Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η κάμψη των εσόδων φέρνει πρόστιμα στους φορολογούμενους / Ενδοκυβερνητικές κόντρες / Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων (πλήρεις λίστες)

Είδηση: Πρόστιμα 7 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, ώστε να αντιστραφεί η αρνητική πορεία, προσδοκά να επιβάλει φέτος το ΣΔΟΕ. Όπως όμως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ελεγκτικός μηχανισμός στις εφορίες «έχει κάτσει όσον αφορά τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ αλλά και τους τακτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση».

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 300.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι στην «ουρά» για έλεγχο. Όμως για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι και να εισπραχθούν έσοδα θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εφορίες όπως «την προ μνημονίου περίοδο».

Για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους καθώς και σε επιχειρήσεις που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικών παραδόσεων. Ο έλεγχος είναι να διαπιστωθεί αν υποκρύπτονται εικονικές συναλλαγές. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων προς άμεση είσπραξη είναι 150 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης προσδοκά ότι εφέτος θα επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί τότε ακόμη και αν όλοι οι φοροφυγάδες προσφύγουν στα δικαστήρια θα πρέπει με βάση το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή να καταβάλουν το 50% των προστίμων. Κατά συνέπεια το Δημόσιο μπορεί εφέτος αν οι φορολογικοί έλεγχοι προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στο 2011 θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε επιχειρήσεις βάσει των εξής στοιχείων: ακαθάριστα έσοδα, μεικτό κέρδος, δηλωθέντα καθαρά κέρδη ή ζημιές, μη δικαιολογημένο πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ, υψηλό ποσό δαπανών, πληροφοριών που τις φέρουν εκδότες ή αποδέκτες πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος καταλογισθέντων προστίμων μέσα στο τρέχον έτος ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Επίσης διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διακριβωθεί, κατ' έτος, αν έχουν φορολογηθεί τα πραγματικά εισοδήματα γιατρών, δικηγόρων, λογιστών, μηχανικών και καλλιτεχνών. Αντικείμενο ελέγχου αποτελούν επαγγελματίες που έχουν υποπέσει σε παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχεται η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εφόσον εντοπιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεις χρηματικών ποσών που έχουν προσαυξήσει την περιουσία του ελεγχόμενου και δεν έχουν φορολογηθεί, τότε θα φορολογηθούν ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα με βάση τις διατάξεις περί ξεπλύματος χρήματος. Από τους ελέγχους αυτούς εκτιμάται ότι θα επιβληθούν πρόστιμα 200 εκατ. ευρώ.

Τέλος, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε επαγγελματικά σκάφη προκειμένου να διακριβωθεί αν χρησιμοποιούνται πραγματικά ως επαγγελματικά ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας και θα επιβληθούν πρόστιμα. Συνολικό εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ προς είσπραξη πλέον φόρου τεκμηρίων 450 εκατ. ευρώ.

Σχόλιο: Αν ήταν να υπάρχουν τόσα χρήματα προς είσπραξη, γιατί άραγε δε γίνοταν τόσο καιρό κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση; Πολύ φοβόμαστε πως οι παραπάνω ασκήσεις επί χάρτου (που δημοσιεύτηκαν στο "Βήμα της Κυριακής" και προέρχονται από επίσημες πηγές) δε βασίζονται παρά σε υποθετικά στοιχεία, υποθετικών σεναρίων: Σε μια αγορά "στεγνή", που μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις ευημερούν (εκμεταλλευόμενες την λαίλαπα των επιχειρησιακών συμβάσεων - δείτε εδώ σχετικά) ενώ οι μικρές είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος (διαβάστε εδώ αναλυτικά), η οικοδομή είναι ανύπαρκτη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, και τα νοικοκυριά στενάζουν, ετοιμάζεται νέα φόροεπιδρομή (παρόμοια με αυτή του περσινού Αυγούστου) επί δικαίων και αδίκων (να θυμηθούμε ένα πρόσφατο ευτράπελο με ένα περιστατικό μεταφοράς ταψιού εδώ). Οι αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο (με αυστηρή ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής μετά από απαίτηση της τρόικας), δείχνουν ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι η πληρωμή φόρων (η οποία όσο και αν δεν μας αρέσει είναι αναγκαία για την λειτουργία του κράτους -όσο και αν πλέον δεν υπάρχει ανταποδοτικότητά τους), αλλά η δίκαιη κατανομή των φόρων και η μη ποινικοποίηση και στοχοποίηση της ιδιότητας όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση (και όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ). Τώρα έχουν σειρά οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις και ακολουθούν οσονούπω και τ' ακίνητα (δείτε εδώ και εδώ)...

Είδηση 2η: «Κέρδισαν την υπουργική καρέκλα χάρη στη σχέση με τον Παπανδρέου, είναι πολιτικά ανεκπαίδευτοι, δεν έχουν ιδεολογία, είναι αλεξιπτωτιστές της πολιτικής και αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τους βουλευτές», είναι μερικοί μόνο από τους μύδρους εναντίον των ευνοούμενων του Πρωθυπουργού, από μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Διακατέχονται από αριστοκρατική αντίληψη, θεωρούν τους βουλευτές λαϊκιστές και τους εαυτούς τους το άλας της γης, είναι αλαζόνες, δεν παράγουν έργο», σημειώνει βουλευτής, ενώ συνάδελφός του συμπληρώνει: «Μας αντιμετωπίζουν αφ' υψηλού, συμπεριφερόμενοι ως πατρίκιοι προς πληβείους». Και ερωτούν: Αφού δεν έχουν ιδιαίτερες ικανότητες γιατί αυτοί και όχι εμείς;

Η αντίληψη ότι δεν υπάρχει ώσμωση με τους βουλευτές είναι διάχυτη. Ο,τι χρειάζεται για να μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος τον οποίο, συχνά, αδυνατούν να κρατήσουν πίσω από κλειστές πόρτες οι ιθύνοντες της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο προβληματικό για την κυβέρνηση κάδρο διακρίνονται οι υπουργοί Τίνα Μπιρμπίλη, Π. Γερουλάνος, Δ. Δρούτσας, Χ. Παμπούκης και ο υφυπουργός Γ. Πανάρετος.

Τη μεγαλύτερη ομοβροντία πυρών συγκεντρώνει η υπουργός Περιβάλλοντος. Ισως επειδή, ως ιδιαίτερα παραγωγική σε νομοσχέδια (έχει ψηφίσει 8), είναι υποχρεωμένη να συνδιαλέγεται -αν και δεν την ευχαριστεί- συχνότερα μαζί τους. Της καταλογίζουν ότι αντιμετωπίζει τους βουλευτές φοβικά και ως εν δυνάμει ρουσφετολόγους. «Παρά τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές "σφαλιάρες", λέει έμπειρος βουλευτής, «δεν εννοεί να συνεργαστεί με ειλικρίνεια. Οταν βρεθεί στα δύσκολα, υπόσχεται αλλαγές, αλλά επιδίδεται σε κλεφτοπόλεμο διατυπώσεων. Πάει να μας βάλει τρικλοποδιά, οπότε αρχίζει νέα διελκυστίνδα αντιπαράθεσης. Και ενώ έχει πέντε σωστές ιδέες και δύο λάθος, δεν καταφέρνει να τις κεφαλαιοποιήσει πολιτικά».

Πρόσφατο παράδειγμα, τα άρθρα για τη δόμηση στις περιοχές Natura. Ενδεικτική είναι και η τροπολογία για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. «Ζήτησε από τον εισηγητή Β. Γιουμτζίδη και τρεις βουλευτές μηχανικούς, Κ. Σπηλιόπουλο, Κατερίνα Φαρμάκη, Ν. Ζωίδη, να υπογράψουμε μια τροπολογία. Το κάναμε αφού αφαιρέσαμε παράγραφο που της έδινε δυνατότητα εξουσιοδοτήσεων. Εκανε δεκτή την τροπολογία αλλά, την τελευταία στιγμή, συμπλήρωσε την παράγραφο που είχαμε απαλείψει. Ψηφίστηκε επειδή απουσίαζαν οι βουλευτές. Αυτό λέγεται εξαπάτηση».

Ο Π. Γερουλάνος, με το προσωνύμιο «πρίγκιπας», έχει ξεσηκώσει θύελλα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αντιστρόφως ανάλογη του μικρού νομοθετικού του έργου. Παράδειγμα; Σε συνεδρίαση του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος της επιτροπής Χρύσα Αράπογλου εξερράγη, λέγοντας: «Η στάση του υπουργείου Παιδείας (υπάγεται στην ίδια επιτροπή) είναι εντελώς διαφορετική. Νομίζει κανείς ότι πρόκειται για συστήματα διαφορετικών χωρών». Οι βουλευτές φωνάζουν ότι «ο υπουργός δεν ασχολείται με το υπουργείο. Αν δεν ήταν η γεν. γραμματέας Λ. Μενδώνη, δεν θα κινούνταν τίποτα. Η Επιτροπή Μορφωτικών καταδικάζεται σε απραξία, εξαιτίας του. Για να συνεδριάσουμε πρέπει να συγκεντρώσουμε υπογραφές. Θα μας πουν όμως ότι κάνουμε εσωτερική αντιπολίτευση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δεν έχει θέματα που τον φέρνουν σε τριβή με τους βουλευτές. Παρά ταύτα, καλή κουβέντα δεν ακούγεται. Θεωρούν ότι κατέχει το αξίωμα λόγω παρέας και επισημαίνουν: Επρεπε ο πρωθυπουργός να τον διώξει μετά την αποκάλυψη ότι δήλωνε ψευδώς στο βιογραφικό πανεπιστημιακός, ενώ δεν διαθέτει ούτε διδακτορικό. Επίσης οι βουλευτές πνέουν μένεα εναντίον του για τον διπλασιασμό των μυστικών κονδυλίων στο ΥΠ.ΕΞ.

Ο Χ. Παμπούκης προκαλεί τις λιγότερες αντιδράσεις, καθώς αντελήφθη νωρίς ότι η υπεροπτική στάση δεν τον ωφελεί. Του καταλογίζουν ωστόσο ότι ασχολείται μόνο με το Κατάρ, χρησιμοποιώντας πρόσωπα διαπλεκόμενα με τη Siemens και στελέχη του πρώην νομικού του γραφείου και «καίει» θέματα που δεν είναι ώριμα, για λόγους δημοσιότητας. Ο Γ. Πανάρετος βρίσκεται στο στόχαστρο για το περίφημο open.gov και παρεμβάσεις εκεί που δεν έχει αρμοδιότητα.

Σχόλιο: Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όσα καταλογίζουν διάφοροι βουλευτές είναι σωστά: Aκόμα και ο πιο αδαής παρατηρητής διαπιστώνει ένα αέρα "υπεροψίας" από τους κορυφαίους υπουργούς, που καλυμμένοι πίσω από τον Πρωθυπουργό λειτουργούν σαν "κράτος εν κράτει" (δεδομένου ότι κάποιοι απ' αυτούς έχουν αποκτήσει και υπερεξουσίες - όπως οι κύριοι Παπακωνσταντίνου και Παμπούκης). Παρόλα αυτά όμως το ερώτημα μας όμως είναι ένα: Τι έχουν κάνει πραγματικά οι κύριοι βουλευτές για να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο; Κάνουν ουσιαστική κριτική, εκεί που μπορούν δηλαδή στ' αρμόδια όργανα της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, στην Βουλή και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό; Συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Βουλής για ν' ανακόπτουν τις αυθαιρεσίες; Απ' ότι φαίνεται από τα αποτελέσματα όχι - αρκούνται απλώς να υποστηρίζουν την αντίθεση τους στα παραπολιτικά των εφημερίδων. Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλεί το περιστατικό που περιγράφεται με την κυρία Μπιρμπίλη και την τροπολογία που "πέρασε νύχτα", την ώρα που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "απουσίαζαν" - ποια ήταν η δουλειά τους; Να βρίσκονται στην Βουλή ή να κάνουν "την μεγάλη ζωή" "ένθεν και ένθεν"; Μάλλον το πρώτο, ενώ κάνουν το δεύτερο (μας θυμίζει την υπόθεση κάποιων ευρωβουλευτών μας που σε ψηφοφορία του ευρωκοινοβουλίου στην οποία περνούσε ψήφισμα εναντίον της χώρας μας δεν πήγαν να ψηφίζουν, προφασιζόμενοι ότι "κλείστηκαν στο ασανσέρ"). Επομένως είναι και αυτοί συνένοχοι και έχουν υποχρέωση ν' αλλάξουν τα πράγματα με απευθείας ενέργειες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ανακοινώθηκαν, "εν μέσω νυκτός", από το Υπουργείο Παιδείας οι λίστες καταργήσεις των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δείτε εδώ, εδώ και εδώ τις λίστες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων που καταργούνται και συγχωνεύονται). Δυστυχώς οι φόβοι για δημιουργία "σχολείων-τεράτων" και κλείσιμο μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές επιβεβαιώθηκαν (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις, οπότε θα το ξαναδούμε το θέμα τις επόμενες ημέρες αναλυτικά, μαζί με τις συνολικές αλλαγές που ετοιμάζονται.

Πηγή ειδήσεων: "Καθημερινή", "Βήμα", "Ελευθεροτυπία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: