Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Γενική απεργία στις २३ του Φλεβάρη / Στους δρόμους οι Αμερικανοί για τα εργασιακά τους δικαιώματα



Είδηση: Κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα στις 23 Φεβρουαρίου 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που επιχειρούνται από την κυβέρνηση τόσο στο φορολογικό νομοσχέδιο όσο και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. H απόφαση λήφθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου εγκρίνοντας την πρόταση του προέδρου Β.Κορκίδη.

Οι κινητοποιήσεις αποτελούν την αντίδραση του εμπορίου στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και της υπαγωγής του εμπορίου, από την Τρόικα, στα κλειστά επαγγέλματα τα οποία θα πρέπει να «ανοίξουν».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι με τη θέση αυτή, του κλεισίματος των καταστημάτων δεν συμφωνεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρός της Δ.Ασημακόπουλος «δεν βοηθάει σε τίποτα τις θέσεις των μικρομεσαίων το να κλείσουν μια μέρα τα καταστήματά τους».

Παράλληλα,"παγώνουν" ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς τα συνδικάτα εργαζομένων πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στις περικοπές μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την ανεργία και την στάση της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Άρεως, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην Ομόνοια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

► Τα νοσοκομεία θα δέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, καθώς απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί το ΕΚΑΒ
► Στην απεργία συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων
► Οι υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών θα υπολειτουργούν
► Κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες και τα τελωνεία
► Ρολά θα κατεβάσουν τα Ταμεία και οι υπηρεσίες του Δημοσίου
► Οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους
► Οι τράπεζες θα υπολειτουργούν
► Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία Αθήνας και Πειραιά, ενώ το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται μόνο από τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα.
►Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό, αλλά δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο.
►Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει μόνο από τις τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ.
►Το τραμ θα εκτελεί δρομολόγια από τις 6 π.μ. έως τα μεσάνυχτα
►Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα λεωφορεία
►ΟΣΕ και Προαστιακός δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο
►Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια και με προβλήματα θα γίνονται οι αερομεταφορές...

Σχόλιο: Ας ελπίσουμε ότι η απεργία θα έχει επιτυχία και το μήνυμα θα περάσει σ' αυτούς που πρέπει...Βέβαια κατά την άποψή μας είναι λάθος που ανοίγουν μια τέτοια μέρα τα καταστήματα στην Αθήνα: Δείχνει έλλειψη αλληλεγγύης στην υπόλοιπη κοινωνία, λες δεν ακουμπάει τους εμπόρους η κρίση. Αλλά όπως λένε πολλοί, αυτοί που ελέγχουν τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών δεν "ενοχλούνται" από την κρίση, αφού είναι οι μεγάλοι "παίκτες" του κλάδου. Ίσα-ίσα που βρίσκουν ευκαιρία για φθηνό εργατικό δυναμικό, που μπορούν να του κάνουν "λάστιχο" το ωράριο χωρίς ελέγχους και προβλήματα. Τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους λυπόμαστε μόνο που - όσοι έχουν μείνει απ' αυτούς - δεν αναμένεται ν' αντέξουν πολύ σε ένα τέτοιο κλίμα.

Είδηση: Την απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων απαίτησαν περίπου 70.000 φοιτητές και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι διαδηλώσαν για πέμπτη συνεχή ημέρα στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο, που προωθεί ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Γουισκόνσιν, Σκότ Γουόκερ, μεταξύ άλλων προβλέπει και αύξηση στις εισφορές των κρατικών υπαλλήλων για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και συνταξιοδότηση. Επίσης δεν θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καμία συλλογική διαπραγμάτευση εκτός από την αύξηση του μισθού τους, ο οποίος ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον πληθωρισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος M.Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως μια "βίαιη επίθεση στα συνδικάτα". Και οι υπόλοιποι πολέμιοι του νομοσχεδίου το χαρακτηρίζουν ως επίθεση στο βιωτικό τους επίπεδο, στα συνδικάτα και στη μεσαία τάξη. Ο Τζέσε Τζάκσον, ο αφροαμερικανός υπέρμαχος των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος χαρακτήρισε τον αγώνα τους δίκαιο και συνέκρινε τις κινητοποιήσεις με αυτές στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη την πολιτεία εδώ και ημέρες καθώς οι καθηγητές βρίσκονταν στην πρωτεύουσα και διαδήλωναν. Σύμφωνα με την αστυνομία στις χθεσινές διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 70.000 άνθρωποι οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο ειρηνικά, παρότι ομάδες συντηριτικών πραγματοποιούσαν αντιδιαδηλώσεις.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να ψηφιστεί στη Γερουσία του Γουισκόνσιν την περασμένη εβδομάδα, όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε καθώς σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος απαιτείται απαρτία 20 γερουσιαστών κάτι που δεν επιτευχθεί. Ο λόγος ήταν ότι στην πολιτειακή Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν 19 έδρες και οι Δημοκρατικοί 14 και κανένας από τους δεύτερους δεν εμφανίσθηκε την ημέρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Μάλιστα οι βοηθοί τους δήλωναν ότι δεν γνώριζαν που βρίσκονται με αποτέλεσμα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία να στείλει αστυνομική δύναμη στο σπίτι του ηγέτη των Δημοκρατικών στο Γουϊσκόνσιν, του Μάρκ Μίλερ προκείμενου να τον φέρουν στο πολιτειακό Καπιτώλειο για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Μίλερ, σύμφωνα με το BBC, αρνήθηκε λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα επιστρέψουν μόνο εάν συμφωνηθεί η εκ νέου επαναδιαπραγμάτευση του νομοσχεδίου.

Σχόλιο: Εδώ που φτάσαμε, μας "έβαλαν τα γυαλιά" οι Αμερικανοί του Γουισκόνσιν: Αντιδρούν στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, τις συντάξεις τους και τους μισθούς τους και κυρίως στην καταπάτηση των ελευθεριών τους (όπως το δικαίωμα του "συνέρχεσθε" και του "συνδικαλίζεσθε"! Προς το παρόν τα πράγματα δείχνουν να είναι σε μια επικίνδυνη ισορροπία (αφού τόσο ο κυβερνήτης όσο και τα συνδικάτα παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους - διαβάστε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση εδώ). Οι Αμερικανοί λοιπόν, μια βαθιά συντηρητική κοινωνία που έχει εδώ και χρόνια ν' αντιδράσει με τέτοιο τρόπο σε αντι-εργατικές κινήσεις, ξεσηκώθηκαν και ο ξεσηκωμός ξεκίνησε από το πλέον απίθανο σημείο, δηλ. μια ρεπουμπλικανική πολιτεία. Κι εμείς εδώ παραμένουμε απαθείς...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Είχαμε γράψει για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ότι η κατάσταση θα γυρίσει την χώρα μας εκπαιδευτικά πολλά χρόνια πίσω, με μαθητές που θα ταξιδεύουν 2 και πλέον ώρες σε κακούς δρόμους για να φτάσουν σε σχολεία-μεγαθήρια που οι μαθητές του δημοτικού κάνουν μάθημα δίπλα σε μαθητές της Γ' Λυκείου (με ότι αυτό συνεπάγεται). Ο κόσμος στις κατά τόπους κοινωνίες αντιδράει - διαβάστε τι γίνεται π.χ. στην Κρήτη - ας ελπίσουμε ότι θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κατάσταση έστω και την ύστατη στιγμή. Την ίδια στιγμή η κυρία Διαμαντοπούλου υπόσχεται στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να τους επιτρέψει να μπουν στο "παιχνίδι" της "δια βίου μάθησης" και στ' ανάλογα κονδύλια (ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ). Εμ βέβαια, τόσα λεφτά δίνουν στην παιδεία (κάτω από 3% = αρνητικό ρεκόρ 30ετίας), ας πάρουν και οι ιδιώτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: