Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Νέο σχέδιο ανάπτυξης εξαγωγών / Απαξίωση και επιθέσεις σε πολιτικούς στην χώρα μας / μισθός Προβόπουλου

Είδηση: Δέσμη μέτρων παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης για την αύξηση των εξαγωγών. Πιό συγκεκριμένα προανήγγειλε: α) Τη δημιουργία "εθνικής ταυτότητας- brand", η οποία θα πιστοποιεί την ποιότητα και την αυθεντικότητα των ελληνικών προϊόντων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για τη δημιουργία λογοτύπου και κοινού συστήματος για την πιστοποίηση προϊόντων.
β) Συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, όπως των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Επικρατείας και των εμπορικών ακολούθων των πρεσβειών και του ΕΟΤ.
γ) Αλλαγές στη δομή του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, με την απορρόφησή του από το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
δ) Τη δημιουργία Ταμείου Εξωστρέφειας, υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ, με την ονομασία Go2Market. Θα διαθέτει κεφάλαια περίπου 70 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον υπουργό θα ιδρυθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
ε) Μέτρα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως η προχρηματοδότηση εξαγωγών και η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ. Το πρόγραμμα για την εξωστρέφεια που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 30 εκατ. ευρώ απευθείας στις επιχειρήσεις.
στ) Αλλαγές στο Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) για να καλύπτει έμμεσες επενδύσεις.
η) Αναδιοργάνωση του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, στα πρότυπα του ολλανδικού EVD. Θα δραστηριοποιείται (i) στις εκθέσεις, (ii)στην παροχή πληροφόρησης, τεχνογνωσίας και μικρής οικονομική βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις και (iii) στην ηλεκτρονική πληροφόρηση και ανάλυση νέων αγορών για κρίσιμους τομείς ευκαιριών ανά χώρα, με δυνατότητες match-making, και την οργάνωση διαρκών ηλεκτρονικών εκθέσεων.
ζ) Τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας από μεγάλες και έμπειρες επιχειρήσεις με μικρές.
η) Τη συστηματική παρακολούθηση με στατιστικά στοιχεία όλων των πρωτοβουλιών ώστε να μπαίνουν οι προτεραιότητες της πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχόλιο: Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν είναι καινούργια μέτρα. Το αντίθετο μάλιστα - έχουν προαναγγελθεί ξανά στο παρελθόν χωρίς επιτυχία: Η Ελλάδα υπογράφει συμβάσεις με ξένες χώρες για εξαγωγές και δεν τις τηρεί, έχει δεκάδες προϊόντα υπό καθεστώς "ΠΟΠ" (προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως) αλλά δε διαφημίζει την αξία της ποιότητάς του, δημιουργεί οργανισμούς προώθησης που υποστελεχώνονται, συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις χάρις τον πατριωτισμό κάποιων εμπορικών ακολούθων (και δε συμμετέχει σε άλλες λόγω της αδιαφορίας άλλων). Το βασικότερο όμως είναι άλλο: Για να εξάγουμε, πρέπει να παράγουμε. Και η Ελλάδα πλέον δεν παράγει: Η αγροτική παραγωγή έχει πέσει αισθητά, οι βιοτεχνίες έχουν "φύγει" στα Βαλκάνια, βιομηχανία δεν υπάρχει, και γενικώς ότι λειτουργεί αυτό συμβαίνει για πρακτικούς ή συναισθηματικούς λόγους ορισμένων ρομαντικών. Κατά τη γνώμη μας λοιπόν θα πρέπει να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή, η βιοτεχνία και η μεταποίηση (ουσιαστικά και με μέτρα που να σιγουρεύουν ότι τα χρήματα πιάνουν τόπο) και παράλληλα να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Γιατί διαφορετικά θα έχουμε μια "υπέροχη" στρατηγική, χωρίς κάτι να τσεκάρουμε ότι λειτουργεί. Και βέβαια το ερώτημα παραμένει: Όλοι οι καινούργιοι οργανισμοί που θα δημιουργηθούν πως θα στελεχωθούν;

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Φραστικές επιθέσεις δέχονται καθημερινά οι πολιτικοί - τελευταίο παράδειγμα ο Θ.Πάγκαλος, που άκουσε τα "σχολιανά" του από μεγάλη ομάδα λουόμενων στην Λίμνη της Βουλιαγμένης. Περιττό να πούμε πως τα μάζεψε κι έφυγε, βγαίνοντας όμως επιτέθηκε στον υπεύθυνο, ρωτώντας τον γιατί επιτράπηκε στους υβριστές του να μπουν στην Λίμνη! Καλά που μας το είπε δηλαδή - αν δεν μας αρέσουν τα "κατορθώματα" της κυβέρνησης απαγορεύεται να πηγαίνουμε σε δημόσιους χώρους. Προσθέστε το επεισόδιο στα τόσα και τόσα (π.χ. τα γιουχαϊσματα σε Παπαθανασίου στον πεζόδρομο στην Βαλαωρίτου, την κήρυξη του Αλογοσκούφη σε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" στην ΑΣΟΕΕ όπου θεωρητικά "διδάσκει", την φραστική επίθεση στον Κ.Καραμανλή σε ταβέρνα κ.ο.κ) για να δείτε το πόσο πολύ έχει απαξιωθεί η πολιτική στην χώρα μας.

1η ερώτηση της μέρας: Πως είναι δυνατόν ο κύριος Προβόπουλος να πληρώνεται περισσότερο από τον πρόεδρο της αντίστοιχης τράπεζας των ΗΠΑ (της περίφημης Fed); Πως είναι δυνατόν να δηλώνει εισόδημα 4051949 € και να μην πληρώνει εφορία;

2η ερώτηση της μέρας: Με ποιά ιδιότητα δέχθηκε ο Παπανδρέου τον κύριο Ρουμπινί στο Μέγαρο Μαξίμου; Ο τελευταίος είναι γνωστός οικονομολόγος, που έχει επενδύσει τεράστια ποσά στα "swaps", πιθανολογεί πλήρη κατάρρευση της οικονομίας μας, καλεί για επιστροφή στη δραχμή κ.ο.κ. Δέχεται δηλ. ο Πρωθυπουργός ιδιώτες που είναι υβριστές της χώρας μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: