Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Απόφαση επιτροπής ανταγωνισμού για ελάχιστες αμοιβές / Θεοδωράκης: "Ανήκουμε στην Ελλάδα"

Η Ολομέλεια της Επιτροπής έκρινε παράνομο το σύστημα καθορισμού ελάχιστων αμοιβών για τους 105.000 μηχανικούς της χώρας, υποχρεώνοντας το Τεχνικό Επιμελητήριο να το καταργήσει μέσα σε 60 ημέρες ώστε οι αμοιβές να διαμορφώνονται ελεύθερα και όχι με προκαθορισμένο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο. Η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει πρόκριμα για ανάλογες αποφάσεις και για όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα που λειτουργούν με ελάχιστες αμοιβές, όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι ορκωτοί λογιστές, οι μεσίτες κ.ά., για τους οποίους κατά την κυβέρνηση και την επιτροπή το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού.

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση στην οποία κατέληξε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο 60.000 ευρώ, «το ΤΕΕ με αποφάσεις της διοικούσας επιτροπής του υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών». Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προειδοποίησε χθες ότι θα επιβάλει πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα στο μέλλον εφόσον διαπιστωθεί ότι ενώσεις, σύλλογοι και επαγγελματικά επιμελητήρια ελεύθερων επαγελματιών συνεχίζουν να καθορίζουν κατώτατες αμοιβές και να παραβιάζουν το νόμο περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Σχόλιο: Θα ήταν όλα καλά, αν δε μιλάγαμε μια επιτροπή που δεν έχει καταφέρει ακόμα να "σπάσει" τα καρτέλ στα γαλακτοκομικά (στα οποία είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι μεγάλες εταιρίες του χώρου ελέγχουν τις τιμές των παραγωγών συμπιέζοντας τις προς τα κάτω και έχουν καταδικαστεί γι' αυτό με πρόστιμα που δεν έχουν "βεβαιωθεί" εδώ και χρόνια), που επέτρεψε την συνένωση της Ολυμπιακής με την Aegean (θεωρώντας ότι η εταιρία που θα δημιουργηθεί ΔΕΝ θα έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά), που αδυνατεί να ελέγξει τους χονδρεμπόρους και τα σούπερμαρκετ (οι οποίοι "ελέγχουν" τιμές και προϊόντα) και που αδυνατεί να ελέγξει τη διαπλοκή στον χώρο των ΜΜΕ. Γιατί αυτό; Δεν έχει στοιχεία; Όχι. Δεν έχει το δυναμικό; Όχι βέβαια - είναι μακράν από τις πιο καλά στελεχωμένα "αρχές". Ο λόγος είναι απλός: Η επιτροπή δυστυχώς ελέγχεται από το κράτος και οι αποφάσεις είναι καθαρά πολιτικές. Ανάλογα με τις προθέσεις λοιπόν της κυβέρνησης κατευθύνονται αποφάσεις, επιβάλλονται πρόστιμα (που ποτέ δεν βεβαιώνονται για να εισπραχθούν) κ.ο.κ. Η χρήση της επιτροπής για τα "κλειστά επαγγέλματα" δεν είναι τυχαία: Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο συγκεκριμένο θέμα και γι' αυτό εξάλλου προχωρεί και στη διενέργεια δημοσκοπήσεων για να στηρίξει τις αποφάσεις της (αλήθεια γιατί δεν έκανε κάτι τέτοιο και για το Μνημόνιο; ).

Είναι σημαντικό βέβαια (για την ιστορία του πράγματος) να πούμε ότι η απόφαση με την οποία το ΤΕΕ "θεωρεί" τις αμοιβές δεν πάρθηκε από το ΤΕΕ: Υπάρχει νόμος του κράτους και υπουργική απόφαση για να χρησιμοποιηθεί το ΤΕΕ, ως ενδιάμεσος ώστε να γίνεται υπολογισμός των αμοιβών μέσω ενός αδιάβλητου συστήματος (μέχρι τότε οι κατά τόπους πολεοδομίες αναλάμβαναν αυτό τον έλεγχο), να πληρώνονται άμεσα οι αναλογούντες φόροι, να κατατίθενται οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ κ.ο.κ. Άρα η απόφαση της επιτροπής (που θεωρεί αυθαίρετη την τιμή ανά τετραγωνικό και προχωρεί αυθαίρετα με τη σειρά της στην καταδίκη των ελαχίστων αμοιβών) στρέφεται κατά του ίδιου του κράτους που αν δε δημιούργησε, τουλάχιστον ενέκρινε το υπάρχον σύστημα. Και βέβαια για το σε ποιές περιπτώσεις υπερισχύει το κοινοτικό δίκαιο έναντι του εθνικού υπάρχει διχογνωμία που δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε. Πάντως το θέμα σίγουρα δεν κλείνει εδώ αφού έχουμε ενστάσεις, διαβούλευση, προσφυγές στη δικαιοσύνη κ.ο.κ. μέχρι η υπόθεση να ολοκληρωθεί.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Με μια χειμαρρώδη ομιλία που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, στο κατάμεστο θέατρο «ΡΕΞ» ο Μίκης Θεοδωράκης ξετύλιξε τον μίτο του προβληματισμού του και κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους κατά τη γνώμη του μπορούν να ξαναγίνουν οι Έλληνες «αφεντικά» στον τόπο τους. Ξεδιπλώνοντας τον λόγο του γύρω από το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Πατριωτική Αναγέννηση, ο παγκοσμίου φήμης μουσικο-συνθέτης τόνισε ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε το δόγμα Ανήκομεν εις την Δύση και να ενστερνιστούμε το δόγμα Ανήκουμε στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα». Χωρίς την υποστήριξη από τα "μεγάλα" ΜΜΕ, με λοιδωρίες και κοροϊδίες από "σοβαρούς" αρθρογράφους (όπως ο κ. Μπαρτζινόπουλος του Έθνους), μαζεύτηκε πολύς κόσμος και συνεχίζεται η πορεία της "Σπίθας". Ελπίζουμε να μην μείνει εκεί (περισσότερα για την "Σπίθα" μπορείτε να βρείτε εδώ). Αναλυτικό ρεπορτάζ για την ομιλία εδώ.

Πηγή: "Ημερησία", "Ελευθεροτυπία" / Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα του Δημόσιου τομέα δεν είναι τυχαία και συμβαίνει πανευρωπαϊκά. Το γιατί διαβάστε το στο άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο "Έθνος" εδώ.

Αλήθειες και ψέμματα για τα κλειστά επαγγέλματα θα παρουσιάζουμε αναλυτικά αύριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: