Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Καινούργιες απαιτήσεις της τρόικας - No2 (μείωση επιδομάτων, κατάργηση φορέων, αύξηση τιμολογίων ΔΕΚΟ κ.ά.) / Δίδακτρα στα πανεπιστήμια (Independent)

Είδηση: Πέραν των όσων γράψαμε πρόσφατα (δείτε εδώ σχετικά), η τρόικα ζητεί και επιπλέον σειρά μέτρων για την εκταμίευση της 4ης δόσης. Πιο συγκεκριμένα:

Στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.
Επίσης, ζητεί μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να ρυθμισθεί εντός του Απριλίου με την αποκρυστάλλωση του ενιαίου μισθολογίου.
Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί με ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά και ελεγκτικά θέματα.
Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (όπως τα νησιά). Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να διευκολύνουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, καθώς η Γερμανία ζητεί την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στα κράτη της ζώνης του ευρώ.
Η τρόικα ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου. Πάντως, οι παρεμβάσεις αυτές αναμένονται στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί είτε πριν, είτε μετά το καλοκαίρι.
Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα για να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογώντας μάλιστα πλήθος συγχωνεύσεων διευθύνσεων και φορέων. Το συγκεκριμένο έργο το έχει αναλάβει προσωπικά ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης.

Σχόλιο: Πολλά και ενδιαφέροντα λοιπόν τα όσα μας ζητάει η τρόικα, τα οποία γεννούν μια σειρά ερωτήσεων - ας τη δούμε: α) Ποιος θα κρίνει "ποιοί φορείς δεν παράγουν έργο"; Οι ίδιοι; Η κυβέρνηση; Κάποια από τις περίφημες "επιτροπές σοφών"; Τι σημαίνει "παράγω έργo"; Φέρνω έσοδα; Εξυπηρετώ κάποιο σκοπό; Τα ερωτήματα βεβαίως δεν είναι φιλοσοφικά - αφορούν ανθρώπους αληθινούς που δουλεύουν σε πραγματικές δουλειές, σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχουν κριτήρια; Αν ναι ποιος θα έφτιαξε; Και οι άνθρωποι που εργάζονται σ' αυτούς τους οργανισμούς τι θα γίνουν; Και το αντικείμενό των οργανισμών ποιος θα το καλύπτει; (Να σημειώσουμε βεβαίως ότι ήδη έχει προαναγγελθεί και είναι σε εξέλιξη τέτοιο μέτρο - δείτε σχετικά εδώ - επομένως να υποθέσουμε ότι θα κλείσουν κι άλλες που μετά το πρόσφατο ξεκαθάρισμα ήταν "χρήσιμες". Αυτό δεν δημιουργεί ερωτηματικά για τους πραγματικούς στόχους του μέτρου; ).
β) Η μείωση των επιδομάτων, δεν είναι μείωση εισοδήματος, την οποία απέκλεισε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ πρόσφατα ο Πρωθυπουργός; Για το ενιαίο μισθολόγιο και τα επιδόματα δείτε εδώ. Και να θυμήσουμε βέβαια ότι τα επιδόματα χρησιμοποιούνταν χρόνια για να μείνουν οι συντάξιμες αποδοχές χαμηλές (αφού δεν μετράνε στον τελικό μισθό). Τώρα και οι συντάξεις μειώνονται και αυτά θα εξαφανιστούν
γ) Πως θα μπορέσει η κοινωνία να ανταπεξέλθει σε ΝΕΕΣ αυξήσεις στις ΔΕΚΟ και στον ΦΠΑ; Εφόσον ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. είναι κερδοφόρες, ποιος είναι ο λόγος αύξησης των τιμολογίων πέραν τις επιπλέον αποστράγγισης των εισοδημάτων; Οι αυξήσεις αυτές (μαζί με τη μεταφορά προϊόντων σε υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ) δεν θα αυξήσει επιπλέον τον πληθωρισμό μειώνοντας ΚΙ ΑΛΛΟ τα "διαθέσιμα" της μέσης ελληνικής οικογένειας; Ο λόγος ύπαρξης των ΜΜΜ δεν είναι να υπάρχουν φθηνά μέσα για το λαό ώστε να μπορεί να μετακινείται, να εργάζεται, να ταξιδεύει με λογικό κόστος ενώ παράλληλα αυτό συμβαίνει χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον επιπλέον με την χρήση των Ι.Χ.; Αν υπάρχουν συνεχείς αυξήσεις, δεν ακυρώνεται ο σκοπός ύπαρξής τους; Και επίσης γιατί τέτοια πρεμούρα για "μείωση του μισθολογικού κόστους"; Καταλαβαίνουμε την πρεμούρα των Γερμανών για τον ΟΤΕ - έχουν μετοχές εκεί και θέλουν μεγαλύτερη κερδοφορία; Οι άλλες ΔΕΚΟ όμως δεν είναι ακόμα στα χέρια του ελληνικού κράτους; Η' μήπως εκχωρήθηκαν έναντι στην τρόικα και επομένως "καίγεται" για όφελός της;
δ) Ποιός όρισε το όριο της φτώχειας στα 14500 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά; Είμαστε σοβαροί; Μόνο το ενοίκιο (550 ευρώ για ένα τριάρι) χωρίς λογαριασμούς είναι 6600. Αν βάλεις λογαριασμούς, έξοδα μετακίνησης, φροντιστήρια, διατροφή κ.ο.κ. δεν ξεπερνιέται κατά πολύ το όριο φτώχειας; Αλήθεια οι κύριοι της τρόικας ζουν με τόσα λεφτά; Η' μήπως έχουν σπουδάσει περισσότερο ή είναι πιο σημαντικοί; Ακούγεται λαϊκίστικο -αλλά είναι απλώς μια αλήθεια.
ε) "Διεύρυνση της φορολογικής βάσης". Ακούγεται ωραίο, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις το "αναλογούν"; Αντί να μένουν στο απυρόβλητο, μήπως θα πρέπει να συνεισφέρουν πρώτα αυτοί και μετά να ζητήθει από τον κόσμο να υποστεί νέα αφαίμαξη;
και τέλος
στ) Να κάνουμε οικονομία στις αμυντικές δαπάνες. Αλλά μήπως θα πρέπει παράλληλα να φροντίσουμε στη διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων; Υπάρχει κι ένα μίνιμουμ που πρέπει να δίνουμε για να συντηρηθούμε, σε εποχές που δε δείχνουν και δεν είναι καλές...Μήπως θα πρέπει και η Ευρώπη ν' αναλάβει τις ευθύνες της επ' αυτού; Αναφερόμαστε βεβαίως στο θέμα της φύλαξης των συνόρων μας, που είναι σύνορα ΟΛΗΣ της Ευρώπης. Τα ποσά που δαπανώνται είναι τεράστια και απομυζούν και ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Μ.Βρετανίας αυξήθηκαν, κάνοντας απατηλό το όνειρο για πανεπιστημιακή μόρφωση για ένα τεράστιο αριθμό μαθητών εκεί. Η σειρά μας έρχεται βεβαίως - αλλά μέχρι τότε διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την υποτονικότητα με την οποία αντιμετώπισε τα νέα μέτρα, η αγγλική κοινωνία με εξαίρεση τους μαθητές και τους φοιτητές (προέρχεται από την Independent):



Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πενήντα-τέσσερις (54) συμβούλους έχει αποσπάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργείο Υγείας, πολλούς εκ των οποίων άσχετους με τον χώρο (υπαλλήλους των ΕΛΤΑ, μηχανικούς, αποφοίτους Λυκείου κ.ά) και αρκετούς συνταξιούχους (που παίρνουν βέβαια και σχετική αμοιβή). Τα συγχαρητήρια μας!(και στο "Κόντρα Channel" που το έβγαλε στον αέρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: