Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, στην Τυνισία και την Υεμένη / Εγκαίνια ελληνικού εργοστασίου στην Βουλγαρία από Πάγκαλο / κλειστά επαγγέλματα

Οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνισία και την Υεμένη σίγουρα δεν είναι τυχαίες: Η διαφθορά, η κακοδιαχείριση, η διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των χωρών αυτών σε χαμηλά επίπεδα και η έλλειψη δημοκρατίας αποτελούν βασικές αιτίες. Αυτό όμως που πραγματικά έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων στις χώρες αυτές σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το σχετικό άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ από το "Έθνος" είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το που οδηγούνται τα πράγματα παγκοσμίως:

"Ευθεία σύγκρουση της γαλλικής κυβέρνησης με τους γραφειοκράτες της Κομισιόν γύρω από το θέμα των επιπτώσεων της κερδοσκοπίας στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, που αποτελούν τη βάση της διατροφής δισεκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα. Το Παρίσι υποχρέωσε απροκάλυπτα την Κομισιόν να πάρει πίσω μια σχετική έκθεση που είχε ετοιμάσει και στην οποία υποστήριζε τη θέση ότι η κερδοσκοπία των αγορών... δεν έχει καμιά επίπτωση στις τιμές των τροφίμων! Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χλεύασε τα συμπεράσματα σκοπιμότητας των μανδαρίνων των Βρυξελλών: «Δεδομένου ότι η μελέτη δείχνει πως η κερδοσκοπία δεν οδηγεί στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, εγώ έχω να προτείνω ότι πρέπει να δημοσιευτεί την Πρωταπριλιά!», δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους.

Μια μέρα νωρίτερα, η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Ιλζε Αϊγκνερ, που ανήκει στο σκληρό δεξιό κόμμα των χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και η οποία προήδρευσε συνόδου υπουργών Γεωργίας από 48 χώρες στο Βερολίνο, προειδοποιούσε ευθέως για τον κίνδυνο «εξεγέρσεων πεινασμένων» στον πλανήτη. «Οι βιαιοπραγίες στην Αλγερία και την Τυνησία έχουν τη βάση τους και στις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων», πρόσθεσε.

Ενώ οι 48 υπουργοί Γεωργίας με την απόφασή τους «επιθυμούν μια συντονισμένη στάση εναντίον των κερδοσκόπων, η ΕΕ δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στη δράση των τελευταίων», έγραφε απαξιωτικά η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Οι τιμές έχουν πάρει φωτιά. Μόλις πριν από ένα εξάμηνο, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου ένα μπούσελ (σ.σ.: μονάδα μέτρησης δημητριακών περίπου ίση με 35 λίτρα) σταριού κόστιζε 5,50 δολάρια και τώρα κοστίζει περισσότερο από 8,20 δολάρια - αύξηση της τάξης του 50%! Μέσα σε έξι μήνες 50% ακριβότερο το σιτάρι! Το καλαμπόκι από τα 4 δολάρια ανέβηκε σήμερα στα 6,60 και η σόγια από 9 και κάτι στα 14 δολάρια - αυξήσεις πάνω από 50% μέσα στο εξάμηνο.

Αν μάλιστα εξετάσει κανείς τις τιμές στους τελευταίους 12 μήνες και όχι 6, τότε με φρίκη διαπιστώνει ότι η τιμή του σταριού αυξήθηκε κατά 100%! Διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο...

Ο δείκτης τροφίμων του ΟΗΕ (ο οποίος συνίσταται σε ένα «καλάθι» τιμών διεθνώς των σταριού, καλαμποκιού, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης) βρίσκεται ήδη σήμερα στο υψηλότερο σημείο του από το 1990 που καταρτίστηκε, ξεπερνώντας ακόμη και τα ακραία σημεία αύξησης των τιμών που είχαν σημειωθεί το 2008, στον παραλογισμό της επιθετικότητας των κερδοσκόπων που προσπαθούσαν να αποφύγουν τη χρηματοπιστωτική κρίση, ακόμη και καταδικάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε έσχατη πείνα.

«Εισερχόμαστε σε έδαφος κινδύνου», είχε προειδοποιήσει προ εικοσαημέρου ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, ο οποίος προσπαθεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα για τους κινδύνους που την απειλούν εξαιτίας της νέας αύξησης των τιμών των βασικών τροφίμων που έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Ταραχές για τρόφιμα, γεωπολιτικές εντάσεις, αυξανόμενη πείνα των φτωχότερων χωρών και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων στις κοινωνίες των ανεπτυγμένων κρατών απειλούν τον πλανήτη κατά τον ΟΗΕ.

Κάτω από την πίεση των Γάλλων, πάντως, η Κομισιόν υποχρεώθηκε να πάρει πίσω για αναμόρφωση την έκθεσή της. «Εχουμε αμφιβολίες, δεν έχουμε όμως σήμερα αποδείξεις», προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Μπαγί, υποσχόμενος πάντως ότι η έκθεση πρέπει να δημοσιοποιηθεί «πριν από την Πρωταπριλιά», σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κάνει χιούμορ.

«Είναι προφανές ότι στην αρχή της ρευστότητας των τιμών των αγροτικών προϊόντων υπάρχει μια φυσική πραγματικότητα, αλλά μου φαίνεται προφανές ότι αυτή η ρευστότητα αυξάνεται από τη χρηματοοικονομική κερδοσκοπία - εκτός πια και αν δεν ζούμε στον ίδιο κόσμο με την Κομισιόν!», δήλωσε δηκτικά ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μπρινό Λε Μερ.

Η ίδια ιστορία: με το που βρέθηκαν πάλι με χρήματα στη διάθεσή τους οι κερδοσκόποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, άρχισαν νέο γύρο κερδοσκοπίας στα βασικά προϊόντα διατροφής για να βγάλουν γρήγορα τα χαμένα από την κρίση, αδιαφορώντας για τις τραγικές άμεσες συνέπειες που έχει αυτού του είδους η κερδοσκοπία στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Μόλις περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν τοποθετημένα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων το 2003. Μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το 2008, το ποσό αυτό είχε αυξηθεί κατά... 2.500% περίπου και είχε εκτιναχτεί στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια! Μόλις δηλαδή οι κερδοσκόποι χρηματοδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις, εξαφάνισαν το ψωμί των φτωχών!"

Είδηση: Τη νέα μονάδα του ομίλου «Καπνική Α.Μιχαηλίδη» (LTAM) στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, εγκαινίασαν το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ.

Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι η επένδυση αυτή, μια δημιουργική -όπως είπε- επέκταση μιας μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας, τοποθετείται στα πλαίσια της ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας. Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων που σχολίαζαν το γεγονός ότι εγκαινιάζει μια μονάδα ελληνικής εταιρίας στη βολγαργία, είπε ότι «η επένδυση δεν ξεκινάει σήμερα, προϋπάρχει, το αρχικό εργοστάσιο λειτουργεί από το 1996». Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι «η τελική επεξεργασία των προϊόντων του ομίλου γίνεται στο Πολύκαστρο και οι εξαγωγές του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Σχόλιο: Είναι δικαίωμα κάθε επιχειρηματία ν' ανοίγει ή ν' ανακαινίζει εργοστάσια σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου θέλει, διαχειρίζοντας τα κεφάλαια του κατ' οποιαδήποτε τρόπο (αρκεί βέβαια να είναι συνεπείς στις φορολογικές και εργασιακές του υποχρεώσεις στην χώρα μας). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε μια εποχή που οι θέσεις εργασίας στην χώρα μας χάνονται με μορφή χιονοστιβάδας, που οι εργασιακές σχέσεις έχουν χαλαρώσει σε βαθμό τρομακτικό, που οι μισθοί έχουν μειωθεί ή ετοιμάζονται προς μείωση, θα πρέπει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να μεταβαίνει σε γειτονικές χώρες και να εγκαινιάζει εργοστάσια Ελλήνων επιχειρηματιών, προβάλλοντας ως "επιτυχία" το ότι η προώθηση των προϊόντων θα γίνονται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (λες και υπήρχε συμφερότερη και γρηγορότερη λύση) ή ότι το εργοστάσιο αυτό είναι "συνδεδεμένο" με υπάρχον της ίδιας εταιρείας στο Πολύκαστρο Κιλκίς ή αλλού στην χώρα μας (για την οποία επένδυση η εν λόγω εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί "αδρά" μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων ή νόμων). Έχουμε την αίσθηση (και πέρα από λαϊκισμούς) ότι δίνεται το "λάθος μήνυμα" στους εργοδότες και τους βιομηχάνους - είναι σα να λέει η κυβέρνηση "κάνετε ό,τι θέλετε, εμείς είμαστε μαζί σας". Βέβαια ο κύριος Πάγκαλος έχει γίνει το επίκεντρο και άλλων αμφιλεγόμενων κινήσεων (δείτε σχετικά εδώ κι εδώ), αλλά σε αυτή την επίσκεψη δε νομίζουμε να πήγε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης...

Για να μην ξεχνιόμαστε...Για το "άνοιγμα" των κλειστών επαγγελμάτων έχουμε γράψει στο παρελθόν αναλυτικά (δείτε εδώ κι εδώ). Τι λένε όμως οι επιστημονικοί φορείς; Οι απόψεις τους δεν ακούγονται συγκροτημένα πουθενά - κι είναι ένα παράδειγμα μονομερούς αντιμετώπισης και έλλειψης διαλόγου στο "άνοιγμα". Την ενδιαφέρουσα άποψη των μηχανικών για το θέμα διαβάστε εδώ - αξίζει.

Πηγή είδησεων: "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων" / "Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: