Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σχόλιο για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε Νατοϊκή επέμβαση στην Λιβύη / Γελοιογραφίες / "Θα πάρουν καινούργια μέτρα" λένε οι Γερμανοί



Με πολιτική απόφαση Παπανδρέου εγκρίθηκαν οι προτάσεις Βενιζέλου και Δρουτσα για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη. Πιο συγκεκριμένα, στη διάθεση του ΝΑΤΟ θα τεθούν ως δυνάμεις, 4 F16, 2 Σούπερ πούμα, 1 φρεγάτα και 1 ιπτάμενο ραντάρ ενώ η Ελλάδα θα διαθέσει ως βάσεις τη Σουδα και το Άκτιο. Πέραν του ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει τόσο ενεργά σε Νατοϊκή επιχείρηση, είναι απορίας άξιο πως σε μια εποχή που η Ελλάδα κάνει περικοπές από παντού, που έχει περιορίσει τις εμπλοκές στις αεροπορικές παραβιάσεις των Τούρκων για οικονομικούς λόγους (διαβάστε εδώ σχετικά), ετοιμάζει ένα τεράστιο πακέτο περικοπών στις αμυντικές δαπάνες (ακολουθώντας τις επιταγές του ΔΝΤ - δείτε εδώ αναλυτικά) και που ούτε F16 ούτε Super Puma τις περισσεύουν τρέχει μην την προφτάσουν άλλοι να πάρει μέρος σε μια επιχείρηση που ο σκοπός της από μόνος του γεννάει ερωτηματικά: Αλήθεια, στα τόσα στραβά που συμβαίνουν στην Β.Αφρική και τις Αραβικές χώρες, ο Καντάφι είναι το πρόβλημα; Έχουμε εκφράσει στο παρελθόν το σκεπτικισμό μας για το ποιός είναι πίσω από τον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη (θυμηθείτε εδώ), και κυρίως γιατί τόση βιασύνη για "λύση του προβλήματος" την ίδια στιγμή που στο Μπαχρέιν (το οποίο τυγχάνει σουλτανάτο) οι αραβικές (και ισλαμικές) χώρες έστειλαν στρατεύματα για να υποστηρίξει τον Σουλτάνο και να καταπνίξει τους αντιπολιτευόμενους. Αλήθεια μόνο στην Λιβύη έχουν οι αντιφρονούντες δικαίωμα στην εξουσία; Στο Μπαχρέιν όχι; Μέχρι στιγμής το μόνο που έχει γίνει (και μετά από μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ) είναι η έκφραση μιας "ανησυχίας", η οποία απέχει πολύ όμως από την επέμβαση την οποία έσπευσαν να προκαταλάβουν. Και βέβαια θα ήταν καλύτερα ο κύριος Ομπάμα να μιλάει για "εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ με κάθε κόστος". Ο ΟΗΕ έχει βγάλει δεκάδες ψηφίσματα και για την Κύπρο και καμία επέμβαση δεν έγινε. Ας γίνει το ίδιο και στην Λιβύη - σε 40 χρόνια μπορεί να δεχτεί και ο Καντάφι να μοιραστεί την εξουσία εκεί...Εμείς δεν έχουμε δουλειά να συμμετάσχουμε και να γίνουμε στόχος και απ' αυτούς...Και αν μπορούν οι Γερμανοί ν' απέχουν μπορούν όλοι.









Επίσης - Και για να μην ξεχνιόμαστε... "Καινούργια μέτρα υποσχέθηκε η Ελλάδα", υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ σε συνεντεύξεις σε Γερμανικές εφημερίδες για να δικαιολογήσει την επιμήκυνση (η οποία πάντως μάλλον αυτούς συμφέρει και όχι εμάς όπως έχουμε δείξει εδώ). Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνησή μας μιλάει για "όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων" (το οποίο το έχουμε ξανακούσει από τον κύριο Λοβέρδο και έγινε τ' ανάποδο) σε αντίθεση με το ΔΝΤ που είναι και αυτό σίγουρο (δείτε εδώ). Και πάλι όμως το Γερμανικό κοινοβούλιο αντιδρά στην χρήση του μηχανισμού στήριξης για αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά πράγμα που δείχνει ότι η χαρά που είχαμε για "φθηνό χρήμα" πάει περίπατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: