Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών / Γελοιογραφίες και "αστείες" εικόνες του σήμερα / "Η θεωρία του σοκ" Ν.Κλάιν

Είδηση: Αυξήσεις στις εισφορές που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι του Δηµοσίου για την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη σε δύο δόσεις προβλέπονται στο νοµοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστηµα υγείας που ψηφίστηκε την περασµένη εβδοµάδα. Οι εισφορές θα διαµορφωθούν στο 4% των συντάξιµων αποδοχών, από 2,55% που είναι σήµερα. Ειδικότερα, η εισφορά ύψους 2,55% των συνταξιούχων του Δηµοσίου αυξάνεται από 1-1-2012 κατά 0,70% και από 1/1/2013 κατά 0,75% και διαµορφώνεται τελικά σε 4%. Από το 2012, για όλα τα Ταµεία, η εισφορά τουασφαλισµένου για την κάλυψη παροχών πρωτοβάθµιας φροντίδας θα είναι 4%. Επίσης, προβλέπεται ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισµό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στη συµµετοχή του Δηµοσίου στην τριµερή χρηµατοδότηση νέων ασφαλισµένων για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και την κρατική συµµετοχή για τον ΟΓΑ.

Στον νεο νομο προβλέπoνται συγκεκριµένοι πόροι για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισµός Παροχών Υπηρεσίας Υγείας). Αυτοί θα είναι:

1. Η ετήσια επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισµό σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ. Η επιχορήγηση αφορά τη συµµετοχή του Δηµοσίου στην τριµερή χρηµατοδότηση νέων ασφαλισµένων για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και του ΟΑΕΕ και την κρατική συµµετοχή για τον ΟΓΑ.
2. Οι ασφαλιστικές εισφορές παροχών ασθένειας σε είδος ασφαλισµένου - εργοδότη. Οι πόροι του ΟΠΑΔ που προέρχονται από τις εισφορές εργαζοµένων σε ποσοστό 2,55% και τις εισφορές του εργοδότη σε ποσοστό 5,1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δικαιούχων του.
3. Η προβλεπόµενη εισφορά των συνταξιούχων, που θα ανέρχεται σε ποσοστό 4%. Η εισφορά 2,55% των συνταξιούχων του Δηµοσίου αυξάνεται από 1/1/2012 κατά 0,70% και από 1/1/2013 κατά 0,75% και διαµορφώνεται τελικά σε 4%. Στις περιπτώσεις ασφαλιστικών οργανισµών που η συγκεκριµένη εισφορά είναι µικρότερη από το 4%, αυτή από 1/1/2012 θα διαµορφωθεί επίσης στο 4%.
4. Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΓΑ όπως έχουν διαµορφωθεί και ισχύουν σήµερα, αναπροσαρµόζονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 3%.

Σχόλιο: Σε μια εποχή που τα "διαθέσιμα" του οικογενειακού προϋπολογισμού μειώνονται λόγω των αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και τις μειώσεις σε μισθούς, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (χωρίς παράλληλα να υπάρχουν αύξησεις στις συντάξεις) είναι ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα για τον μέσο Έλληνα. Μπορεί το 1,45% να μην φαντάζει μεγάλο, αλλά σε ετήσια βάση αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό.

Βέβαια, αν υπήρχαν σωστές παροχές υγείας και δεν υπήρχε η "παράκαμψη" της δημόσιας υγείας υπέρ των ιδιωτών, δε θα υπήρχε πρόβλημα αφού θα υπήρχε ένα ουσιαστικό αντίκρυσμα στα ποσά που πληρώνονται. Αντίθετα όμως με τις πρόσφατες αλλαγές στην υγεία (δείτε αναλυτικά εδώ) και με την αναμενόμενη μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών και στη δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία (όπως επιθυμούν οι κυβερνώντες της τρόικας - δείτε σχετικά εδώ και εδώ), το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Το βάρος πέφτει ακόμα μεγαλύτερο στους ώμους των ασφαλισμένων, ενώ το κράτος "νίπτει τα χείρας του", προχωρώντας μεθοδικά σε μεγαλύτερη απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος και του δημόσιου χαρακτήρα των παροχών υγείας.

Δυστυχώς, η κοινή γνώμη (κατευθυνόμενη ή μη από τα ΜΜΕ) άφησε ένα πολύ σοβαρό θέμα (όπως αυτό της υγείας) να ξεφύγει από την προσοχή της: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα έπρεπε να είναι ανάλογες των υπηρεσιών που προσφέρονται, αλλά με βάση τις τελευταίες εξελίξεις η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Αντιδράσεις υπήρξαν μόνο από τους γιατρούς, "σημαία" των κινητοποιήσεων όμως έγινε το θέμα των αμοιβών, με αποτέλεσμα ο μέσος Έλληνας να θεωρήσει ότι αυτές έγιναν για "συντεχνιακούς λόγους".

Πηγή ειδήσης: "Τα Νέα" / Δείτε εδώ το ντοκυμανταίρ "Η θεωρία του σοκ" με την Καναδή συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, που εξηγεί πως οι ανακριτικές τεχνικές πρόκλησης "σοκ", εξελίχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για να επιβληθεί η "φιλελευθεροποίηση" της οικονομίας, εις βάρος του κοινωνικού κράτους.

Και για να "γελάσουμε" λίγο:





Δεν υπάρχουν σχόλια: