Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα άνευ διαλόγου; Φαρμακοποιοί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και άλλοι στο στόχαστρο / Υπόθεση "Ερρίκος Ντυνάν"

Είδηση: Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα του ανοίγματος των "κλειστών επαγγελμάτων". Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, το ΓΕΩΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, με δεύτερη ανοικτή επιστολή που απευθύνουν προς τον Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, θέτουν θέμα αναζήτησης ευθυνών σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατά παράβαση του Συντάγματος υπέγραψε το Μνημόνιο, με το οποίο η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας.

«Οταν ο πρωθυπουργός μας αρνείται επί μήνες να συναντήσει τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων της χώρας, τότε υπάρχει θεσμικό πρόβλημα. Οταν οι πρόεδροι επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα αρμοδιότητάς τους, τότε η άρνηση συνάντησής τους αποτελεί θεσμική εκτροπή.

Οταν ο υπουργός Οικονομικών με μόνη την υπογραφή του δεσμεύει τη χώρα, παρακάμπτοντας εκτελεστική, νομοθετική, ακόμη και δικαστική εξουσία, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνταγματικό. Οταν ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων για θέματα που σχετίζονται με τη φύση και υπόσταση του επαγγέλματος-λειτουργήματός τους, τότε έχουμε ισοπεδωτική και απαξιωτική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον άνδρα.

Οταν, επιπρόσθετα, ο ίδιος παραπέμπει για τόσο σοβαρά θέματα σε παρατρεχάμενούς του, που εναλλάσσονται, τότε κάτι τελείως σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του υπουργείου Οικονομικών. Οταν με υπογραφές των δύο νομικών συμβούλων και του ίδιου του υπουργού, "αμετάκλητα και άνευ όρων" παρεδόθη η εθνική κυριαρχία, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και παράνομο, για τον οποίο ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν. Οταν οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, κλάδοι εργαζομένων με αφορμή τα όποια δίκαια ή όχι αιτήματά τους λοιδωρούνται, συκοφαντούνται με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα.

Οταν με γνωστούς δημοσιογράφους στρέφουν τον ένα κλάδο κατά του άλλου, αλλοιώνοντας και αποσιωπώντας τα όποια αιτήματά τους, τότε υπάρχει έλλειμμα ορθής, έγκαιρης, αντικειμενικής πληροφόρησης. Οταν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, επιτείνεται και οξύνεται, τότε το κλίμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικά αρνητικό για την τόσο απαραίτητη και επικαλούμενη, για αλλότριους όμως σκοπούς, κοινωνική συνοχή. Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, σε σας και την κυβέρνηση εναπόκειται να δώσετε απτά δείγματα σεβασμού όλων των κλάδων εργαζομένων. Σε σας εναπόκειται να δώσετε δείγματα συμφιλίωσης και όχι διχασμού και αντιπαλότητας των τάξεων».

Σχόλιο: Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, δεν πρόκειται να οδηγήσει την Ελλάδα, στην "γη της επαγγελίας" όπως διοχετεύεται από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ - ενώ ούτε το συνολικό κόστος θα μειωθεί για τον καταναλωτή (αφού θα οδηγηθούμε σε ταυτόχρονη αύξηση στην πηγή - αξίζει πραγματικά να διαβάσετε την απάντηση του ΤΕΕ για την οικοδομή εδώ). Ίσα-ίσα που θα οδηγηθούν στην ανεργία και στην εξαθλίωση δεκάδες επιστήμονες, ενώ με την ταυτόχρονη εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν, θα έχουμε μαζική εισαγωγή εργαζομένων από τις πρώην ανατολικές χώρες που θα εργάζονται εδώ με μισθούς της χώρας προέλευσής τους, καθοδηγούμενοι από ξένες εταιρίες. Αυτό δε θα χτυπήσει μόνο τις παραπάνω επαγγελματικές ομάδες, αλλά και όλους εκείνους που σήμερα ανήκουν σε κάποιο επάγγελμα, για το οποίο σήμερα χρειάζεται μια στοιχειώδης πιστοποίηση και υπάρχει η ανάγκη εγγραφής σε μια επαγγελματική ένωση. Η κατάργηση αυτής της πιστοποίησης, θα οδηγήσει σε ένα άναρχο περιβάλλον, που ο καθένας ουσιαστικά θα εξασκεί ένα επάγγελμα στο οποίο η ιδιότητα θα δηλώνεται από τον ίδιο - με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της υπηρεσίας (και τους κινδύνους που θ' απορρέουν - δείτε εδώ). Όταν μάλιστα η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει το άνοιγμα ακόμα και για τους γιατρούς καταλαβαίνει κανείς για το που οδηγούμαστε...

Το θέμα που τίθεται στην ανακοίνωση των επιστημονικών φορέων όμως είναι εξίσου σημαντικό - όπως και με το θέμα το φορτηγών Δ.Χ. (δείτε εδώ): Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, και όμως η άποψή τους δεν τίθεται υπόψιν και τα πάντα περνιούνται "εν κρυπτώ", χωρίς καν μια σύσκεψη για τα μάτια του κόσμου. Ακόμα χειρότερα άλλα συμφωνούνται (όπως έγινε με τους οδηγούς φορτηγών) και άλλα πάνε για ψήφιση - από ανθρώπους που ούτε τις επιπτώσεις γνωρίζουν των κινήσεων αυτών, αλλά δεν έχουν και γνώση των ιδιαιτεροτήτων των επαγγελμάτων για τα οποία αποφασίζουν. Βέβαια στην εποχή που ζούμε και με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όλα αυτά φαντάζουν "πταίσματα" - οι αντιδράσεις πάντως αναμένονται έντονες, γιατί τα πάντα έχουν και τα όριά τους...Η ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό είναι απλώς το πρώτο βήμα.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ενώ είχαν συμφωνήσει σε κομβικά σημεία με την κυβέρνηση είδαν οι συμφωνίες αυτές ν' ακυρώνονται μετά από παρεμβάσεις της τρόικας: Η απελευθέρωση οποιαδήποτε ιδιοκτησιακού περιορισμού στην αγορά των φαρμακείων δείχνει καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον πολίτη -
αν συνέβαινε διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρχει σύνδεση της ιδιότητας του φαρμακοποιού με την ιδιοκτησία για να υπάρχει διασφάλιση της ύπαρξης σωστών υπηρεσιών (μέσω της παρουσίας πτυχιούχων) σε αυτά. Η απόσυρση της δικλείδας αυτής επίσης δεν ενισχύει τα μικρά φαρμακεία και τους νέους φαρμακοποιούς: Με την είσοδο εταιριών στον χώρο (που θ' αρχίσουν μαζικές αγορές αδειών), οι πρώτοι θ' αναγκαστούν να κλείσουν (αφού το κέρδος τους θα είναι πολύ μικρό) και οι τελευταίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα υποαπασχολούνται ή θα εργάζονται έναντι πινακίων φακής.

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Οδηγείται προς πώληση το νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" στην Αθήνα από τον Ερυθρό Σταυρό - Σε ιδιώτη (Το Ιατρικό Αθηνών) και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας. Ένα έργο το οποίο αναγέρθηκε με κληροδοτήματα που δόθηκαν για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες, παραδίδεται στους ιδιώτες, οι οποίοι αποκτούν έναντι χαμηλού τιμήματος (για τη θέση και τον εξοπλισμό του) ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόταν μέσα στο ΕΣΥ. Η θετική ψήφος του υπουργείου είναι ψήφος πολιτική και δείχνει για το πως βλέπει η κυβέρνηση το "κοινωνικό κράτος" τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ανακοινώσεις επαγγελματικών ενώσεων

Και λίγα κάλαντα - λόγω της ημέρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: