφορίες για το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ), κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους του Μνημονίου που της είχαν επιβληθεί - άλλη μια διαφορά δηλαδή στις τόσες που είχαμε επισημάνει στο παρελθόν (η σχετική ανάρτηση βρίσκεται εδώ). Τα παζάρια είχαν ξεκίνησει βέβαια αμέσως μετά την εκλογή της καινούργιας κυβέρνησής της (θυμηθείτε σχετικά εδώ), κάτι που επίσης πέρασε "στα ψιλά" στην χώρα μας, παρά τις πρόσφατες "κραυγές" της Ν.Δ. Εμείς αλήθεια τι κάνουμε;

Και κάτι τελευταίο... Μαύρη επέτειος σήμερα για την χώρα μας και την Δημοκρατία -Την 21η Απρίλη του 1967, μια μεγάλη ομάδα στρατιωτικών, καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς (κάτι που πλέον είναι επίσημο και αναγνωρισμένο) φοβούμενη την εδραίωση του πολιτικού Κέντρου στην χώρα μας, έβαλε την Ελλάδα στο γύψο για 7 χρόνια - το αποτέλεσμα το γνωρίζετε: Σκοταδισμός, μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις (για εγκλήματα ιδεών), βασανισμοί και στο τέλος ένα Πολυτεχνείο και μια Κύπρος να μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν κατακτάται χωρίς θυσίες. Πόσοι αντιστάθηκαν; Αρκετοί, αλλά λιγότεροι απ' όσους το υποστηρίζουν. Για τη διαφορά του τότε και του σήμερα, σας παραπέμπουμε στο blog του "Ανένταχτου" που "συνομιλεί" μ' ένα από τους μεγαλύτερους σύγχρονους αγωνιστές της δημοκρατίας στην χώρα μας, τον Αλέκο Παναγούλη (που ίδρυσε μαζί με λίγους άλλους την οργάνωση "Ελληνική Αντίσταση" και αγωνίστηκε κατά της Χούντας).
Αξίζει να τη διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: