Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μεγάλες ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία... / Από πλεόνασμα σε έλλειμμα τα ασφαλιστικά ταμεία / Ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μνημόνιο

Είδηση 1η: Υλικά πρώτης γραμμής, όπως βαμβάκι, λευκοπλάστ και βελόνες, έχουν καταλήξει τις τελευταίες εβδομάδες να θεωρούνται είδη προς εξαφάνιση, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων.

Την αρχή έκανε ο Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) που, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχει κλείσει τη «στρόφιγγα» των προμηθειών σε νοσοκομεία της Αθήνας. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου υποστηρίζουν ότι πάνω από 80 μικρές επιχειρήσεις -τις οποίες εκπροσωπεί ο ΠΑΣΥΠΙΕ- που προμηθεύουν με αναλώσιμα υλικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας δεν έχουν πληρωθεί το 70% των οφειλομένων του 2010, ενώ δεν έχουν εισπράξει καθόλου χρήματα για τα υλικά που διέθεσαν τους πρώτους μήνες του 2011.

Στο «χορό» της διακοπής των προμηθειών μπήκαν από χθες και οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι θα σταματήσουν κλιμακωτά να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία. «Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις πληρωμές του Φεβρουαρίου του 2011, ενώ μετά βίας έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010», λένε χαρακτηριστικά. «Κουβαλάμε ζημιές από τα προηγούμενα έτη και έχουμε και μια απομείωση που αγγίζει το 50% για τα παλιά χρέη των νοσοκομείων», καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ, Διονύσης Σαργέντης.

Ηδη πολλά ιδρύματα έχουν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωπα με τις ελλείψεις: στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος κοινοποίησε στη διοίκηση αναλυτικό κατάλογο με τα εν ανεπαρκεία υλικά (καθετήρες, σύριγγες, ράμματα χειρουργείου, τραχειοσωλήνες κ.λπ.). Σημείωσε, μάλιστα, ότι αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις, θα υπάρξει διακοπή της λειτουργίας των προγραμματισμένων χειρουργείων. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εισροή υλικών σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας», αναφέρει ο Παναγιώτης Παντέλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως αναφέρουν γιατροί και νοσηλευτές, τα υλικά που χρειάζονται είναι φθηνά αλλά, δεδομένου ότι είναι από τα πλέον αναγκαία, εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς. Ετσι, συχνά καταφεύγουν σε πιο ακριβά υλικά, στα οποία (προς το παρόν) υπάρχει περίσσευμα στις αποθήκες. «Λείπουν βασικά πράγματα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί οι ασθενείς να φέρνουν από θερμόμετρα και οινόπνευμα μέχρι χαρτιά τουαλέτας από το σπίτι τους», λένε.

«Οι ελλείψεις στα υλικά είναι το ίδιο τραγικές με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας. Στον «Ευαγγελισμό» συγκεκριμένα υπάρχει ανεπάρκεια σε βαμβάκι, γάντια και επιδέσμους, μάσκες οξυγόνου, ειδικούς καθετήρες... Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» ενημερώνει πως, λόγω πληρότητας κλινών και έλλειψης υγειονομικού υλικού, αδυνατεί να συμμετάσχει στις εφημερίες.

Σε ΚΑΤ και Σισμανόγλειο, απ' την άλλη, έχουν φτάσει στο σημείο να... ανταλλάσσουν υλικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γιατροί από μια κλινική αναγκάζονται να κάνουν «επιδρομή» σε άλλη κλινική του ίδιου ιδρύματος, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Αυτό που ελπίζουν, πάντως, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι να βρεθεί μια «φόρμουλα» προτού προχωρήσουν οι προμηθευτές σε μαζική απόσυρση των υλικών από τις αποθήκες των ιδρυμάτων.

Σχόλιο: Να λοιπόν που η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κάνει περικοπές εξόδων οδήγησε σε δραματικές ελλείψεις στα ελληνικά νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και καιρό στην περιφέρεια (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων που οι γιατροί κυκλοφορούν με σκισμένες ιατρικές μπλούζες σαν εξεγερμένοι της Κερατέας), απλά τώρα έγινε ευρύτερη γνωστή και στην Αττική αφού τ' αποθεματικά έφτασαν στο μηδέν. Η παρούσα κατάσταση βέβαια ευνοεί την είσοδο ιδιωτών στις προμήθειες (όπως σχεδιάζει το υπουργείο - διαβάστε εδώ), αφού τότε "ξαφνικά" το σύστημα θα λειτουργήσει και λεφτά θα βρεθούν, όπως συμβαίνει σε κάθε πολιτική απόφαση για την οποία οι κυβερνήσεις θέλουν οπωσδήποτε να λειτουργήσει.

Παράλληλα βέβαια να θυμηθούμε ότι τα χρέη των νοσοκομείων και η μη διευθέτηση τους είναι γνωστή εδώ και καιρό (η σχετική ανάρτηση βρίσκεται εδώ), με τις υποσχέσεις για "άμεση λύση" να δίνονται αλλά να μην πραγματοποιούνται. Αντί λοιπόν να λυθεί το χρονίζον αυτό πρόβλημα, έχουμε ασκήσεις επί χάρτου με πολυνομοσχέδια που εξυπηρετούν το καθεστώς περικοπών εις βάρος της υγείας των ασφαλισμένων (δείτε εδώ αναλυτικά), με παράλληλη αποσύνδεση της ιατρικής ιδιότητας από την απόκτηση πτυχίου ιατρικής. Το θέμα χρήζει άμεσης λύσης, χωρίς καθυστέρηση - η υγεία των ασθενών είναι πάνω απ' όλα...

Είδηση 2η: Πώς γίνεται στις αρχές Μαρτίου οι λογαριασμοί των Ασφαλιστικών Ταμείων να εμφανίζουν πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ και πριν βγει ο μήνας η Ελληνική Στατιστική Αρχή να παρουσιάζει στη Eurostat έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ; Τα στατιστικά δεν ήταν ποτέ το φόρτε της Ελλάδας. Η ΕΣΥΕ καταργήθηκε, ιδρύθηκε νέα ανεξάρτητη Αρχή, αλλά το πρόβλημα των Greek statistics δεν λέει να λυθεί. Πέρυσι, ο υπολογισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 άρχισε τον Μάρτιο και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο, ύστερα από έξι αναθεωρήσεις προς τα πάνω, για να κλείσει στο 15,4%. Φέτος, πρώτη φορά δεν αποκλείεται να καταφέρουμε το αντίθετο, δηλαδή αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Τα πρώτα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτύπωσαν το έλλειμμα του 2010 πάνω από το 10%, μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης (για έλλειμμα 9,6%) έναντι του μηχανισμού στήριξης. Η υπέρβαση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα ταμεία και στα νοσοκομεία.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ αμφισβητούνται από τις οικονομικές διευθύνσεις των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Υγείας, οι οποίες έχουν εντολή για επανέλεγχο όλων των στοιχείων που έστειλαν οι φορείς στην Αρχή και αντιπαραβολή με τους δικούς τους λογαριασμούς. Οι λογαριασμοί των Ασφαλιστικών Ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, 47 τον αριθμό, εμφάνιζαν στο κλείσιμο του 2010 πλεόνασμα της τάξεως των 850 εκατ. ευρώ. Και στα δελτία της Τραπέζης της Ελλάδος που καταγράφει τα ταμειακά ελλείμματα, τα ταμεία εμφανίζονται πλεονασματικά κατά 900 εκατ. ευρώ. Στις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, αντιθέτως, τα ταμεία εμφανίζουν ελλείμματα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών λοξοκοιτούν τις διοικήσεις των ταμείων, όμως από τη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων. Πώς εξηγείται τότε αυτή η απόκλιση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόσθετα μέτρα; Από την αντιπαραβολή των στοιχείων φαίνεται πως έγιναν πολλά λάθη στη συμπλήρωση της νέας φόρμας που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ.

Πρώτη φορά οι οικονομικές διευθύνσεις όλων των ταμείων υπέβαλαν κατάσταση ESA95 (Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών). Τα μεγαλύτερα ταμεία, όπως διαπιστώθηκε από τον επανέλεγχο που έγινε συμπλήρωσαν τη φόρμα σωστά. Ωστόσο δεν έγινε το ίδιο με τα μικρότερα και τώρα μέσα σε μία εβδομάδα πρέπει να κάνουν νέο λογαριασμό των προσωρινών τους στοιχείων, καθώς οι ισολογισμοί τους δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα και με τα νοσοκομεία. Οι λογαριασμοί των οικονομικών διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας έδιναν ταμειακό πλεόνασμα 190 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο του 2010, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγισε από τα προσωρινά στοιχεία έλλειμμα κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αν κάποια νοσοκομεία έχουν κάνει μετάθεση ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάλι η διαφορά είναι αγεφύρωτη.

Τα χρονικά περιθώρια για τον επανέλεγχο των λογαριασμών είναι ασφυκτικά. Ηδη έχουν ανακοινωθεί τα προσωρινά στοιχεία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε., όχι όμως της Ελλάδας αν και αναμένονταν από την περασμένη Πέμπτη. Και δεν είναι μόνον αυτό το πρόβλημα. Εάν δεν τεκμηριωθούν πλήρως τα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση που ήταν η ΕΣΥΕ. Από την άλλη και η παραμικρή υπέρβαση του ελλείμματος πλέον οδηγεί σε νέα μέτρα και, φυσικά, κανείς δεν θέλει να χρεωθεί μια τέτοια αστοχία.

Σχόλιο: Δυστυχώς δε γνωρίζουμε που είναι η αλήθεια. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία ήταν ένα βήμα πριν το "οικονομικό κράχ" (δείτε εδώ αναλυτικά), πράγμα που χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για πρότασεις νέων σκληρών μέτρων από πλευράς ΔΝΤ (η σχετική ανάλυση βρίσκεται εδώ) και ένα καινούργιο δυσμενέστερο ασφαλιστικό (όπως φαίνεται εδώ).

Οπότε δύο εκδοχές υπάρχουν: Είτε ότι η θεωρία του ταμειακού πλεονάσματος δε εξυπηρετούσε την λαίλαπα των μέτρων που έρχεται (μιας και θα σήμαινε ότι υπήρχε τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος σε βάθος χρόνου και όχι με βεβιασμένες κινήσεις) οπότε η αναθεώρηση γίνεται για να εξυπηρετηθεί η "θεωρία του χάους" (πράγμα όχι προτάκουστο για την χώρα μας - οι τόσες αναθεωρήσεις προς το καλύτερο και το χειρότερο που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία έγιναν για τη δημιουργία εικόνας και όχι ουσίας), είτε όντως έγινε λάθος υπολογισμός πράγμα που καταδεικνύει την ικανότητα των υπευθύνων, που σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων πρέπει να πάνε σπίτι τους και στην χειρότερη στα δικαστήρια (μιας και το κλίμα που δημιουργείται είναι βλαπτικό για τον μακροπρόθεσμό οικονομικό σχεδιασμό των ταμείων).
Διαλέγεται και παίρνεται...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Οι κύριοι Κασιμάτης και Μπέης, καθηγητές-συνταγματολόγοι κατηγόρησαν ανοιχτά τον Κάρολο Παπούλια σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για το γεγονός ότι δεν ανέπεμψε το Μνημόνιο, το οποίο αν και δεν κυρώθηκε κατά το Σύνταγμα έφτασε στο γραφείο του και εκείνος το υπέγραψε. Οι καθηγητές μίλησαν με στοιχεία και βάση του Συντάγματος, δίνοντας συνέχεια στην εκρεμμή προσφυγή που έχει γίνει (και εκδικάζεται εδώ και μήνες) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (διαβάστε γι' αυτήν εδώ). Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

Πηγή ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Kontra Channel"

Δεν υπάρχουν σχόλια: