Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Προτάσεις ΣΕΒ γι' αλλαγές στην χώρα (εργασία και το Σάββατο, απελευθέρωση τιμών) / "Σπίθα" από τον Μίκη Θεοδωράκη

Είδηση: Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντησή του με την ΓΣΕΕ μιλούσε για ανάγκη "ισομερούς κατανομής των βαρών" και για "πλουσίους που έχουν καβούρια στις τσέπες τους", ο ΣΕΒ κατέθετε έκθεση με 250 «εμπόδια» στο επιχειρείν, στον υπουργό Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοϊδη. Βασικό αίτημα του συνδέσμου είναι η κατάργηση τόσο της αγορανομικής διάταξης που αφορά την επιβολή ανώτατων τιμών από το κράτος και τα μέγιστα ποσοστά κέρδους, όσο και της υποχρέωσης προαναγγελίας μεταβολών τιμών κατά 20μέρες.

Παράλληλα, ζητά τροποποίηση των περιορισμών στις προωθητικές ενέργειες και "χαλαρότερο" έλεγχο των τιμών από το κράτος, με την κατάργηση των διατάξεων που δεν ρυθμίζουν ζητήματα διασφάλισης υγιεινής και ασφάλειας προϊόντων, ενώ επαναφέρει τα αιτήματα για ελαστική εργασία, ζητώντας μεταξύ άλλων να επιτρέπεται απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδας με χορήγηση ρεπό, κατάργηση των περιορισμών στην εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση του βιβλίου υπερωριών και παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ενημέρωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις υπερωρίες. Επίσης, ζητά συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου.

Παράλληλα μεταξύ των άλλων ζητάει ανοίγμα των κλειστών επαγγελμάτων, "ορθολογική τιμολόγηση" σε δημόσιες συγκοινωνίες και ΔΕΚΟ, ακόμη και κατάργηση των κρατικών παρεμβάσεων στις τιμές βασικών ειδών που διατίθενται σε κυλικεία πλοίων. Προτείνει την κατάργηση του αγγελιοσήμου στις διαφημίσεις, κατάργηση του τέλους για ΕΡΤ και του τέλους στις διαφημίσεις προς όφελος των δήμων (ο πλήρης κατάλογος των προτάσεων μπορεί να βρεθεί εδώ). Υπέρ των προτάσεων του ΣΕΒ (με μικρές επιφυλάξεις) τάχθηκε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών κ. Μίχαλος, ενώ αντίθετοι παρουσιάζονται η ΓΣΕΕ και τα κόμματα της ελλάσονος αντιπολίτευσης.

Σχόλιο: "O λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται" που λέει και ο θυμόσοφος λαός και φυσικά από το πανηγύρι του "κοινωνικού διαλόγου" δεν θα μπορούσε να λείπει ο ΣΕΒ που αφού επέβαλε αλλαγές στην εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (λεπτομέρειες εδώ), θέλει να προχωρήσει περαιτέρω στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επιβάλοντας 6η ημέρα απασχόλησης και κατάργησης ουσιαστικά της πληρωμής των υπερωριών.

Την ίδια ώρα προτείνει κατάργηση και όλων εκείνων των μέτρων που υπάρχουν (στην θεωρία τουλάχιστον) για την προστασία του καταναλωτή, όπως την δυνατότητα επιβολής από το κράτος πλαφόν στις τιμές, ορίων στην κερδοσκοπία της αγοράς και στην τιμολόγηση βασικών αγαθών, καθώς και ορισμένων περιορισμών που υπάρχουν για ΠΩΣ διαφημίζουν τα προϊόντα τους (δηλ. της υποχρέωσης να στηρίζουν επιστημονικά τις "μαγικές" ιδιότητες των προϊόντων τους): Προφανώς και το κέρδος είναι αυτοσκοπός της ύπαρξης των εταιριών που εκπροσωπεί, αλλά το κράτος έχει υποχρέωση να βάζει όρια - όπως επίσης έχει υποχρέωση να εισπράττει και φόρους.

Όσοι (σαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) πιστεύουν ότι οι "έχοντες" θ' αναλάβουν τις ευθύνες τους είναι (δυστυχώς) βαθιά νυχτωμένοι. Όμως κοινωνική συναίνεση σημαίνει ακριβώς αυτό: Να σηκώνουν όλοι το βάρος, και όχι κάποιοι να βρίσκουν ευκαιρία γι' ακόμα μεγαλύτερα κέρδη: Εκεί ακριβώς δεν αποσκοπεί και η πρεμούρα για "απελευθέρωση" της αγοράς του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και του δικηγόρου; Ή μήπως η απελευθέρωση των τιμών των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες δε συνδέεται με την φημολογούμενη ιδιωτικοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς (κάνοντας πιο ελκυστικό το προϊόν στους υποψήφιους αγοραστές); Η κατάργηση του αγγελιόσημου και του τέλους υπέρ των δήμων στις διαφημίσεις, δεν πρόκειται να χτυπήσει τα έσοδα του ταμείου των δημοσιογράφων και των δήμων αντίστοιχα; Από που αλλού θα καλυφθούν; Αν καταργηθούν οι εισφορές υπέρ "τρίτων" (δηλ. ΟΓΑ, ΙΚΑ κλπ) σε εισιτήρια κλπ το κενό στα έσοδα των ταμείων πως θα καλυφθεί και οι συντάξεις πως θα πληρώνονται; Και τέλος αν καταργηθούν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των οικονομικών στοιχείων των εταιριών στις εφημερίδες (που μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας) πως θα υπάρχει διαφάνεια σ' αυτές; Η λίστα είναι μακρά και ατελείωτη. Και πριν κατηγορηθούμε για μηδενισμό, να πούμε ότι υπάρχουν και καλές ιδέες στη λίστα (αλίμονο κιόλας - 250 παρεμβάσεις προτείνουν), αλλά αυτές χάνονται στον κυκαιώνα της αποδόμησης των πάντων.

Είπαμε όμως. Ο ΣΕΒ προστατεύει τα μέλη του και κοιτάει να "εκμεταλλευτεί την ευκαιρία" (δρώντας ως "δοσίλογοι" και "μαυραγορίτες" συνεργαζόμενοι με την τρόικα). Το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας, όπως έχει υποχρέωση. Πάντως τα πράγματα δεν δείχνουν θετικά (για μας), αφού ο κ. Χρυσοχοϊδης "συνεχάρηκε" τους βιομηχάνους για την πρωτοβουλία τους, ενώ χαρακτήρισε την έκθεση "πολύ χρήσιμη"...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Κάνοντας πράξη τα όσα είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε Κίνημα Πολιτών, ονομαζόμενο "Σπίθα". Ένα βίντεο-επισκόπηση της παρουσίασης ακολουθεί:
.
Είπε πολλά ο Μίκης και συμφωνούμε μαζί του στη γενική του τοποθέτηση ότι οι πολίτες θα πρέπει ν' αντισταθούν στα όσα γίνονται γύρω τους. Μακάρι η κίνηση αυτή να μη μείνει στην αναγγελία και ν' αποτελέσει πόλο αντίστασης στα όσα έγιναν και προετοιμάζονται να γίνουν για εμάς, χωρίς εμάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: