Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Απελευθέρωση ωραρίου εργασίας των εμπορικών καταστημάτων και τους δημοσίους υπαλλήλους / Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Είδηση: Το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας στα ΙΧ και ο χαρακτηρισμός όλης της περιοχής ως τουριστικής δρομολογεί δραματικές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς θα πρόκειται για de facto απελευθέρωση. Οι έμποροι θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να κρατούν τα καταστήματά τους κλειστά το πρωί, όταν οι καταναλωτές δουλεύουν, και να τα ανοίγουν κατά βούληση τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια κίνηση στην Αθήνα θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες πόλεις της χώρας, στις οποίες το ωράριο ρυθμίζεται με απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Την απελευθέρωση του ωραρίου για την ενίσχυση του ανταγωνισμού ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα.Τα μεγάλα καταστήματα και οι αλυσίδες ζητούν απελευθέρωση, οι μικροί και μεσαίοι έμποροι μιλούν για τον... «θάνατο του εμποράκου».

Στο τραπέζι παράλληλα υπάρχει σχέδιο για μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων εκτός του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας στα όρια του νομού προκειμένου να απεμπλακεί η Αθήνα από το θέμα των διαδηλώσεων. Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς οι τιμές της γης στο κέντρο και την περιφέρεια δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο Γ. Παπανδρέου είναι απολύτως θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς στο παρελθόν και ο ίδιος έχει επισημάνει την ανάγκη συγκέντρωσης όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα συνδυαστεί και με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας, καθώς στις δημόσιες υπηρεσίες θα επεκταθεί και το απόγευμα, ενώ όλα τα σχολεία θα γίνουν ολοήμερα.

Σχόλιο: Προφανώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες απευθύνονται σε αφελείς, αφού η μειωμένη κατανάλωση ΔΕΝ είναι θέμα που που προκαλείται από το "περιορισμένο" ωράριο. Είδαμε όλοι μας τι συνέβει στην Χριστουγεννιάτικη αγορά με το διευρυμένο, εορταστικό ωράριο καθώς και την ανύπαρκτη κίνηση την τελευταία Κυριακή προ Χριστουγέννων όπου τα καταστήματα έμειναν ανοικτά. Θα έρθουν ξαφνικά χρήματα άραγε και θα μπορεί να "καταναλώνει" ο κόσμος; Δεν το νομίζουμε. Τόσα χρόνια (και με το υπάρχον ωράριο) κίνηση και κατανάλωση υπήρχε αφού υπήρχε "χρήμα προς διάθεση". Τώρα αυτό έχει εκλείψει και γι' αυτό, μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.
Από την άλλη να θυμηθούμε ότι ειδικά για την Αττική όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι πλην εμποροϋπαλλήλων εργάζονται με συνεχές ωράριο, υπάρχουν οι απογευματινές ώρες και το Σάββατο γι' αγορές. Το διευρημένο ωράριο επομένως δε θα προσθέσει κάτι ουσιαστικό γι' αυτούς - απλά θα πιέσει ακόμα περισσότερο τα ανεξάρτητα καταστήματα τα οποία λόγω περιορισμένων εσόδων δε θα μπορούν να δουλεύουν παραπάνω ώρες και τους εργαζόμενους οι οποίοι ήδη δουλεύουν δωρεάν για πολύ χαμηλούς μισθούς και με ελάχιστα δικαιώματα, μετά και το πρόσφατο νομοσχέδιο. Και είναι προφανές επίσης ότι αν τα καταστήματα, οι τράπεζες και το Δημόσιο διευρύνουν το ωράριό τους, στην ουσία δε θα μένει κανείς που να μπορεί "ν' απολαμβάνει" τις "χαρές" του διευρυμένου ωραρίου των εμπορικών - όλοι θα δουλεύουν...
Πάντως τα όργανα άρχισαν ήδη στις Κυκλάδες, όπου ο τοπικός Νομάρχης υπακούοντας στα κελεύσματα ορισμένων (όχι πάντως του τοπικού εμπορικού συλλόγου) εξέδωσε απόφαση προτού αποχωρήσει επιτρέποντας προαιρετικά, το πρώτο τρίμηνο του 2011, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες. Αντιδράσεις υπάρχουν ήδη εκεί, αλλά η απόφαση θεωρείτε πρόκριμα για τη συνέχεια.

Από πλευράς Δημοσίου, η λύση είναι μία και προφανής: Προσλήψεις στα ΚΕΠ των Δήμων για λειτουργία ορισμένα απογεύματα μέσα στην εβδομάδα και προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Εκτός αν η κυβέρνηση σκέφτεται και την επίσημη κατάργηση της 8ωρης εργασίας στο Δημόσιο (κάτι βέβαια που εφαρμόζεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα), θεωρούμε αδύνατη οποιαδήποτε άλλη λύση, αφού υπάρχει περιορισμός στις προσλήψεις στο Δημόσιο (για τα "ολοήμερα" σχολεία ισχύει προφανώς το ίδιο) κάτι αναγκαίο για να πραγματοποιηθεί το μέτρο: Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, αυτή η εξαγγελία είναι πιθανότατα άλλο ένα "προπέτασμα καπνού" για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αντιδράσεις και να στραφεί το ενδιαφέρον προς τους "προνομιούχους" (πάντα κατ' όνομα) του Δημοσίου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, επέρχονται νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Από τη μια δεν προωθείται το πρόγραμμα των αλλαγών και του περιορισμού της σπατάλης με γοργούς ρυθμούς και από την άλλη είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φέρει στο δημόσιο ταμείο τα έσοδα εκείνα που θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο στόχο που έχει τεθεί για το 2011 (στο 7%). Οι πρόσφατες δηλώσεις του Α.Λοβέρδου για "νέες και άδικες πολιτικές" δείχνουν το κλίμα- Έτσι δυστυχώς οδηγούμαστε για "ακύρωση" της δέσμευσης του πρωθυπουργού ότι μέσα στο 2011 δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις. Βέβαια δε θα συμβεί για πρώτη φορά - αλλά πόσο χαμηλότερα να πάνε; Bέβαια, κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα, αφού ήδη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν και αρκετοί εξ αυτών έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων. Βέβαια και οι τελευταίοι είναι αναξιόπιστοι (έχουν κάνει ήδη πάρα πολλές φορές πίσω στις "κόκκινες γραμμές" τους) οπότε μην περιμένετε πολλά απ' αυτούς. Η λύση βέβαια είναι προφανής: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πλέον οικονομικό, αλλά πολιτικό αφού η Ιρλανδία με μεγαλύτερο έλλειμμα, με ηπιότερα μέτρα και λιγότερες παρεμβάσεις δανείστηκε πολύ χαμηλά από τις αγορές, αφού στηρίχθηκε επαρκώς εξ' αρχής. Έτσι πρέπει επιτέλους να παρέμβει ο "μηχανισμός" ώστε και οι δόσεις να δοθούν και τα spreads να πέσουν. Βέβαια για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε σοβαρή κυβέρνηση που προτίστως να νοιάζεται για τους πολίτες της. Κάτι τέτοιο όμως, δε συμβαίνει...

Πηγή: "Έθνος", "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: