Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Απώλειες εσόδων και "φέσια" στ' ασφαλιστικά ταμεία - Μειώσεις εισφορών / Τελευταίες δημοσκοπήσεις / Μετάθεση νομοσχεδίου για κλειστά επαγγέλματα

Είδηση 1η: Στα 16,5 δισ. ευρώ φτάνουν οι απώλειες των εσόδων για τα Ταμεία από την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή (10 δισ.) και την ανεργία (6,5 δισ). Τη δίδυμη αυτή απειλή για τι συντάξεις επισήμαναν στο συνέδριο του Economist τόσο ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλ. Κικίλιας, (υπογραμμίζοντας ότι η αδήλωτη εργασία, που αγγίζει το 25% με 30% στην Ελλάδα, αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια) όσο και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. «Η ανεργία δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση μέχρι το τέλος της δεκαετίας», είπε ο Σ. Ρομπόλης αμφισβητώντας μάλιστα ότι μπορεί να συγκρατηθεί η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 2,6% μέχρι το 2060, όπως ζητά η τρόϊκα, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 70% στο ίδιο διάστημα.

Στο ίδιο συνέδριο ανακοινώθηκε ότι θα μειωθούν εως και 25% εως το 2013, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους συνεπείς στις πληρωμές προς τα Ταμεία εργοδότες, αλλά και για τους εργαζόμενους. Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε επίσης τη σταδιακή μείωση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων (που φτάνουν στο 45% -50% του ακαθάριστου μισθού σήμερα. «Με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σχεδιάζουμε τη μείωσή τους για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εντάσσονται σε ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο με το οποίο διασφαλίζεται διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», δήλωσαν η Λ. Κατσέλη και ο Γ. Κουτρουμάνης εκτιμώντας ότι «οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μπορούν κάτω από τις προϋποθέσεις αυτές να μειωθούν κατά 25% μέχρι το 2013, χωρίς κανένα κίνδυνο για τα οικονομικά των Ταμείων».

Σχόλιο: Αλήθεια γιατί το κράτος δεν φρόντισε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την είσπραξη της εισφοροδιαφυγής και δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της εργασίας; Σύμφωνα μ' επίσημα στοιχεία π.χ. του ΙΚΑ στις 8 ∆εκεµβρίου 2010 οι οφειλές προς σ' αυτό ήταν 639.749.873 ευρώ, εκ των οποίων τα 590.773.733 ευρώ προέρχονται από επιχειρήσεις, ενώ στους οφειλέτες περιλαµβάνονται το ∆ηµόσιο, ΣΕΚΟ, ΟΤΑ, µέχρι πρεσβείες αλλά και πολιτικά κόµµατα. Αντ' αυτού έκανε ότι μπορούσε για ν' αυξήσει την ανεργία και να δώσει έτσι ένα τελειωτικό χτύπημα και στ' ασφαλιστικά ταμεία - Το επόμενο βήμα προδιαγεγραμμένο: Περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων (επικουρικών και μη) και των εφάπαξ με πρόσχημα τα μειωμένα έξοδα. Η παράλληλη μείωση των εισφορών θα δώσει ένα ακόμα λόγο για την επαπειλούμενη μείωση των συντάξεων. Ένα μέτρο που υπό άλλες συνθήκες θα είχε ένα νόημα (υψηλες εισφορές και χαμηλές συντάξεις δεν ταιριάζουν απόλυτα ακριβώς), στις μέρες μας θα είναι η δικαιολογία για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις με υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας οι οποίες στήρίζονται ΚΑΙ στις εισφορές προς τα ταμεία: Οι μεγάλοι εργοδότες που βρίσκονται πίσω από τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για μείωση των εισφορών θα "τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού τα κέρδη τους θα αυξηθούν (κι άλλο). Το μέλλον πάντως για τους εργαζομένους σίγουρα δεν διαγράφεται ευοίωνο...

Είδηση 2η: Σε έρευνα της εταιρείας RASS που δημοσίευσε το "Παρόν" το 69,4% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχουμε σοβαρή κυβέρνηση ούτε πρωθυπουργό ικανό να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση. Απογοητευτικά είναι όμως για κυβέρνηση και πρωθυπουργό και τα αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία και όσον αφορά το αν διαπραγματεύονται με την «τρόικα» ή αν, αντίθετα, απλώς εκτελούν τις εντολές της:
Το 65,7% πιστεύει ότι απλώς εκτελούν τις απαιτήσεις της «τρόικας» και μόνο το 31,4% έχει την άποψη ότι διαπραγματεύονται μαζί της.
To 67,7% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το βασικό επιχείρημα του Αντ. Σαμαρά, ότι δηλαδή χρειαζόταν ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη - το ποσοστό αυτό είναι 66,9% άναμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009! Η έρευνα της RASS δείχνει επίσης ότι «απομυθοποιείται» και το εγχείρημα της «συναίνεσης»: Το 64,9% πιστεύει ότι η «συναίνεση» που επιδίωξε ο πρωθυπουργός είναι στην πραγματικότητα συνενοχή στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει και μόνο το 30,4% εκτιμά ότι αποτελεί ειλικρινή του πρόθεση, ώστε να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης.
Ακόμα το 68,9% λέει ότι δεν βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μείωσης αποδοχών προκειμένου να περισωθούν θέσεις εργασίας ενώ το 64,1% πιστεύει ότι τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο (νόμος πλέον) οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Την αντίθετη εκτίμηση, θεωρώντας αναγκαίο τον νόμο, κάνει το 32,7%. Τέλος 82,4% του λαού, ότι η δεινή οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες στα εθνικά μας θέματα.

Σχόλιο: Η έρευνα αυτή αποτυπώνει καθαρά την πίστη της κοινωνίας για το αδιέξοδο των μέτρων και για το ότι ο "κόμπος έχει φτάσει στο χτένι". Ακούγονται όμως αυτές οι απόψεις στα ΜΜΕ; Πολύ λίγα τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες δείχνουν τις πραγματικά "πιστεύω" της κοινωνίας, προσπαθώντας να βγάλουν μια επίπλαστη εικόνα "αλληλεγγύης" του μέσου Έλληνα στα όσα γίνονται και αποφασίζονται με πρόσχημα το Μνημόνιο. Οι πολίτες δε δείχνουν να πείθονται από το καλύτερο "αύριο" που υπόσχονται υπουργοί και "άτυποι" κυβερνητικοί εκπρόσωποι καθημερινά - ένα αύριο που μετατίθεται συνεχώς από χρονιά σε χρονιά (και σε λίγο από δεκαετία σε δεκαετία). Πολύ σημαντική είναι επίσης και η πτυχή των εθνικών μας θεμάτων: Ο κόσμος φοβάται για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν σε αυτά. Αυτό όμως που δε μας λέει η έρευνα είναι για το τι προτίθεται να κάνει ο Έλληνας για ν' ανιστρέψει τα όσα γίνονται γύρω του. Αυτό δυστυχώς μένει άγνωστο...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Μετά τις γιορτές θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.Αυτό αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις με πρώτους κλάδους υπό "επίθεση" αυτούς των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων. Ο μηχανισμός που θα γίνουν (και το βάθος του ανοίγματος για κάθε επάγγελμα) θ' αποφασιστεί τις επόμενες μέρες, δεδομένου ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για κάποια εξ αυτών που επιπροσθέτως δεν καλύπτονται και από την οδηγία Μπολκεστάιν - τις επιπτώσεις και τη σημασία του ανοίγματος αυτού μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ και εδώ.

Πηγή είδησης: "Ημερησία", "Παρόν" - Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την "πολιτική του ψεύδους" μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: